Shihtzu

 

Istorijat Rase
SHIH TZU rasa pasa korene ima u Aziji, čije rase uvek imaju mistično poreklo o kojem se više nagadja nego što se egzaktno može utvrditi. Na Tibetu je postojao pastirski pas, koji je bio otporan na surove uslove života, imao je dugu, dvoslojnu dlaku i rep nošen na ledjima. Ova forma psa ima veoma značajnu ulogu za veliki broj današnjih rasa. Od ovog psa tokom vremena nastaju razliciti tipovi. Na jednoj strani stvoren je visokonogi tip, od kojeg je nastao tibetanski mastif. Na drugoj strain razvijao se niskonogi tip sa veoma bujnom dlakom. Ova forma psa predstavlja pretecu dugodlakih rasa kao sto je ši cu. Psi ovog tipa su 700 g.n.e. kada je na Tibet stigao budizam, nazvani „lavlji psi“.
 

 Gajeni su na dvorcima, a osobito su bili cenjeni psi zlatne boje. Zabeleženo je da Buda nikuda nije išao bez ovih pasa. Originalni naziv za ovog psa je Shi-tze-kou. U ovoj složenici Shi-tze ili Shi-tzu označava lava, a kou je naziv za psa. Otuda su ove pse nazivali „lavlji pas“. Da je poreklo Ši-cua nejasno i teško razjasnjivo, potvrdjuju i odredjeni zapisi koji navode da su u sedmom veku na Tibetu postojali psi, preteca Ši-cua a živeli su u doba Strong Tsan Gampa. Osim ove forme psa, za nastanak Ši-cua ima i životinja niskih nogu-u obliku lavljeg psa. Ovi psi su tek u doba Dinastije Shing (Manchu) 1643-1912 postali moderni. Ima odredjenih verovanja da je za vreme dinastijeT’ang (618-907) do Kine dospeo maltezer i da je mogao biti upotrebljen za stvaranje Ši-cua.
U Englesku ovi psi dospevaju tridesetih godina XIX veka.
U SAD ovi psi dospevaju 1930 godine kada ih registruju kao Lhasa terrier, a od 1940 godine nazivali su ih Lhasa apsa.
Zvanično razdvajanje Ši-cua i Lasa apsa u SAD usledilo je 1969 godine.
Tekst preuzet iz knige Međunarodnog Kinološkog sudije Milivoja Uroševića, jednog od najboljih poznavaoca rase Shih Tzu

Osobine

Veoma veseo (aktivan) pas sa izraženim arogantnim držanjem. Lobanja je okrugla i široka. Izražena brada i odlakavost obraza pri čemu na gore prikupljena dlaka daje izraz (efekat) hrizanteme. Njuška kvadratična, bez kožnih nabora, kratka i odlakana. Nosna pečurka je crna. Gornja linija nosa mora biti u liniji očiju. Psi sa dugim i uskim nosem nisu poželjni. Oči velike, okrugle i tamne, ne buljave. Psi sa dlakom boje jetre mogu imati nešto svetlije oči. Na očima se ne sme videti belilo. Uši velike, visoko usađene, veoma odlakane. Dužina tela je veća od visine psa u grebenu. Sve boje dlaka su dozvoljene ali bela lisa i belina na kraju repa su poželjne. Masa tela mužjaka i ženke je od 4,5 do 8,1 kg. Idealna masa tela je od 4,5-7,3 kg. Visina grebena mužjaka i ženke ne preko 26,7 cm.

Alati i Oprema za negovanje
Ono što izložbenog Ši-cua krasi i ističe jeste njegova negovana, predivna duga dlaka. Takva dlaka zahteva puno nege, redovno održavanje i naravno dosta izdataka za kvalitetnu kozmetiku, kao i pribor i opremu za negu. Četke moraju biti kvalitetne, ravnih zubaca dužine od 20 mm do 27 mm. Češljevi metalni se koriste za raščešljavanje ućebanih delova dlake. Koristite češljeve koji imaju različitu gustinu razmaka izmedju zubaca. Na tržištu postoje i posebno gusti češljevi za raščešljavanje brkova. Za tapiranje i pravljenje razdeljka koristite češalj sa tankom metalnom drškom. Koristite profesionalne makaze za ravnanje dlake vašeg psa, oblikovanje dlake na šapama otklanjanje dlake između jastučića na šapama i oko analnog otvora. Makazice za skidanje gumica takodje treba imati. Elastične gumice se koriste za pravljenje izložbene frizure vašeg psa top-not, a između izložbi, za kućne frizure psa. Postoje posebne gumice za ovu namenu, različitih veličina i boja.

Nega Ši Cua
Prvi veći izdatak koji imate kada se odlučite za izložbenog Ši-cua jeste sto za grooming.

Nemojte napraviti grešku i pomisliti da bilo koji stari sto može da vam posluzi da na njemu češljate psa. Sto mora biti stabilan, lak za odrzavanje i čišćenje i dovoljno velik da pas na njemu može udobno da legne. Na žalost takvih stolova kod nas nema da se kupe, ali već u susednoj Hrvatskoj, na nekoj od većih izložbi možete nabaviti takav sto. Sa ozbiljnim negovanjem izložbenog Ši-cua počinje se vrlo rano.
U dobu od 10-12 nedelja počinje lagano navikavanje na sto što se u početku radi kroz igru, postavljanje psa u pozu, povremeno česljanje mekom četkom. Već sa 4 meseca pas se navikava na svakodnevno češljanje, dlaka sa očiju se vezuje gumicama a takodje i dlaka na brkovima.Takodje se postepeno pas navikava na povodnik i to se počinje sa šetnjama koje za njega predstavljaju igru. Treniranje izložbene poze je neophodno gotovo svaki dan. U toj dobi pa do 9-12 meseci dovoljno je kupanje jednom mesečno specijalnim šamponima za štence.
Odrastao Ši-Cu kupa se redovno svakih 5-7 dana. Zbog toga je neophodno nabaviti najkvalitetnije šampone i balzame. Izmedju kupanja neophodno je svakodnevno češljanje. Treba napomenuti da NIKAKO NE SMETE česljati suvu dlaku već se dlaka naprska posebnim sprejevima za rasčešljavanje. Najbolje iskustvo imam sa Live -in Conditioner-om koji istovremeno rasčešljava dlaku i štiti je. Takodje je preporučljivo da dlaku izmedju kupanja nauljite kako bi se sačuvala od mršenja i oštećenja. Ako vam se čini da je ovo previše često kupanje za psa (što sam i ja mislila u početku) svi poznati odgajivači Ši-Cua se slažu sa tim, jer jedino čista dlaka vašeg psa može da raste. Nega dlake oko očiju i usta treba početi takodje veoma rano. Za čišćenje dlake oko očiju postoje mnogi preparati, ali je svima nama dostupan 3% rastvor Borne vode. Natopite parče vate ovim rastvorom i blago očistite deo oko očiju. Ovo radite svaki dan. Deo oko usta možete čistiti toplom vodom. Redovno kontrolišite zube vašeg psa. Nabavite preparat Fortan zahne pflege (koji se pokazao kao jako delotvoran) ili neki sličan preprat. Dovoljno je da ga nenesete jednom nedeljno na zube psa i na taj način sprečite taloženje kamenca. Uši psa moraju biti čiste, bez dlaka u njima. Za sprečavanje stvaranja prekomerno cerumena te upala ušiju postoje mnogi preparati. Nokti vašeg psa moraju biti redovno sečeni. Za to postoje posebne makaze-giljotine. Ako se ne usudjujete sami da to radite, poverite taj deo vašem veterinaru. Takođe je važno redovno odstranjivanje dlake izmedju jastučića na šapama. Deo oko anusa psa mora biti ošišan kako ne bi došlo do infekcija. Da bi brkovi psa mogli da rastu nesmetano, preporučuje se da psa od malena naviknete da pije vodu iz „pojilice“. Na taj način sprečiće se kvašenje brkova. Takodje brkove treba zaštititi ili vezivanjem gumicama ili umotavanjem u posebne papiriće.

izvor: mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 5 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Mali špic i patuljasti špic

Kineski kukmasti goli pas

Jorkširski terijer


Tagovi: [ , ]

5 komentara na “Shihtzu”

 • Sonja
  22 januara, 2010, 21:51

  imam malog Shihtzus psa, to je nesto najlepse sto mi se (osim rodjenja, moje dece) moglo dogoditi u zivotu.
  Badi je moje malo Heart obozavam ga

 • ALEKSANDRA
  21 februara, 2010, 15:28

  Od kada je u nas dom usao Heart Niki Heart sve je krenulo na bolje….Obozavam ga i najlepsi mi je…Si cu je najlepsa rasa i veoma sam zadovoljna sa njima…. Big Smile

 • Anonimni
  19 aprila, 2010, 7:47

  Smile

 • ljilja
  2 maja, 2010, 16:25

  najsladji pas na svetu…!+ Heart moj Kiki Jump

 • Anonimni
  27 aprila, 2014, 9:14

  Heart moje najveće srce je moja mala šicika, nemeogu da zamislim kako pojedini ljudi mogu da nevole ta divna stvorenja,

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump