Porsche Panamera : prve zvanične slike (dopunjeno)

Kategorija [ Automobili, ZANIMLJIVOSTI ]

 

Podsećanja radi, Porsche je još u septembru objavio prvu teaser fotografiju svog novog Gran Turismo modela Panamera sa četvoro vrata, na kojoj je bio vidljiv samo nos ovog automobila. U međuvremenu su stigle i ove prve zvanične fotografije i detalji, tako da tajni više nema.

Kao što je već poznato, Panamera je u osnovi odgovor Porschea na Mercedes CLS, Maserati Quattroporte, Aston Martin Rapide i Lamborghini Estoque, dok je najavljeni model BMW-a u ovoj kategoriji (na bazi prošlogodišnje studije BMW CS Concept) u međuvremenu nažalost otkazan.

 

 

U Panameru će se ugrađivati 4,8 litarski V8 motor sa 400 i 500 konja (ovaj potonji sa turbo punjačem), kao i manji 3,6 litarski V6 agregat sa 300KS. Svi motori su sa direktnim ubrizgavanjem, a u paketu su i elektronsko vazdušno ogibljenje, novi Porscheov sedmostepeni menjač sa duplim kvačilom, nazvan Porsche Doppelkupplungsgetriebe ili kraće PDK i pogon na sva četiri točka (osnovni model će se standardno opremati šestostepenim manuelnim menjačem).

 

Dužina Panamere inače iznosi 497 cm, širina 193 cm, visina 142 cm, međuosovinsko rastojanje 292 cm, zapremina prtljažnika je 450 litara, a koeficijent otpora vazduhu 0,29.

 

Panamera će dobiti i hibridni pogon (krajem 2010. ili početkom 2011. godine), koji se sastoji od kombinacije 3,6 litarskog V6 benzinskog i elektromotora sa kombinovanom snagom od 350 konja. Hibridni sistem u Panameri Hybrid čine baterije smeštene pozadi (ispod prostora za prtljag) i hibridnog modula, koji se nalazi napred, između benzinskog motora i transmisije. U zavisnosti od uslova vožnje, hibridni modul ima mogućnost da isključi ili benzinski ili elektromotor, a može i da kombinuje snagu oba ova pogonska sistema.

 

Međutim tu nije kraj, jer, ako je verovati procurelim informacijama iz nemačke fabrike, 12 meseci posle prezentacije Panamere, Porsche planira da na tržište izbaci i njegovu dizel varijantu. Po tim izvorima, u Panameru dizel će se ugrađivati isti 3.0 TDI V6 agregat kao i u Porsche Cayenne Diesel (o Cayennu Diesel više OVDE).

Proizvodnja treba da iznosi 20.000 primeraka Panamere godišnje, a cena će se kretati između 80.000 i 125.000 evra, u zavisnosti od verzije.

 

 izvor: auto.blog.co.yu


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Mercedes E klase Coupe : prve zvanične slike

MG6 na Salonu u Šangaju : prve zvanične slike

Porsche 911 Turbo za 10 sekundi brži na Nirburgringu


Tagovi: [ , , , ]

Nema komentara na “Porsche Panamera : prve zvanične slike (dopunjeno)”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump