Bigl


Tipičan je pas čopora i pre svega je namenjen gonjenju zečeva. Zbog toga ima čvrstu telesnu građu sa elegantnim obrisom. Dok trči njegov je korak dug i elastičan. Vrlo su brzi i uporni trkači. Šape su im jake i zatvorene. Na glavi imaju izražen stop, potiljak i lagano zaobljen čeoni deo lobanje. Uši mu moraju doseći njušku ako ih potegnemo u tom smeru. Glava ne sme delovati grubo. Kraj repa je beli. Rep je nošen visoko. Dobrovoljnost je tipična za tu rasu. Trobojan je i ima sve moguće boje pasa. Visok je od 33 cm do 41 cm a težak od 10 Kg do 18 Kg. Zdrav beagle živi 12 godina. Lako živi u porodici iako je beagle lovački pas. Možemo ga upotrijebiti za traganje. U šumi i na travi odlično prati trag i na to treba računati kada želimo beagla. Samouveren je i vitalan ali uvek spreman na milovanje. Društven je, uljudan i privržen čitavoj porodici a ne samo jednom čoveku.

Njegova društvenost je tolika da će se razveseliti sa bilo kim pa čak i sa provalnikom. Nasrtljivi beagle je netipičan. Zbog samouverenosti moramo sa njim biti dosledni. Mora mu biti jasno koliko daleko može ići i ako to bude znao učiće brže. Potrebno mu je puno kretanja i telesne aktivnosti. Rado laje. Beagli se vole igrati i osim nekih izuzetaka jako vole decu. Specifične bolesti beagla nisu poznate. U naučnim ustanovama upotrebljavaju ih kao eksperimentalne životinje.

izvor: mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 2 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Kratkodlaki Bernandinac

Koker španijel

Kromforlander


Tagovi: [ ]

2 komentara na “Bigl”

  • Milanka
    4 aprila, 2009, 22:18

    Tekst verno dočarava karakteristike bigl rase. U našoj porodici bigl Niva :brokenheart: je ravnopravni član, maza i srećica koja vas svojim postupcima obara s nogu. Ako volite da imate umiljatog psa koji neće nikoga napasti nego se svakome radovati predlažem bigla, uživaćete i nikada vam neće biti dosadno. :musicnote:

  • ana
    8 novembra, 2012, 13:53

    Da li bigl moze da zivi u stanu ???

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump