Jos neke osobine delfina

Delfini imaju imena

Nismo jedina bica koja dajemo imena, kažu istraživači jedne vrste delfina – Tursiops truncatus. Delfinovi karakteristični zvižduci mogu da služe da se međusobno razlikuju i prepoznaju po karakterističnom zvuku čak i da ih upućuje na druge po imenu.Naučnici su otkrili da svaki delfin ima svoj karakterističan zvižduk koga drugi delfini prepoznaju čak i kada ga čuju reprodukovanog preko zvučnika. Ovo ukazuje da zvižduk prepoznaju kao ime pre nego jednostavno prema kvalitetu zvuka njihovog glasa.

Delfini koriste imena jedni drugih u njihovoj komunikaciji npr. prilikom sakupljanja grupe onda kada ne mogu da vide jedni druge ili tokom organizovanja kretanja tokom lova, koje je kod delfina veoma složeno i organizovano.

Sporazumevanje među delfinima je proučavano na grupi delfina koji žive kraj Sarasota obale kraj Floride, gde su dobro proučeni i snimljeni individualni žvizduci svakog delfina. Naučnici su kreirali veštačku verziju specijalnog zvižduka svakog delfina. Zatim su specifičan zvižduk jednog od delfina puštali ostalim delfinima iz grupe, delfini su se okretali prema zvučniku kada su čuli zvižduk nekog bliskog rođaka a ostajali ravnodušni kada su čuli zvuk nekog nepoznatog delfina.

Karakteristični zvižduk je majušni deo ogromnog rečnika delfina koji se sastoji od različitih zvižduka, kliktanja i ostalih zvukova. U okeanu međusobno pozivanje imena sačinjava više od 50% njihove međusobne komunikacije, ali u ograđenom delu mora ili bazenu gde svi delfini mogu međusobno da se vide zvuci koji označavaju ime skoro sasvim nestaju iz međusobnog sporazumevanja i bivaju zamenjeni drugim zvižducima čije je značenje još uvek zagonetno.

Delfini su poznati po svojoj veštini komunikacije premda nikada nije dokazano da koriste potpuno oformljen jezik mada proizvode čitav niz najraznovrsnijih zvukova u međusobnoj komunikaciji.

Mnoge životinje, kao što su naprimer ptice pevačice ili majmuni imaju katakteristične zvuke kojima se sporazumevaju ali to su najčešće samo poruke koje znače upozorenje ili poziv na parenje a međusobno raspoznavanje je obično bazirano samo na kvalitetu glasa pre nego što se može pripisati specifičnom pozivu.

Sposobnost delfina za međusobno sporazumevanje može možda čak značiti da mogu da pričaju o nekom članu grupe u njegovom odsustvu.

Ipak danas se još uvek vrlo malo zna o komunikaciji među delfinima. Neki glasni pozivi proučavani u određenom kontekstu sugerišu izricanje pretnje rivalu a u drugim situacijama poziv na gozbu, ipak većim delom nije protumačeno značenje većine zvukova koje delfini ispuštaju.


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 3 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Izumiranje delfina

Vrste delfina

Delfini


Tagovi: [ , , ]

3 komentara na “Jos neke osobine delfina”

 • hellen
  24 oktobra, 2009, 15:39

  čestitam trebalo bi se vise pažnje posvetiti životinjama

 • dragana
  14 novembra, 2009, 2:57

  obozavam delfine zato sto predstavljaju veliku inteligenciju,ljepotu,srecu,radost,puno su osjecajni i prelijepi su.jednostavno naj naj naj naj………….i trebalo bi malo vise obratiti paznju na njih……………

 • maya
  5 maja, 2010, 16:04

  obozavam delfine
  trebalo bi malo vise obratiti paznju na njih

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump