Održavanje kose

Divan je osecaj imati lepu, sjajnu i zdravu kosu. Vec i samo pranje kose povoljno utice na raspolozenje.

Trudite se da svoju kosu odrzavate u najboljem stanju.

Struktura kose

Kao koza i kosa kontinualno raste, prolazeci pritom kroz razlicite faze. Treba znati da deo kose koji vidimo je u stvari vec mrtav.
Stanice zaduzene za rast kose nalaze se u korenu vlasi, gde im je omogucena ishrana putem krvi. Vlasi kose se sastoje od keratina, iste supstance od koje su nacinjeni i nokti.
Svaka pojedina vlas se sastoji od sundjerastog unutrasnjeg dela i cvrsceg spoljnog omotaca. Na spoljnjem omotacu vlasi, nalaze se keratinske plocice koje se preklapaju kao crepovi na krovu.Vlas
Medula
Omotac
Pokozica
Lojna zlezda
Koren
Kvrzica
Vrecica

Ako je kosa u dobrom stanju, plocice su u dobrom stanju i dobro prijanjaju jedna uz drugu. Ukoliko kosa nije negovana, plocice ne nalezu dobro, pa je kosa suva i nema sjaja.
Naglaseno isticanje suncu, mini-val, izbeljivanje, bojenje, susenje fenom, kao i delovanje centralnog grejanja isusuju kosu, te je lisavaju zivotno vazne prirodne vlage. Ako je ne skracujemo redovno, vlasi se kidaju i kosa cveta.
Uravnotezena ishrana, boravak na svezem vazduhu, redovno vezbanje i opste dobro zdravstveno stanje – sve ovo podsticajno deluje na rast kose. Vazan je i san, jer se tokom spavanja cirkulacija poboljsava, a time i ishrana korena kose.

——————————————————————————–
Tipovi kose i odrzavanje kose

MASNA KOSA

Masna kosa i koza, najcesce idu zajedno. Usled naglasenog lucenja lojnih zlezda u kozi glave, na vlasima se formira masan sloj. Vlasi postaju opustene, gube sjaj i deluju bezivotno.
Buduci da masnoca privlaci prasinu, kosu treba cesto prati, u nekim slucajevima i svakodnevno. Pri tome treba koristiti blage sampone da cestom upotrebom ne ostetimo kosu i kozu.
Nakon svakog pranja, prilikom zadnjeg ispiranja, preporucuje se u vodu staviti malo sirceta ili limunovog soka, kako bi se ponovo uspostavila prirodna kiselost.

SUVA KOSA

O suvoj kosi govorimo kad lojne zlezde ne proizvode dovoljno loja koji „podmazuje“ vlasi. Umesto da je meka i sjajna, kosa u ovom slucaju postaje krta, lomljiva, neelasticna, i na krjevima procveta.

Stanje suve kose pogorsavaju spoljnji uticaji kao sto su preterano izlaganje suncu, tretmani hemikalijama i cesto pranje kose.

Suvu kosu nije potrebno precesto prati. Energicna masaza koze glave, i upotreba raznih proizvoda za kondicioniranje moze izrazito popraviti stanje suve koze.NORMALNA KOSA

Normalna je kosa sjajna i zdrava, kao posledica dobrog zdravstvenog stanja i pazljive nege.

Za negu normalne kose dovoljan je blagi, neutralni sampon i pranje samo onda kada je kosa zaprljana.

Kondicioniranje – za sve

tipove kose

Glavni je cilj kondicioniranja ponovo uspostavljanje elektriciteta vlasi, i glacanje keratinskih plocica. Na taj nacin kosa postaje rastresitija i sjajnija.

Regeneratore treba pazljivo utrljati u teme, na opranu i ispranu kosu. Nakon nekoliko minuta trebamo je isprati, uz obilje mlake vode.

Regeneratori dubinskog delovanja, te ulja za kosu imaju za cilj negu ozbiljnije ostecene kose.

Ulje za kosu se primenjuje nakon pranja kose samponom.


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Brže do duge kose

Tajna lepe kose

Prirodni preparati za negu kose


Nema komentara na “Održavanje kose”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump