Izumiranje delfina

Karakteristike delfina  I opasnost od njihovog izumiranja

 

Delfini nastanjuju gotovo sva mora i okeane širom sveta. Međutim ne postoji potpuna procena broja jedinki u svetu. U Sredozemlju trenutni broj se procenjuje na manje od 10.000 jedinki. Zagađenje, prekomerni izlov ribe i uništavanje staništa, ne smanjuju samo broj ovih delfina već uništavaju i smanjuju područja gde bi mogli živeti.
Više hiljada delfina svake godine nastrada u ribarskim mrežama, pogotovo u onima koje bacaju tunolovci u Tihom okeanu.

 

Ribari ne vole delfine u blizini jer im uništavaju mreže i kradu ribu, iako su oni dobar vodič- gde ima delfina, ima i ribe.
U raznim krajevima sveta delfini se love i ubijaju uprkos uvedenim merama zaštite.
Na ostrvima, između Škotske i Irske, postoji običaj “pokolja” stotine delfina svake godine. Ribari ih “opkole” barkama, hvataju u mrežu i ubijaju kako bi koristili njihovo meso i mast.

Drugu veliku opasnost za delfine predstavlja zagađenost mora. Razni otrovi hemijsko – industrijske materije koje se skupljaju na koži delfina i na ribi kojom se on hrani, izazivaju teške hormonalne poremećaje i onemogućavaju razmnožavanje.
Uobičajeno je mišljenje da delfini žive u moru, zamišljamo ih na pučini, a oni žive i u slatkim vodama.U kineskoj rijeci Yangce žive slatkovodni delfini „Bajij“, zapravo preživljavaju jer su u opasnosti izumiranja vrste zbog ribolova koji ih uništava u velikom broju i nema ih ko zaštititi s obzirom da se nalaze u zemlji u razvoju i nisu toliko poznati.U Brazilu su slatkovodni delfini koji žive u rij++eci Amazoniji, zovu ih „Botos“, sveti kao što su svete krave u Indiji. Smatra se da štite ljude i da spašavaju utopljenike.
Za Maore, delfini „Taniwha“, su isto božanstva a Etrušćani su uz pomoć delfina prevozili duše mrtvih prema osrtvima blaženih.
Za Maore, delfini „Taniwha“, su isto božanstva a Etrušćani su uz pomoć delfina prevozili duše mrtvih prema osrtvima blaženih.

Zbog svoje inteligencije, delfini se često dresiraju za izvođenje predstava u bazenima, kao i za obavljanje podmorskih radova u brodogradilištima; brže zarone od ronilaca, služe kao glasnici za ljude na kopnu i one na dnu mora, pronalaze podmornice i izvršavaju prave vojne misije.

Osim te bitne zanimljivosti, postoji još jedna njihova karakteristika:
Delfini nikad ne spavaju! Jedna polovina mozga uvek im je budna, a nakon dva sata aktivnosti prebacuje se na drugu polovinu.


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 5 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Jos neke osobine delfina

Vrste delfina

Delfini


5 komentara na “Izumiranje delfina”

 • Admin
  28 septembra, 2008, 3:05

  Swatkisiiiiiiiiiiiiiii mawiiiiiiiiiiii Smile Smile Smile

 • sara
  14 juna, 2009, 21:40

  Cry zalostan je sam naslov

 • Ljuta
  1 avgusta, 2009, 10:59

  Moramo da ucinimo sve da spasemo jadne delfincice koji stvarno spasavaju utopljenike a oni ih krvnicki ubijaju Cry Cry Cry Cry Cry

 • UBIJAM IH SIGURNO!!!
  20 decembra, 2009, 11:31

  Soldier KOJE STOKE! Really Angry STRASNO! JADNI DELFINI Cry !!!! OVO JE OGROMNA NEPRAVDA! DA SE JA PITAM (a pitacu se jednog dana u vezi ovoga) TI LJUDI BI BILI ,VEC PRE 3.000 GODINA , 32.OOO METARA NA DNU OKEANA ZAKOPANI!!!! PRVO BI BILI MUCENI DO IZNEMOGLOSTI, ZATIM BI IM U KOZU BILE UBRIZGANE HEMIKALIJE, A ONDA BI IM STEGLA NEKU MREZU OKO TELA I ZATEZALA JE DO IM SE TO NE ZARIJE U KOZU!!!!!!!! CRKLI DA BOG SVETI DA!!!!!!! Angel

 • milica
  4 jula, 2012, 10:04

  tuzno je sto delfini nestaju.

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump