Aljaski malmut

 

Ime Malhmut dobio je po eskimskom plemenu koje ga je pripitomilo. Težak i snažne građe on je najveći pas za vuču i smatra se kraljem severnih pasa. Kada su Evropljani okupirali Kanadu koristili su ga za vuču u planinskim predelima. Leti je ovaj pas bio sposoban da ispod stomaka transportuje teret težak preko 20 Kg. Ovaj snažan, izdržljiv i brz pas šampion je u trkama saonica. Pošto je veoma čist, miroljubiv, miran, nežan i rado se igra veoma je cenjen pas za društvo u Severnoj Americi i Kanadi. Evropljani su ga otkrili kasnije. I pored uspeha koji je postigao ne treba zaboraviti da ovaj pas nije stvoren za život u gradu i da pati zbog vrućine i nekretanja.
Aljaski malamut ima krupnu ali proporcionalnu glavu, široku, blago zaobljenu lobanju, kose tamne bademaste

oči i prave male trouglaste uši blago okrenute ka napred. Vrat mu je snažan, slabine čvrste i kratke a noge veoma mišićave. Ima snažne i čvrste šape. Rep mu je u obliku elegantne perjanice podignut iznad slabina ili niže. Gusta, gruba dlaka veoma je zbijena u predelu oko vrata. Dlaka po plećima i bedrima je takodje gusta i prekriva masnu, gustu i vunastu poddlaku. Može biti u svim nijansama sive boje do crne sa belim oznakama na stomaku i delu šapa i svetlijim ili tamnijim obeležjem u obliku kape na lobanji ili u obliku maske na licu. Bela mrlja na čelu ili potiljku je veoma cenjena. Jednobojno belo krzno je takođe dopušteno.
izvor: mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Posavski gonič

Havanski bišop

Kratkodlaki foxterijer


Tagovi: [ , ]

Jedan komentar na “Aljaski malmut”

  • pink..
    9 juna, 2011, 22:56

    aljaski malmut je mnoooooooooooooogoooooooo lep Victory Smile

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump