Norveška šumska (NFO)

Norveška šumska mačka je bez sumnje mačka vrlo starog porekla. U svojoj zemlji poznata je pod nazivom Nors Skoggkatt. Spominje se u mitologiji i o njoj su ispričane basne još u prvoj polovini 18 veka. Prema usmenom predanju to je mačka „čarobnica“ koja živi u prostranim šumama severa pa se na momente pojavljuje i nestaje između drveće. Rep te mačke je kitnjast i bogato obrastao. Međutim poznato je da poreklo te mačke treba tražiti u južnjoj Rusiji, Turskoj i Iranu. Pretpostavlja se da su je od tamo doneli vikinški morepolovci još u devetom veku da lovi miševe. Mačka se izvrsno prilagodila na oštru severnu klimu i život u prirodi. Kao čistokrvna pojavljuje se još 1912 god. Uzgajivači su radili na vrlo opsežnom uzgojnom planu pa se službeno pojavljuje na izložbi u Oslu pred II svjetski rat. Sam uzgojni program nije baš tekao prema planu i rasa je priznata tek 1972 godine. Od FIFe je priznata 1977 godine. Od tada je porastao interes za tu prirodnu i lepu mačku pa ja danas susrećemo na svim izložbama u svetu. Ona i danas živi slobodna u prostranim šumama severa.

Lako se prilagodi i na život u stanu ali ipak neobično ceni slobodu. Po prirodi je vrlo znatiželjna, izvrstan je lovac, razaigrana je i druželjubiva a i vrlo inteligentna. Sa velikom pažnjom proučava svoju teritoriju i izvrsno poznaje svoju lovinu i njene navike. Kad nije u lovu uživa u udobnosti kućnog života i društvu čoveka. Prema vlasniku pokazuje veliku privrženost, voli se maziti i voli da joj se tepaju lepe reči. Ima vrlo snažno razvijen osećaj vlasnštva za svoju teritoriju pa ga teško sa nekim deli, pogotovo ako su pitanju dva mužjaka. Ali ako je prostor dovoljno veliki nema nekih većih problema. Prirodna selekcija kroz niz godina učinila je njen organizam vrlo otpornim, pogotovo na hladnoću. Njezino krzno je posebno sa bogatom gustom i mekanom podlakom, koju prekriva sjajna mekana dlaka posebno otporna na vlagu i vodu. Vrat joj krasi bogati okovratnik, na prsima ima vrlo gustu dlaku a na zadnjim nogama „kratke pantalone“. Uši su joj obrasle. Rep joj je takođe bogato obrastao i kitnjast .Telo joj je snažno a zadnje noge nešto su veće od prednjih. Između prstiju na šapama ima nešto više kože nego ostale vrste mačaka. Razlog tome je da se mačka lakše kreće po ledu i snegu . Mačka se kreće tiho i oprezno bez utroška suvišne energije ali kada joj zatreba upotrijebi će sve svoje snage. Zbog guste dlake treba joj svakodnevna nega i češljanje pogotovo u periodu linjanja. Kupanje se ne preporučuje.

IZVOD IZ STANDARDA
Uopšteno je to velika mačka.
GLAVA ima oblik jednakostraničnog trougla. Lagano je zaobljenog čela, profil joj je potpuno ravan sa potpuno ravnim nosem. Snažne je brade.
OČI su velike, ovalne, dobro otvorene, lagano položene koso, budnog pogleda. Sve boje očiju su dozvoljene.
UŠI su velike, široke na bazi, sužavaju se prema vrhu, bogato obrasle dlakom sa velikim čupercima na vrhu. Visoko su nasađene.
TELO je snažno i snažne građe kostiju.
NOGE Snažne, visoke, zadnje su veće od prednjih. Šape okrugle i velike u proporciji sa nogama.
KRZNO je poludugodlako, vunenaste mekane guste podlake, prekriveno sa vodootpornom pokrovnom dlakom grube i sjajne strukture. Mačka ima bogato krzno na prsima, kao i bogat okovratnik i pantalone do kolena. Dozvoljene su sve boje i kombinacije sa belim, izuzev pointed oznaka, čokoladna, lila i fawn.
REP je dug, preklopljen i doseže barem do ramena ili šije. Bogato je obrastao.
Za razvoj Norveškoj šumskoj mački treba duže vremena. Mužjaci su snažniji od ženki sa nešto širom glavom.

izvor: mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Sibirska (SIB)

Turska Angora (TUA)

Ragdoll (RAG)


Tagovi: [ , ]

Nema komentara na “Norveška šumska (NFO)”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump