Prohujalo sa vihorom (Gone with the wind)

Prohujalo sa vihorom je američki film iz 1939. godine koji je baziran na istoimenom romanu Margaret Mičel. Film je režirao Viktor Fleming, a glavne uloge igraju: Klark Gejbl(Rhett Butle), Vivijen Li(Scarlett OHara), Lesli Hauard i Olivija de Havilend.
Legenda koja ne umire…
Selznick International In Association with Metro-Goldwyn Mayer has the Honor to Present its Technicolor production of Margaret Mitchell’s Story of the Old South“
„GONE WITH THE WIND“
„There was a land of Cavaliers and Cotton Fields called the Old South. Here in this pretty world, Gallantry took its last bow. Here was the last ever to be seen of Knights and their Ladies Fair, of Master and of Slave. Look for it only in books, for it is no more than a dream remembered, a Civilization gone with the wind…“

Ovako je (15.12.1939.) u američkom gradu Atlanti počela premijera jednog od ako ne najvećih onda najpopularnijih filmova u istoriji kinematografije.


Reč je naravno o spektaklu „Prohujalo s Vihorom“ u kojem su svoje besmrtne uloge ostvarili Clarck Gable i Vivien Leigh u ovom specijalu prisećamo se kako je do toga uopste došlo…
Sve je počelo u julu 1936. godine kada je veliki hollywoodski producent David O. Sleznick za do tada nečuveni iznos od 50 000 $ kupio filmska prava na 1037 strana dugački istorijski roman pisca debitantice Margaret Mitchell pod naslovom „Prohujalo s Vihorom“. Pisan pretežno krajem dvadesetih godina prošlog veka roman je pratio dramatični društveni raspad starog američkog juga tokom teškog perioda američkog građanskog rata i ohrabrujuće po Sleznicka naišao je na vrlo dobar prijem američkih čitatelja pa je do premijere filma u SAD prodan u preko miliion i po primeraka.

Usledila je jedna od najspektakularnijih i poteškoćama najbremenitijih filmskih produkcija u istoriji Hollywooda koja je s vremenom prešla u pravi filmski mit. U tri godine mukotrpnog snimanja Sleznick je promenio čak tri redatelja, prvi je bio George Cukor koji je set morao napustiti zbog „umetničkog neslaganja“ sa glavnom zvezdom filma Clarkom Gableom (premda je u to doba Cukor bio vrlo cenjen redatelj u to doba Hollywoodom je doslovce drmao tzv. „star sistem“ i vrhunski su glumci tada bili ispred svega i svakoga). Nasledio ga je Victor Fleming, koji je u „Prohujalo s Vihorom“ doslovce uleteo sa snimanja „Čarobnjaka iz Oza“. Posljdice uzastopnog rada na dve strahovito zahtevne filmske produkcije ubrzo su uzele svoj danak i Felming je redateljski sto zbog posvemašnje iscrpljenosti na kratko morao ustupiti Samu Woodu.Jednaku je golgotu Selznick prošao i scenarističkoj preradi književnog predloška na kojemu je u većoj ili manjoj meri radilo čak dvanaest scenarista među kojima i poznati američki pisac F. Scott Fitzgerald.

Za konačnu priču po kojoj film na koncu snimljen ipak je najzaslužniji nesretni Sidney Howard koji čudnom igrom sudbine nije dočekao svoje delo na velikom platnu (poginuo je u nesretnom slučaju četiri meseca pre svečane premijere filma) pa je njegov scenaristički Oscar ujedno i prvi Oscar koji je Američka filmska akademija dodelila posthumno. Dodajmo ovome kako je originalni primerak konačne verzije Howardova scenarija 1999. godine procenjen na 25 000 $.

Odabir glumačke postave za film pak Sleznick je kao dobar propagandist pretvorio je u pravi show za mase pod naslovom „Who will play Scarlett?“. Naime dok za ulogu Rhetta Buttlera, Clark Gable i nije imao pravih konkurenata (izuzev Gary Cooppera koji je također prošao probno snimanje no iz nedokučivih razloga glatko odbio ponudu) casting za glavnu žensku ulogu na trenutke je nalikovao na pravi cirkus tokom kojega je pred producentima filma prodefiliralo čak 1400 glumica među kojima i tada velika filmska imena poput Joan Crawford, Claudette Colbert, Carole Lombard, Katharine Hepburn, Olivia de Havilland, Margaret Sullavan, i Tallulah Bankhead.
No Sleznick zapravo i nije bio u pravoj potrazi, on je svoju Scarlett već bio pronašao u tada još nepoznatoj britanskoj glumici Vivien Leigh pa je tako poznata legenda kako ju je slavni producent odabrao za naslovnu ulogu videvši njen lik u odrazima plamena na setovima spaljene Atlante na kojoj se glumica navodno slučajno našla ipak samo romantični mit.

Bilo kako bilo produkcija se razvukla na dugačke tri godine tokom kojih je progutala za ondašnje doba nezamislivih 4 miliona dolara i tokom kojih je Sleznick nekoliko puta plesao na rubu što bankrota što nervnog sloma. Kao primer o kako velikom filmskom pothvatu je bila reč spomenimo samo podatak kako je samo scena spaljene Atlante koštala 25000$, spomenuta je scena snimljena na setovima studija MGM i tokom nje do temelja je spaljeno niz starih hollywoodskih setova koji su glumili Atlantu među kojima su svakako najpoznatija „Velika Vrata“ upotrebljena u originalnom „King-Kongu“ iz 1933. godine. a prilikom njenog snimanja korišteno je svih sedam Technicolor kamera (tada posljednjeg krika filmske tehnike) koliko ih je celokupni Hollywood tada imao na raspolaganju.
Zanimljivo je kako je spomenuta scena ujedno i prva koja je uopste snimljena u filmu (prva klapa pala je 10.12.1937.) što je bio zaista ludo hrabar potez, da je naime bilo što pri snimanju ove scene jedne o najskupljih i ključnih u čitavom filmu pošlo po zlu čitava bi produkcija najverovatnije otišla dodjavola.

Nakon što je snimanje završeno Sleznick je u montažnoj sobi snimljeno sveo na otprilike šest sati grubog materijala što je u prvom cutu srezano na četiri i po sata da bi uz tešku muku film na kraju bio sveden na tri sata i četrdeset i osam minuta tj. format u kakvom ga i danas poznajemo.

No eto nije… tri godine kasnije, 15. decembra 1939. godine usledila je kako rekosmo na početku svetska premijera filma koji evo čitavih šezdeset i kusur godina podjednakom snagom privlači filmoljupce svih uzrasta. U redovnoj distribuciji film je zaradio nezamislivih 200 miliona dolara a i dan danas se smatra najpopularnijim filmom svih vremena. Na dodjeli Oscara za 1939. godinu Sleznickovo je remek-delo bilo nagrađeno sa čak trinaest nominacija od kojih je pozlatio njih osam među kojima i one za najbolji film (najduži film koji se zakitio Oskarom u ovoj kategoriji), režiju, glumicu i scenarij dok je Gablea u kategoriji najboljeg glumca neočekivano pretekao Robert Donat osvojivši Oskara ulogom u fimu „Goodbye, Mr. Chips“.

Bilo kako bilo reč je o velikom filmu, filmu koji je iznedrio niz antologijskih scena i replika od kojih je svakako najpoznatija ona Gableova (Rhett Butle)„Frankly, my dear, I don’t give a damn“Iskreno draga,nije me briga. (za koju je Sleznick da bi je ostavio u konačnoj verziji filma morao platiti 5000$ globe zahvaljujući strogim cenzorskim propisima koji su tada vladali u Hollywoodu), film oko čijeg je nastanka posve opravdano skovan jedan veliki mit koji i danas draška maštu ljubitelja poklonika pokretnih sličica širom sveta.I na kraju recenica Vivijen Li(Scarlett OHara) After all, tomorrow is another day. (Posle svega, sutra je novi dan).


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Natali Portman je prevarom dobila Oskara?

Kim Katral: Nikad više gola na filmu

Dženifer Lopez u pregovorima za uloge u dva filma


Tagovi: [ , , ]

Nema komentara na “Prohujalo sa vihorom (Gone with the wind)”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump