Objavljen ugovor sa Fiatom

Kategorija [ Automobili, ZANIMLJIVOSTI ]

 

Vlada Srbije objavila je na svom sajtu Ugovor sa „Fijatom“ o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fabriku „Zastava“, potpisan 29. septembra u Beogradu, koji predviđa da 15 dana od potpisivanja država Srbija i „Fijat grupa“ u nadležnom sudu potpišu i overe ugovor o osnivanju zajedničkog privrednog društva (ZPD).

Upisani osnovni kapital ZPD iznosiće 300 miliona evra, od čega će 67 odsto biti u vlasništvu „Fijata“, a 33 odsto u vlasništvu države, navedeno je u ugovoru.

 

U roku od 15 dana od potpisivanja ugovora o osnivanju Srbija će uplatiti kapital od 231.000 evra, a „Fijat“ od 469.000 evra i čim bude moguće, posle potpisivanja osnivačkog ugovora, biće održan upravni odbor, na kome će biti izabran njegov predsednik.

U svrhe osnivanja privrednog društva ugovorne strane određuju zbirnu vrednost imovine koju ZPD prenosi država od 50 miliona evra.

Čim bude moguće, a najkasnije do zaključenja transakcije, država će obezbediti dobijanje statusa slobodne carinske zone na lokaciji preduzeća, tako da preduzeće i dobavljači, kao korisnici te zone budu oslobođeni carinskih dažbina na uvoz delova, komponenata, sirovina i opreme za poslovanje, navedeno je u ugovoru.

Na dan zaključenja transakcije, država će platiti ostatak svog upisanog udela u kapital ZPD od 49.769.000 evra, dok „Fijat“ plaća ostatak svog upisanog dela u kapital ZPD od 199.531.000 evra.

Delatnost ZPD biće proizvodnja, sklapanje i isporučivanje „Fijat grupi“ ili njenim zavisnim društvima modela automobila i odgovarajućih delova u skladu sa porudžbinom „Fijata“.

Preduzeće će proizvoditi i isporučivati „Zastava automobilima“ rezervne delove za obustavljene automobilske modele „Zastave“, koji mogu da se proizvode samo sa pokretnom imovinom, i baviti se drugim poslovima u oblasti automobilske industrije, kako smatra pogodnim.

Što se tiče zaposlenih, ZPD će angažovati zaposlene delom iz redova ranije zaposlenih, a delom iz redova novih kandidata.

U ugovoru je navedeno da će „ZPD uložiti razuman napor kako bi (približno) održao ukupni broj zaposlenih od 2.433“.

Poslovanje ZPD biće podeljeno u četiri etape – od zaključenja transakcije do kraja 2009., 2010. 2011. godine i od 1. januara 2012. godine, nadalje.

Prema planu poslovanja, u četvrtoj etapi predviđena su kumulativna ulaganja od strane ZPD od 709.100.000 evra, a što se tiče kumulativne zaposlenosti, ZPD će zaposliti na neodređeno vreme 2.433 ljudi do kraja 2012. godine, predviđeno je ugovorom.

Biće nastavljena proizvodnja sadašnjeg modela „Zastava 10“, sve dok ZPD to smatra rentabilnim, a preduzeće neće biti u obavezi da proizvodi ili isporučuje rezervne delove za „Zastavine“ modele čija proizvodnja je obustavljena, a koji mogu da se proizvode sa imovinom koja nije pokretna.

Predstavnici Vlade Srbije i italijanske „Fijat grupe“ potpisali su 29. septembra u Beogradu Ugovor o zajedničkom ulaganju u „Zastavu“.

U Palati „Srbija“ ugovor su potpisali potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i predsednik „Fijat grupe“ Serđo Markione.

U prvoj fazi kapacitet fabrike trebalo bi da bude proizvodnja 200.000 automobila godišnje, što bi trebalo da se dostigne do kraja 2010. godine, kada se očekuje i početak proizvodnje potpuno novog modela klase A.

  izvor: auto.blog.co.yu


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Seve odbija predbračni ugovor!!!

U aprilu startuje program zamene starog za novi automobil

Seka potpisuje ugovor sa TV „Foks“


Tagovi: [ , , ]

Nema komentara na “Objavljen ugovor sa Fiatom”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump