Argentinska doga

Ne može se sakriti srodstvo sa nemačkom dogom. Istovremeno taj veliki argentinski pas izgleda poput uvećanog i grubog bul terijera. Uši stoje uspravno ili su malo nagnute. Rep je dug i snažan. Leđa su mišićava, vrat snažan iako mršav i bez podvoljka. Dlaka je veoma kratka i priljubljena i čvrsta a potpuno je bele boje i dozvoljena je samo mala crna pega na glavi. Njuška je crna kao i rub priljubljenih usnica. Oči su tamne ili boje lešnika. Visina od 55 cm do 65 cm. Težina od 35 Kg do 45 Kg. Prve tri argentinske doge došle su u Evropu 1968 godine i još uvek su retka pasmina. U Argentini su ih koristili za lov na veliku divljač i grabežljive životinje (divlja svinja, puma i slično). Koriste se i kao odlični psi za potrebe policije, carine i vojske. Odlikuje ih izvanredna inteligencija i

hrabrost. Neosetljivi su na bolesti. U lovu imaju posebno opasnu tehniku ugriza jer grizu od ispod. Jako je negativno osetljiv na oštre zapovesti i kazne. Treba ga odgajati i školovati pomoću motivacije uz puno pohvala i nagrada. Ima odlično razvijen osećaj njuha i lako ga je školovati za istraživanje i traganje. Po prirodi je dobrodušan, voli decu i članove porodice. Nepoverljiv je prema strancima i drugim psima. Neuobičajeno je dobar čuvar i nadasve veran svome domu. Ne laje puno. Primeren je samo odlučnim i doslednim ljudima koji su dobri poznavaoci pasa.

 izvor: mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 3 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Nemačka doga

Bordoška doga

Brazilska doga-fila brazilljero


Tagovi: [ , ]

3 komentara na “Argentinska doga”

 • gavra
  4 oktobra, 2009, 0:37

  DOGO ARGENTINO je pravi naziv ovog psa i nema nikakve sličnosti sa Nemačkom dogom pa ni u imenu.Dogo na Španskom znači PAS a ne DOGA !!!

 • ne zanima te
  14 novembra, 2010, 18:43

  ovo je pravi pas za mene Evil Grin

 • Danijel Grujic
  28 aprila, 2011, 12:42

  Ja sam poceo da pisem knjigu o Argentinskom psu,pa bi molio sve odgajivace da mi ostave svoje adrese da bi usli u knjigu i svoja iskustva,hvala u napred!

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump