Boje leče

Voće i povrće zelene boje, na primer, bogato je saponinima koji snižavaju holesterol

Nutricionisti naglašavaju da boje u voću i povrću imaju zaštitno i lekovito dejstvo i predstavljaju „male prirodne lekove“. A pošto svaka boja ima različite efekte, u interesu našeg zdravlja je da unesemo što više boja u našu svakodnevnu ishranu. Bečki profesor Hademar Bankhofer objašnjava različite efekte plave, crvene, zelene i žute boje na vašem tanjiru.

Zelena boja je bogata takozvanim saponinima, ali i hlorofilom. Saponini mogu da snize povišen nivo holesterola, da aktiviraju imuni sistem, da smire upale i suzbiju štetne bakterije. Hlorofil se brine za to da mozak bolje apsorbuje kiseonik i da ga moždane ćelije bolje iskoriste. Posebno dragoceni zeleni prirodni proizvodi su brokoli, prokelj, spanać, potočarka i kivi.

Voće i povrće crvene i narandžaste boje sadrži dosta karotenoida, koji neutralizuju agresivne molekule štetnih materija, jačaju disajne puteve, čulo vida i imunitet. Posebno dragoceni proizvodi ovih boja su bundeva, šargarepa, paradajz, crvena i narandžasta paprika, pomorandže, mandarine i lubenice.

U plavim i ljubičastim prirodnim proizvodima sadržani su brojni polifenoli. Oni deluju kao antibiotici, suzbijaju upale, štite od infekcija, jačaju srce i krv održavaju tečnom. Posebno bogate polifenolima su borovnica, cvekla, crno grožđe, patlidžan, višnje, kupina, crna ribizla i zovine bobice.

Žuta boja u voću i povrću znači velike količine flavonoida, koji utiču na nivo holesterola. Oni krv održavaju tečnom i imaju pozitivan uticaj na želudac i creva. Posebno bogati flavonoidima su žuta paprika, breskve, mango, sočne i zrele kruške i grejpfrut.Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Prirodne boje za farbanje jaja

Letnje boje lakova za vaš nokte

Britanka rodila blizance različite boje kože!


Tagovi: [ , , ]

Nema komentara na “Boje leče”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump