Burmila (BML)

 

Burmilla je, kao što već iz samog naziva može da se pretpostavi, nastala ukrštanjem rase Burma i Chinchilla. Do ukrštanja nije došlo sa namerom ali se neočekivano atraktivan rezultat nije prepustio slučaju. Naime u Britaniji 1981 godine jedan Chinchilla mačak silver shaded živeo je u istom domu sa Burma mačkom boje lilac. Dok su spomenute mačke bile male nije bilo problema ali kad je Burma mačka odrasla i dobila teranje morali su je odvojiti od Chinchilla mačora i odlučeno je da se za nju nađe odgovarajući mužjak. Sudbina je htela nešto drugo tako se

 

desilo da je „nespretna“ kućna pomoćnica ostavila otvorena vrata i par se našao zajedno bez nadzora. Rezultat je bio veoma atraktivan. Mačići ovog neočekivanog parenja ostali su u rukama odgajivačice Miranda-e von Kirchberg koja je inače bila uspešni odgajivač rase Ruske Plave mačke. Dok su mačići rasli Miranda je došla na ideju da radi na osnivanju nove rase. Usledile su intenzivne diskusije sa stručnjacima genetike i sledećih godina radila ja na „projektu“ kratkodlake silver shaded mačke tipa Burmanke kao prvom stepenu kreiranja rase. Drugi odgajivači radili su po istom principu sa drugim linijama koje nisu bile u srodstvu sa početnim parom tako da bi se omogućio outcross. Krajem osamdesetih godina u Dansku su iz Britanije uvezene prve Burmilla mačke koje su bile prikazane na izložbama. Osim toga u Danskoj su više odgajivača sparivali Burma i Chinchilla mačke, tako je već postojao dovoljno veliki pool, odnosno broj mačaka da bi se dobilo priznanje. Konačno 1995 godine rasa je bila priznata. Burmilla je nasledila osobine obe rase ali u ublaženoj meri. Ona je temperamentna, umiljata i društvena, ali ne insistira na onome što hoće toliko kako to ume Burmanka. Znatno je aktivnija nego Chinchilla. Za ljude koji vole Burmanku ali ne mogu da zadovolje njene intenzivne potrebe, Burmilla je prava mačka. Burmilla spada u grupu kratkodlakih rasnih mačaka. Ona je srednje veličine, mišićava i u stvari je znatno snažnija i teža nego što izgleda. Oblik tela je nasledila od Burmanke, a dlaka je meka i svilena kao kod Chinchilla mačke. Divne oči tirkizne boje nasledila je od Chinchille.

IZVOD IZ STANDARDA

Sve priznate boje burmila su osenčane i shell. Kod nekih mačaka može se dokazati prisutnost dva burma gena (c/b,c/b). Sude se podeljene u dve dolje navedene grupe.
GLAVA na vrhu blago zaobljena, srednje širine između ušiju, široka u visini obrva i čeljusnih kostiju, sužuje se u kratak tupi klin, nos u profilu blago ulegnut, vrh nosa i brada su na jednoj liniju, grba na nosu je nepoželjna, brada snažna i duboka.
UŠI su srednje velike do velike, široke na osnovi sa blago zaobljenim vrhovima gledano iz profila a blago nagnute napred gledano sa prednje strane, spoljni rub uha sledi spoljnu liniju lica. Kod odraslih mužjaka sa razvijenim obrazima to nije slučaj.
OČI velike, široko razmaknute, blago ukošene, blago zaobljene gornje crte oka koja završava sa tupim uglom prema nosu, donja crta oka je zaobljena. Oči su sjajne, izražajne sa tamnim okvirom oko očiju u odgovarajućoj boji.
Boje: sve nijanse zelene a poželjna je izrazito zelena. Svetlo žuta nijansa dozvoljena je kod mačića do starosti od dve god. Kod crvenih, krem i kornjačevina oči su boje jantara.
TELO srednje veličine, zaobljenih srednje širokih prsiju, ravnih leđa.
NOGE vitke, snažne koštane građe, zadnje noge nešto duže od prednjih, šape nežne i ovalne.
REP srednje dužine do dugačak, širi na korenu a sužava se prema tankom zaobljenom vrhu.
KRZNO kratko, gusto, svilenkasto, ravno, tesno pripijeno sa dovoljno poddlake da je krzno malo uzdignuto. Osnovana boja je jasna srebrna, osenčana i shell u priznatim vrstama boja: Grupa I: Zelena boja očiju ( Non -orange) crna, plava, čokoladna, lila, cimt, fawn srebreno osenčane/shell. Grupa II: naranđasta boja očiju (orange) crvena, krem, kornjačevina srebrena osenčana/shell
GREŠKE: slaba brada, loša boja očiju kod odraslih mačaka, zbijeno telo ili građa tela kao u orjentalaca, predugo ili čupavo tijelo.

 


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Evropska (EUR) ( domaća mačka)

Burmanska (BUR)

Korat (KOR)


Tagovi: [ , ]

Jedan komentar na “Burmila (BML)”

  • lepa maca
    17 januara, 2013, 15:18

    lepe mace Heart Big Smile

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump