Vrste delfina

Ima vise vrsta delfina

Obican delfin(delphinus delphis) je raširen u toplim i umerenim morima.
Hrane se uglavnom ribom, društveni su i žive u grupama od nekoliko jedinki ili od nekoliko stotina.
Ima dug i ravan nos, a vretenasto telo može narasti do dužine od 2,5 metara. Glatka koža ove vrste s leđne je strane tamno smeđe do crne boje, dok mu je trbušna strana bela. Postoje i svetliji primjerci.
Jako je česta vrsta u Sredozemnom moru.
Delfini su poznati po svojoj inteligenciji, razigranosti i prijateljskom odnosu prema čoveku.

Kljunasti delfin(Tursiops Truncatus) je vrsta koja se najčešće sreće u akvarijumima, zato što je pristupačniji od običnog delfina.

Ostale poznate vrste su: sidrasti delfin(Stenella frontalis) , stanovnik Atlantskog i Indijskog okeana i u celom svetu poznat Risov delfin(Grampus griseus) .
Delfin s belim bokovima i delfin s belim kljunom su atlantske vrste koje pripadaju rodu Lagenorhynchus.
Zubati delfin (Steno fluviatilis) nastanjuje reke na sjeveru Južne Amerike, a šest vrsta roda Sousa živi u obalnim, poluslanim vodama Južne Azije, Australije i Afrike.
Pilot-kitovi iz roda Globicephala izuzetno su inteligentni i mogu da se dresiraju. Društveni su, hrane se uglavnom lignjama, a često ih prate kljunasti delfini.
Kit ubica ili orka(Orcinus orca) grabljivac je koji živi u okeanima od Arktika do Antarktika. Kreće se u grupama od po samo nekoliko jedinki pa do pedeset. Dostiže dužinu od preko 10 m; hrani se ribom, pingvinima i toplokrvnim morskim životinjama, kao što su morski prasići i delfini.
Platanisti (Platanistoidea) obuhvataju tri porodice slatkovodnih delfina Azije i Južne Amerike. Oni imaju duge uske kljunove i prilično slabo vide. Platanistima pripada Susu, delfin rijeke Gang u Indiji. Butu delfin, stanovnik riječnih slivova Orinoka i Amazona i kineski jezerski delfin.


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 6 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Izumiranje delfina

Jos neke osobine delfina

Delfini


Tagovi: [ , ]

6 komentara na “Vrste delfina”

 • bokin
  2 aprila, 2009, 16:57

  :shout: :weep: :roll: :loser: :shy: :beauty: :blush: Razzray: Eek! :giggle: :eat: Starving :chick: :cow: Rose :bunny: :tiger: :hippo: Razzanda: :turtle: :handcuffs: :clover: :coins: :search: :tv: :film: Razzhone: :mail: :can:

 • Anonimni
  22 oktobra, 2009, 14:56

  Clap

 • Anonimni
  4 avgusta, 2010, 21:01

  volim delfine Heart

 • ivana
  22 jula, 2011, 17:19

  super slika

 • Jsjsjsj
  1 marta, 2017, 14:18

  Really Angry nema ništa važno!
  J

 • Deniz
  16 aprila, 2017, 15:02

  Hug Right

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump