Rec “ Volim te “

Kategorija [ LJUBAV I SEX, Sve o ljubavi ]

                                                                      Da li znas da te volim

 

Mnogo je stvari koje se bojimo priznati sebi i drugima, i to jednostavno zato što se bojimo loših iskustava. Jedno od, čini se, najtežih priznanja je „Volim te.“

Ironično, zar ne? Ne bismo li upravo o ljubavi trebali pričati na sva zvona i deliti svoju radost sa ljudima oko nas? To ćemo učiniti tek u trenutku kada se naše dve skrivene ljubavi formaliziraju u vezi, kada obe strane nekako uspeju da naprave onaj prvi korak i priznaju najskrivenije misli. I koji su to uopšte načini na koje ljudi danas iskazuju osećanja? U ne tako davnoj prošlosti damama su pod prozorom zaljubljeni momci svirali serenade kako bi izrazili svoju ljubav. U seoskim sredinama devojkama prema kojima su gajili osećanja mladići bi poklanjali jabuke, u nešto novije doba i finansijski bolje potkovanim sredinama damama zaljubljeni momci šalju cveće, nakit ili čak i neke skuplje poklone. Odlazi se na večere, izlete i slično.

U svetu tinejdžera najslađa su priznanja u okrilju mračnih kutaka nekog disko kluba, zabave ili sličnih grupnih okupljanja.

Nekima je problem priznati svoje osećaje jer su po prirodi introvertni. Drugima je pak teško jer su imali loših iskustava koje ne žele ponoviti, ili nisu uopšte imali iskustava pa se boje rezultata. Na primer, ukoliko ste jednom nekome rekli da ga volite, a ovaj vas je iznenađeno pogledao misleći da ste samo prijatelji, situacija postaje napeta i neugodna. Osoba kojoj je priznanje upućeno verovatno se oseća na neki način obaveznom i dužnom jer ne oseća isto što i vi, neugodno joj je jer smatra da vi očekujete neki potez, i u krajnjoj liniji, shvata da vaše prijateljstvo prelazi u neku drugu dimenziju u kojoj više neće moći da funkcioniše. Mnoga su prijateljstva zbog toga propala, iako ima i onih koja su ostala podjednako čvrsta, još bolja, ili se pretvorila u ljubavnu vezu. Ipak, češća su ona koja rezultiraju odvajanjem.

Kako ćemo nekome reći da ga volimo, zavisi od trenutne situaciji u kojoj se nalazimo. Hoćemo li to tiho šapnuti pred kućnim pragom nakon dobrog izlaska, vrištati pod prozorom ili napisati kao poruku, stvar je izbora i prikupljene snage. Nije lako reći „Volim te“, jer te obične dve reči koje u vezama tako često ponavljamo, kada ih nekome izgovaramo prvi put, zvuče teže i ozbiljnije. Ne znam koliko se vas može setiti trenutaka u kojima su im drage osobe izjavile ljubav.

Moramo li da budemo sigurni u osećanja druge strane da biste joj mogli reći „Volim te“, ili je i to rizik kao sve drugo u životu? Treba li muškarac biti taj koji će napraviti prvi korak, i je li njima manje neugodno? Naravno da ne! Neki će reci da su muškarci osećajniji od žena, i da će izjaviti ljubav tek tada kada sigurno budu voleli, a žene su te kojima reči ne znače mnogo. To baš i nije tačno, iako je nekako u društvu zaista uobičajeno da žena očekuje udvarače, ne da se i sama udvara. To je stvar osobnosti i odgoja, jer neki su spremniji reći svoje mišljenje bez obzira na posledice, a muškarcima nije ništa lakše samo zato što su muškarci. Najgora stvar koja vam se može dogoditi je laganje; kada nekome kažete da ga volite iz milion razloga koji su sve samo ne ljubav, pa u tu kategoriju ulazi i ono „Ne bih ga/ju želela povrediti“. Neistina je nešto što će povrediti najviše, pa onda je lakše podneti i neke sitne poraze – samo da smo sigurni u istinu. Stoga je rizik izjavljivanja pravih osećanja daleko manji od rizika kojem podležemo ako živimo u laži.

 

 


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


U proseku muškarci prvi kažu : Volim te

Dača: Volim te, Ivana!

Volim te bez razloga


Nema komentara na “Rec “ Volim te “”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump