Bengalska (BEN)

 

Bengalska mačka je jedna od najmlađih pasmina. Nastala kada je godine 1963 uzgajivač J. Mill iz Kalifornije nabavio divlju Azijsku leopard mačku i pario je sa američkom domaćom mačkom u svrhu stvaranja nove vrste sa prekrasnim tačkastim krznom. Prva ukrštanja su po nekad dala i neplodne životinje ali je uzgoj nastavljen sa plodnim bengalskim mačkama. U uzgojnom programu upotrebljene su još osim domaće mačke i sijamska i burmanska pasmina. Čitav uzgojni program bazirao se na tome da se dobije mačka koja ima izgled leoparda sa umiljatim i ljubaznim temperamentom domaće mačke. Prva takva mačka registrovana je 1983 godine od TICA. Prva bengalska mačka je uvezena 1991 godine u Francusku a od FIF-e je priznata 1999 godine. Uzimajući u obzir te karakteristike uzgajivači i sudije moraju dati prednost dobroćudnim osobinama i izgledu koji ima leopard maca. Bengalska mačka je po spoljnjem izgledu u potpunosti slična divljoj leopard mački, a po karakteru domaćoj mački. Ona je okretna, znatiželjna, vrlo aktivna, druželjubiva, dobroćudna i graciozna. Uopšteno govoreći vrlo je

 

društvena. Vrlo je bitno da je od malena potpuno socijalizovana. Ona voli vodu i kupanje. Bengalska mačka je srednje veličine, mišićave građe, široke klinaste glave koja je u odnosu na tijelo nešto manja. Profil lagano konveksan, uši zaobljene malene i široke na bazia oči okrugle. Sve te osobine daju joj jedinstven izgled divlje mačke. Krzno je jedna od glavnih osobina te mačke. Ono je kratko, mekano, svileno i blještavo. Uzorak joj je u obliku rozete-točkasti ili sličan rastegnutom mramorastom uzorku-marbel koji često nalazimo kod drugih pasmina. Rep joj je debeo, srednje dugačak i daje mački dobru ravnotežu.
IZVOD IZ STANDARDA
Bengalska mačka je divljeg izgleda, ljubazne naravi, privržena, znatiželjna i aktivna.
GLAVA oblika širokog klina, zaobljenog obrisa i duža nego šira. Kod mužjaka dozvoljeni su široki obrazi. Glava je nešto manja u odnosu na telo, nos veliki, širok lagano, nadutog nosnog ogledala, njuška puna i široka. Poželjni su istaknuti jastučići za brkove.
UŠI srednje veličine do malene, kratke, široko razmaknute, blago nagnute prema napred, zaobljeni vrhovi, vodoravno odlakavljene sa otiskom palca na ušima, čuperci su na ušima nepoželjni. Gledano sa prednje strane čine produžetak obrisa lica.
OČI ovalne, bademaste, velike, ne previše istaknute, jako razmaknute i blago ukošene.
TELO dugo, snažno, veliko u odnosu na glavu, robusne građe, vrlo mišićavo pogotovo kod mužjaka.
NOGE srednje duge, zadnje noge nešto veće od prednjih i vrlo mišićave. Šape velike i okrugle.
REP debeo, na vrhu se sužuje, vrh zaobljen i srednje dugačak.
KRZNO kratko do poludugo, gusto, sjajno, blistavo i mekano na dodir. Mačići mogu imati nešto duže krzno. Boje: Marbel crna (smeđa), seal sepia / mink, snežna – kod uzorka 22. Tačkasta crna, seal sepia /mink, snežna – kod uzorka 24. Marbel 22 i 24. Osnovna boja je sve nijanse žute, žuto smeđe, zlatne ili naranđaste. Brada, prsa trbuh i unutrašnja strana nogu su krem bele tako da su u dobrom kontrastu sa bojom leđa i bokova koji su crne boje, tamno smeđa ili sa različitim nijansama čokoladne boje i boje cimta. Oči, usta i nos su uokvireni crnom linijom. Jastučići na nogama i vrh repa takođe je crne boje. Seal sepia / mink- 22 i 24 osnovna boja: boja slonove kosti do krem boja uzorka razne nijanse samurovine do tamne čokoladne oko očiju „naočare“ i na jastučićima, brkovima i bradi boja slonove kosti do krem. Jastučići na šapama tamno smeđi sa ružičastim tonom, vrh repa tamno seal (boja tuljana) do boje samurovine. Snežni 22 i 24 osnovna boja je slonova kost do krem boja uzorka, tamno seal, svetlo smeđa, boja treseta ili žutosmeđa svetle naočare, jastučići brkova i brada jastučići na šapama i vrh repa tamno seal i smeđi. Boja nosnog ogledala kod svih navedenih je ciglasto crvena.
OČI su boje 22/24 zelene, smeđa, zlatna. 22/24 / 31,32 plavo-zelena, aquamarin zelene, zlatna. 22/24 / 33 plava

GREŠKE su orijentalni oblik glave, pretamna boja oznaka u odnosu na boju crteža na telu kod seal sepia, mink i snežnog. Strmo poredjane tačke na telu, okrugli okviri oko tačaka kod marbel (bull eye), dugo i grubo krzno.
DISKVALIFIKACIJA: manjak tačaka na stomaku, nejednolično obojeni jastučići na šapama, neodgovarajuća boja krzna za pojedinu vrstu, svaka druga boja repa osim crne kod 22/24, svaka druga boja repa osim tamno seal i tamno smeđe kod 22/24- 31,32 i 33.

 


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Ben Aflek: Neću da glumim sa suprugom

Ben Aflek: Veza sa Dženifer Lopez je bila loša!

Ben Aflek: Jedva čekam da budem gospodin Mama


Tagovi: [ ]

Jedan komentar na “Bengalska (BEN)”

  • Gaga
    29 avgusta, 2011, 21:04

    Kolika je cena Bengalskih macaka?

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump