Turska VAN (TUV)

 

Turska Van mačka je prelepog izgleda. To je bele mačka sa crveno smedjom flekom na glavi. Rep joj je iste boje kao i fleka. Ona ne potiče iz same Turske. Van je jezero u istočnoj Turskoj i izgovara se Varn. Nekada davno preci Turske Van mačke su živeli oko tog jezera i nisu poznavali moderne granice koje njihovu pradomovinu dele na Tursku, Armeniju, Iran i Irak. Postoje dve različite legende, zavisno o veroispovjesti. Jedna kaže kako je, nakon što se Nojeva arka prizemljila i životinje još nisu počele izlaziti, jedna mačka crvenkasto smeđeg repa viđena kako pliva dalje od arke. Druga kaže da je te mačke blagoslovio Alah a mesta gde je nju dotakao obojena su u crveno. Istorija nam govori o dubokim korenima ove polu dugodlake bele mačke. Drevni narod Hititi urezivali su lik te mačke na svoj nakit a kasnije na pečate i ornamente. Taj lako

prepoznatljiv lik već je bio prilično uobičajen i urezan u običaje toga kraja kad su ga stari Rimljani osvojili. Rimljani su otišli i korak dalje pa su likom mačke ukrašavali svoje štitove. Taj ukras je bio i odraz određenog položaja u vojsci i društvu. Jedan takav štit nalazi se u Parizu, u poznatom muzeju. Štit datira iz I do IV veka pre nove ere. Van mačka je danas u Turskoj pravo nacionalno blago. 1955 godinu možemo smatrati početkom novog doba za Turske Van mačke. Te godine su dve Engleskinje uspele da prošvercuju iz Turske dve male mace u Englesku. Jedna se od njih ubrzo vratila u tursku za još dve mačkice. Zaslugom Lydia Russell Tursku Van mačka bila je priznata GCCF 1969 godine. Do tada gospođa Russell je veštim i intelegentnim pristupom, mačjim genima i saradnjom sa drugim uzgajivačima ne samo poboljšala genetiku, već i popularizovala tu, tada novu i neobičnu pasminu. Turska VAN mačka voli vodu i rado se kup kad je u blizini vode. Nema podlaku. Ujedno, takvo je krzno retko u mačaka te dužine dlaka te je specifično glatko, meko na dodir, kao kašmir, kao da dodirujete zeca. Mačići od četri meseca prolaze kroz fazu čvrstog krzna ali tokom osmog meseca dobiju pravo krzno koje će imati na dalje. Ali ipak treba napomenuti da je za svu lepotu izgleda mački potrebno petogodišnje stasanje. Turska Van mačka je jako zdrava, otporna, snažna, izdržljiva i snalažljiva. Ona ima prema ljudima vrlo privržen karakter. One se lako prilagode vrlo vrućim letima i vrlo hladnim i snežnim zimama. Na početku proleća dve nedelje se Turska Van mačka mora svakodnevno češljati. To je period linjanja kada se ona prirodno počinje prilagodjavati toplijem vremenu (kao u ostalom i sve ostale mačke). I zimi možete je češljati ali samo zato jer to Van mačke vole a ne iz stvarne potrebe. Te mačke se teško prljaju, kovrđaju, lepe dlake i slično što je sve neobično za dlake takve dužine. Bitna stvar je da rep Turske Van mačke nikad ne češljate. Održavanje repa je samo njeno pravo i dlaka nikad neće biti zakrivljena. Svoj respektabilni izgled Van duguje i karakteristično dlakavom okovratniku koji izgleda kao da je stavila krzno polarne lisice oko vrata. Crveno smedja fleka na glavi i isto te boje rep, može biti i crne boje, plave (nijansa sive), krem (što je retkost) i svakakve kombinacije po dve od navedenih. Postoji još jedna podvrsta, koja je izuzetno retka, a to je čisto bela Turska Van. Na žalost ta podvrsta je ne priznata na izložbama. Danas potpuno belu Tursku Van nazivaju Turska Van Kedi mačka. Izvan Turske ih živi samo nekoliko. Oči svih Vana su obično svetlo smeđe (smeđežute preciznije), a mogu biti i plave ili jedno oko jedne boje a drugo druge boje. Turska Van mačka je veoma inteligentna, aktivna, tvrdoglava, nezavisna, razigrana, ali i jako privržena i jako društvena. Turska Van mačka se odlično slaže sa drugim životinjama.

IZVOD IZ STANDARDA
GLAVA kratka, oblika tupog trougla, nos srednje dug i ravan, brada snažna.
UŠI velike i dobro obrasle, široke u osnovi i lagano zaobljenih vrhova. Spoljnja boja dlake ušiju mora biti bele boje a sa unutrašnje strane ružičaste boje. Uši su smeštene vrlo blizu jedno drugom i visoko su postavljene na glavi. One su uspravne. OČI velike, ovalne, lagano iskošene. Boja može biti plava, boje ambre ali može biti jedno oko plave boje a drugo boje ambre. Očni kapci su uokvirene ružičastom bojom.
TELO je dugo, vrlo snažno, mišićavo, srednje teško i snažnog vrata.
NOGE srednje dužine, šape okrugle i nežne sa čupercima dlaka medju prstima.
REP srednjedugačak i bogato obrastao dlakom. Na trtici ima mrlju u istoj boji koja pokriva i ceo rep. Takodje rep može biti i blago prugast.
KRZNO poludugo, nežno, svilenkasto i bez poddlaka. Boja krzna je vapneno belo bez tragova žućkaste boje. Na licu ima dve mrlje u boji razdvojene belom prugom. Nosno ogledalo i jastučići na šapama su ružičaste boje. Priznate su crna, plava, crvena krem, kornjačevina i iste sa tigrastim uzorkom.

 izvor: mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Turska Angora (TUA)

“Van Gog“ snimio novi album

Novi spot Van Gogh (VIDEO)


Tagovi: [ ]

Nema komentara na “Turska VAN (TUV)”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump