Cornish Rex (CRX)

Korniš rex je jedna vrlo interesantna vrsta. To su mačke mekanog, kratkog, valovitog krzna koje se gotovo ne linja. Prva takva mačka rođena je u Engleskoj 1951 godine na farmi Ennismore u pokrajini Cornwall .To je bio mužjak Kallibunker nastao spontanom biološkom mutacijom. Začet je kao dete greha između trobojne domaće mačke Serene i njenog crvenog tigrastog brata Gingera. Ostali mačići u leglu imali su ravnu dlaku baš kao i roditelji. Njegovo krzno bilo je valovito slično krznu rex zečeva otkrivenih 1919 u Francuskoj. Vlasnici su se oduševili tim događajem i odlučili pokušati uzgojiti novu pasminu. Osmišljen je uzgojni program kako bi se sačuvala ta recesivna mutacija.

Program se bazirao na povratnim parenjima i parenjima sa bliskim rođacima kao i unakrsnim sa parenjima u kombinaciji sa sijamskim britanskim i burmanskim mačkama. Neki njegovi rođaci preneseni su u SAD pa se i tamo intenzivno radilo na uzgoju nove pasmine. Nakon mnogo uloženog truda stvorena je nova pasmina koja je dobila ime prema pokrajini u kojoj se prvi puta pojavila i od kuda je pokrenuta ideja za uzgoj Korniš rex. To je vrlo elegantna maca dugih ravnih i vitkih nogu, klinaste glave i nešto duže nego šire. Mace dobivene u SAD nešto se razlikuju u obliku glave koji je nešto ovalniji i nežnijoj građi tela. Pasmina je službeno priznata 1967 godine. Vrlo su druželjubive, privržene, ujednačene naravi. Znatiželjne su pa mogu naučiti svakakve veštine: donositi bačeni papirić, hodati na uzici itd. Nemaju nikakvih problema sa životom u zatvorenu prostoru. Zbog vrlo kratke, mekane i valovite dlake koja se gotovo i ne linja idealne su za ljubitelje maca koji su skloni alergijama. Dovoljno ih je jednom nedeljno počešljati mekanom kefom.

GLAVA je srednje dugačka, klinastog oblika. Dužina glave je za jednu trećinu veća od maksimalne širine a sužuje se prema jakoj bradi. Profil ravan je od sredine čela do vrha nosa, lobanja ravna, nos ravan, brada jaka, brkovi i obrve dobre dužine i kovrđavi.
UŠI su velike, široke na osnovi, sužuju se prema zaobljenom vrhu, prekrivene sa nežnim krznom. Smeštene su visoko na glavi.
OČI su srednje velike, bademastog oblika, sjajne, jasne, čiste boje.
TELO je srednje veličine, mišićavo, čvrsto i vitko.
NOGE su duge, ravne i vitke a šape malene i ovalne.
REP je dugačak, tanak sužava se prema vrhu, pokriven sa valovitom dlakom.
KRZNO je kratko i gusto, blago plišasto, bez grube pokrovne dlake, valovito pogotovo na leđima i repu. Priznate su sve boje i uzorci te kombinacije sa belim. Sude se podieljene u grupe.
GREŠKE: Preširoka i preduga glava, malene uši, zbijeno telo; manjak muskulature; prekratak rep, rep bez dlake ili sa čupavom dlakom, grubo krzno, premalo kovrđavo, ogoljela mesta kod odrasle mačke.


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


German Rex (GRX)

Devon Rex (DRX)

Sibirska (SIB)


Tagovi: [ , ]

Nema komentara na “Cornish Rex (CRX)”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump