Pas,najbolji covekov prijatelj

                                             Molba jednog psa

Moj zivot traje od 10 do 15 godina.Svaki rastanak od tebe za mene znaci patnju.Razmisli o tome pre nego sto me uzmes.Voli me onakvog kakav sam,jer si me ti birao.Ja nemam tu mogucnost da biram prijatelja i gospodara.Daj mi vremena da shvatim sta od mene trazis.Pre nego sto me u toku obuke izgrdis preispitaj sebe,mozda ti gresis ili ja ne mogu da shvatim sta ti zelis.Imaj ljubavi za mene,ja od toga zivim.Ne ljuti se na mene i ne kaznjavaj me.
Ti imas svoj posao,svoje prijatelje,svoju razonodu,ja imam samo tebe.
Pricaj sa mnom!
I ako ti se cini da te ne razumem,ja ipak znam sta mislis i osecas.
Znaj da ja ne zaboravljam kako se sa mnom postupa.Pomisli pre nego sto me udaris,da te ja sa lakocom mogu ugristi,ali ja to nikad ne radim.
Ne uzimaj me kao igracku dok sam mali i sladak da bi me kasnije odbacio,jer je moja ljubav prema tebi vecna.
Brini o meni kad ostarim,ostanem bez zuba,ogluvim i prestanem da se krecem.I o tebi ce se neko brinuti,starost je ista za sve.
Prati me na mom poslednjem putu.Nemoj nikad reci „ja to ne mogu da gledam“ili „neka se to dogodi u mojoj odsutnosti“ .
S’tobom je sve lakse.Neka ti bude dug za moju vernost i nasu lepu mladost.
Kad me vise ne bude bilo nemoj tugovati,vec usreci nekog novog psa i voli ga kao sto si mene voleo.

-Pas već hiljadama godina živi uz čoveka. Svi se slažu u tome da je pas ogledalo svog vlasnika. On će biti onakav kakvim ga kroz ishranu, obuku, negu, brigu o zdravlju i higijeni stvori njegov vlasnik.

Prve nedoumice počinju već prilikom nabavke šteneta. Pored preventivnih mera za suzbijanje bolesti, treba voditi računa i o higijeni psa. Najčešće greške prave se kada je reč o kupanju. Štenad ne treba prati, jer su jako osetljiva na vlagu. Ona se zato četkaju, a pojedini delovi peru se blagim sredstvom za dezinfekciju. Međutim, ako su jako zaprljana, pa ni četkanje ne može da pomogne, treba ih jednostavno istrljati vlažnom rukavicom ili frotirom, a zatim ih pustiti da se prosuše na suvom.

Tek posle devet meseci, kada pas promeni dlaku, može se kupati. Ipak, ni tada nije preporučljivo upotrebljavati jaka sredstva, već isključivo blaga. Upotreba jakih sredstava i šampona naročito je opasna za dugodlake pse, jer se to sredstvo zadržava u dlaci i na koži, a zatim izjeda kožu i dlaka se sporo suši. Kada ovako, na pravi način, okupate svog psa, treba ga dobro obrisati frotirom i ostaviti na toplom najmanje dva sata da se dobro osuši.

Posebnu pažnju treba posvetiti higijeni usne duplje i vilice psa. Pored pranja i kupanja, psa valja i redovno češljati i četkati. Pri tome, češalj ne sme da oštećuje kožu, a četka treba da je tvrda. Sredstva i način nege zavise od dužine i vrste dlake. Nega se uglavnom sastoji od četkanja, i to najmanje dva puta nedeljno. U vreme linjanja, međutim, psa treba četkati svakog dana. Češljanjem se otklanja dlaka koja ispada. Češlja se prvo uz dlaku, a onda niz nju. Ako se pri tome naiđe na neke čvorove koji se ne mogu razmrsiti, oni se jednostavno iseku makazama.

Psi koji žive u stanu ne mogu dovoljno da troše nokte, pa je s vremena na vreme neophodno odrezati ih i isturpijati.

Znači, ako se pas pravilno hrani, redovno vakciniše protiv bolesti i ako se vodi računa o njegovoj higijeni, ne bi trebalo da bude problema sa njegovim zdravljem. Ukoliko zaista želite da imate psa za kućnog ljubimca, onda znajte da briga o njemu nije jednostavna, kao i da je i on živo biće i da zahteva određeni kvalitet života.

 


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 5 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Kineski kukmasti goli pas

Pirinejski planinski pas

Evroazijski pas


Tagovi: [ , , ]

5 komentara na “Pas,najbolji covekov prijatelj”

 • Admin
  25 septembra, 2008, 0:46

  Kako si mi swadak Smile ..Kao medic!

 • Tisina
  25 septembra, 2008, 3:17

  Daaaa, bas je sladak, ali neko je jos sladji Wink

 • nenad
  11 februara, 2010, 19:27

  ko je ovo pisao on je car i upravu ja imam dva psa labradora i nemackog ovcara nikad ih nisam kaznio niti udario obozavam ih .I samo da kazem da su ovi sa slicice su prekrasni
  Yawn Victory Yes

 • Anonimni
  11 februara, 2010, 19:28

  ko ovo sere ja bijem i mucim svojr pse

 • nenad
  11 februara, 2010, 19:35

  onda nisi normalan .mora da si udaren u glavu .Sta mislis da si tako mali i sladak i da te neko muci i i bije . Nekad ce ti vratiti pogotovo ako su jos stenci .Pa ces videti svoga boga.

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump