Nega i priprema macke za izložbu

 

Svi vlasnici rasnih i domaćih mačaka koji svoje mačke vode na izložbe treba da znaju kako se mačka priprema za izložbu. To je jako važno jer od pripreme puno zavisi kako će mačka proći na izložbi. Stvar nije jednostavna pa se od početka treba „naoružati“ teorijskim znanjem. Pošto je ovaj proces istovremeno i sastavni deo lične higijene mačke, vremenom svi vlasnici stiču praksu. Mačke počinju da se izlažu prvi put u uzrastu mačeta od 3-6 meseci u razredu mladih. Ako imate top [vrhunsko] mače i ako želite da ga izlažete treba ga početi pripremati za izložbu od rođenja.

Mače treba navikavati na kupanje, čišćenje ušne školjke, podsecanje vrhova kandži, držanje u izložbenoj pozi. Izložbene poze su različite za različite rase. Mačka od malena treba da se navikava na boravak u transporteru i kavezu, zatim na putovanja, pošto je nekada potrebno preći i više stotina kilometara do mesta održavanja izložbe. Mačka polako stiče iskustvo i mnogo lakše podnosi sve što je vezano za izložbu. Mačke koja se često izlaže, putuju, borave u kavezu, izložbe ne doživljavaju kao stres. Pošto izložbe traju po ceo dan dobro je ako imate svoj sopstveni kavez, kod kuće, kako bi je puštali da povremeno uđe u kavez ili da u njemu boravi dnevno po 2 sata kako bi lakše podnela duži boravak u kavezu za vreme izložbe.
Zdravlje i toaleta Poznato je stvar da je mačka veoma uredna i da veliki deo dana provodi u održavanju lične higijene. Redovno se umiva i čisti krzno. To je za vlasnika jedan od znakova da je maca zdrava. Kad maca ima zdravstvenih problema prestaje da se umiva i to treba da bude jedan znak da nešto sa njom nije u redu. Kada bolesna maca počinje da se umiva to je jedan od prvih znakova oporavka. Dobra ishrana je preduslov za dobro zdravlje. Prema tome priprema za izložbu počinje od rođenja a ne par dana pred izložbu.
Vakcinacija Mačka mora biti redovno vakcinisana polivalentnom vakcinom i mrtvom vakcinom protiv besnila. Mačići do 5 meseci se vakcinišu samo polivalentnom vakcinom protiv mačjih bolesti. Kad steknu uzrast za vakcinu protiv besnila primaju sve vakcine kao odrasle mačke. Ako se sa svojom ljubimicom putuje u zemlje EU mačka mora imati urađen test posle vakcine za besnilo.
Čipovanje Sve mačke koje prelaze granicu EU [radi izložbe ili idete turistički sve jedno] moraju biti čipovane.
Kupanje Kratkodlake mačke kupaju se 3-4 dana pre izložbe. Posle kupanja potrebno je svaki dan četkati krzno u smeru rasta dlake. Četka treba da bude gumena ili od prirodne čekinje. U toku dana nekoliko puta dnevno treba dlaku glancati svilenom krpom kako bi dlaka legla uz telo i da bi imala lep svilenkast sjaj. Kod dugodlakih i poludugodlakih mačaka potrebno je prvo metalnom četkom dobro rasčešljati krzno i odstraniti mrtvu dlaku i čvoriče ućebanog krzna a zatim gušćom četkom ili češljem odstraniti svu mrtvu dlaku. Ponekad je potrebno pojedinačno „očupati“ dlake koje se pojavljuju u drugoj boji. Dugodlake mačke se kupaju dva puta pred izložbu i to prvi put 10 dana, a drugi put dva dana pred izložbu. Postoje specijalni šamponi za mace, čak i za pojedine boje krzna. Postoji i šampon protiv buva. Ako maca ima buve prvo se okupa u šamponu protiv buva – tzv „davljenje“ mačke. Kada se očisti od buva sledi normalno kupanje. Važno je da posle kupanja kratkodlaku mačku dobro osušite frotirom, a posle je uvite u suv i topao frotir. Dugodlaku mačku dobro osušite frotirom a zatim sušite i četkajte istovremeno u suprotnom smeru od rasta dleke. Dlaka mora dobro da se rasčešlje u svim pravcima da bi bila lepršava i podignuta.
Neki odgajivači koriste kozmetičke preparate međutim neke sudije kažnjavaju preteranu upotrebu kozmetike.
Nega očiju Oči moraju biti čiste odnosno bez sekreta. Kod mačaka koje imaju beline na licu, a imaju česte upale i sekret, te beline postaju riđe boje i ne mogu se očistiti kupanjem. Ovo je za sudiju prvi znak da ta mačka ima problem sa očima. Ovaj problem nikad ne treba „rešavati“ na svoju ruku. Mnogi odgajivači na izložbama svojim macama sipaju kojekakve kapi da bi smanjili lučenje suza dok traje ocenjivanje a bolje bi bilo da problem reše pre dolaska na izložbu pravilnim tretmanom u zavisnosti od njegovog uzroka.
Nega ušiju Štapićem za uši natopljenim vodom, acidi borici, fiziološkim rastvorom ili maslinovim uljem očistiti sve vidljive delove ušne školjke. Ne ulaziti u ušnu školjku da ne bi naneli povredu. Ukoliko u unutrašnjosti uha vidite da ima prilično mnogo sekreta onda je najbolje da se obratite veterinaru. Kad god ste u prilici pitajte veterinara kako se pravilno čisti unutrašnjost uha kod mačaka.
Higijena zuba Kod mačaka bolesti zuba ili pravilnije rečeno periodontalne bolesti su jedni od najčešćih bolesti naših mačjih drugara. Ali ono šta je najbolje ova bolest se najlakše prevenira. Možemo vrlo jednostavno da redukujemo ili da preveniramo bolesti zuba sa posebnom dijetiranom hranom (u zadnje vreme dostupno je sve i na našem tržištu i ima bogat izbor) i/ili sa pranjem zuba. Obratite pažnju na sledećih nekoliko koraka i Vaša maca može imati zdrava usta i zdrave zube. Najlakše je početi održavanje usne duplje kod mladih jedinki jer tada je sve zdravo i nema već nataloženog zubnog kamenca. Naravno, u to doba je i najlakše naučiti životinju da se moraju prati zubi. Za ovu akciju vam treba mekana dečja četkica za zube ili četkica za zube za mačke i veterinarska zubna pasta. Ovo poslednje je vrlo bitno jer ljudske paste sadrže pretežno dosta sodabikarbone i moraju se isprati a veterinarske su spremljene za vašeg mezimca i ne moraju se ispirati, pri tom su sa zavodljivim ukusom piletine, ribe i sl. što mačka voli. Morate znati i to gde, kada i kako oprati zube mački. Periodontalna bolest najčešće „napada“ gornje zadnje zube. Plak se svakodnevno stvara na površini zuba, posebno na granici desni i zuba. Za 36 sati plak se mineralizuje i posle se pranjem ne može ukloniti. Zbog ovog se preporučuje pranje zuba svakodnevno i posebno obratiti pažnju na granicu desni i zuba.
Napravite rutinu od pranja zuba, radite svakodnevno po mogućnosti u isto vreme. Uvek nagradite strpljivost Vaše mačke posle pranja zuba bogatom mesnom poslasticom. Većina mačaka traži puno strpljenja kako bi se navikla na redovno pranje zuba. Počnite tako što ćete prvo dati mački da proba pastu za zube – neka je lizne. Za koji dan ponovite ovaj postupak pa stavite pastu na prst i namažite nežno na desni mačke. Za koji dan ponovite ovo ali sa četkicom za zube. Za koji dan ponovite ovo ali onda probajte da napravite cirkularne pokrete u ustima Vašeg ljubimca. Ovo bi trebalo da traje oko 30 sekundi. Unutrašnju stranu zuba pokušajte oprati tek kad kompletno prihvati mačka pranje zuba. I pored redovnog pranja zuba neke mačke ipak trebaju profesionalno čišćenje, kao i ljudi, jer je stvaranje zubnog kamenca individualno. Zavisi od vrste hrane, pH vrednosti pljuvačke i od još nekih faktora. Kada mački treba profesionalno skidanje kamenca nosite Vašeg ljubimca kod veterinara. Kvalitetno skidanje kamenca se radi u totalnoj anesteziji jer se tako završi za manje vremena a i kvalitetnije se uradi. Posle skidanje kamenca obavezno je poliranje zuba. Kvalitetno skidanje zubnog kamenca radi se sa ultrazvučnim aparatima za skidanje kamenca, nipošto manuelno grebanje sa nekim grebalicama jer se tako oštećije gleđ zuba. Posle ovog tretmana pokušajte ponovo pranje zuba i/ili dentalne dijete, jer će i Vama i Vašoj mački tako biti bolje.
Nokti Od 1996 godine obavezno je podsecanje vrhova kandži. Najlakše se to postiže grickalicom. Postoje i razne vrste makazica specijalno namenjenih za podsecanje mačjih kandži. Sudija može da diskvalifikuje mačku kojoj nisu podsečene kandže.

 

Ako maci redovno posvećujete dovoljno pažnje u održavanju higijene (a sve do sada navedeno u tekstu je sastavni deo toga) onda priprema mačke za izložbu ne predstavlj veliki problem. Veliki potencijalni problem imaju oni vlasnici koji imaju puno maca pa teško stignu da svaki dan posvete dovoljno pažnje svakoj maci.
Priprema kaveza Osim priprama mačke, za izložbu je potrebno spremiti i kavez u kome će mačka boraviti za vreme izložbe. Potrebne su zavesice, prostirač, posudica za vodu i hranu kao i posuda za toalet. Zavesice treba da budu usklađene sa bojom krzna ili bojom očiju. To je već stvar ličnog ukusa. Na svetskoj izložbi sam lično videla mnogo kičeraja. U kavezu ne treba držati suvišne stvari da bi mačka imala dovoljno mesta za odmor…

Razlozi diskvalifikacije – isključenja s izložbe:
1. Agresivne mačke – ako dva stjuarda nisu u stanju uzeti mačku iz izložbenog kaveza ona se mora isključiti iz takmičenja. Ako mačka pokazuje agresivnost na tri izložbe mora je klub ili savez kojem pripada isključiti iz daljih takmičenja.
2. Mačak sa anomalijom testisa. Mužjaci do 10 meseci ne podležu tom pravilu. U slučaju nesporazuma odlučuje dežurni veterinar. Sudija mora tu anomaliju navesti u sudskom listiću. Atest o normalnim testisima mora se predočiti nakon 10 meseci starosti.
3. Drogirane mačke (sredstva za umirenje, za povećanje pupile oka , sedativi). U slučaju nesporazuma odlučuje veterinar.
4. Mačke podvrgnute kozmetičkim zahvatima. Bojene mačke.
5. Mačke sa amputiranim noktima.
6. Mačke koje upadljivo pokazuju loše zdravlje. Zadnju reč ima veterinar.
7. Prljave mačke, naprimer prljave uši i prisutnost parazita.
8. Poli ili olygodaktylne mačke (manjak ili višak prstiju).
9. Mačke koje nisu smele proći veterinarsku kontrolu ili su za vreme izložbe pokazale znakove bolesti .U tom slučaju treba takve mačke odmah smestiti u karantin.
10. Mačke malenog rasta – patuljaste mačke.
11. Gluve mačke
12. Slepe mačke
13. Mršave mačke
14. Bela mrlja koju ne dozvoljava standard
15. Mačke starije od 10 meseci sa bruhom
16. Trudne mačke i mačke koje doje
17. Svaka deformacija kostiju, grudnog koša, plitk grudni koš i svaka očigledna deformacija
kostiju.
18. Svaka očigledna slabost koja utjiče na pokretnost mačke
19. Svaka deformacija glave koja uzrokuje asimetrično lice ili glavu
20. Abnormalni oblik i veličina očiju (Ectropium/Entropium)

Greške koje isključuju certifikat:
1. Svako jače odstupanje grudne kosti (ne vredi za kastrate i mačke mlađe od
10 meseci)
2. Svako nenormalno udubljenje, izbočenje i rascepljenje čeone kosti (ne vredi za kastrate i mačke mlađe od 10 meseci)
3. Preuski nosni otvori, teško disanje
4. Stalno isplaženi jezik i / ili izbočeni zubi
5. Preduboko smeštene oči ili izbočene oči
6. Tendencija ka mršavljenju
7. Povreda oka
8. Krivi zubi
9. Predgriz i podgriz više od 2 mm
10. Podrezani zubi (ne može dobiti odličan ili više)
11. Svaka deformacija repa npr. lom na repu ili čvor na repu isključuje certifikat i svaku drugu kvalifikaciju višu od odličan (88 – 92 boda). Ne važi za kastrate i pasmine sa kratkim repom ili bez repa
12. Loša kondicija
13. Pothranjene ili predebele mačke
14. Prenašminkane mačke

 


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Nina Seničar otvara izložbu u Beogradu!

Sprečite nastanak zubnog kamenca

Nega lica


Tagovi: [ , , , ]

Jedan komentar na “Nega i priprema macke za izložbu”

  • mia
    28 jula, 2011, 13:42

    Ja sam kupila nedavno ovakvu macku sa slike ali nije mi poznata vrsta?’ mozelte li mi odgovoriti? Mislim na ove 2 sive macke

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump