Deca nasilna zbog crtaća

Kategorija [ Jet-Set, ZANIMLJIVOSTI ]

Animirane emisije namenjene deci školskog i predškolskog uzrasta sadrže dosta nasilja koje čini decu agresivnom

Velika količina nasilja koja je primetna u gotovo svim crtanim filmovima čini decu agresivnom, potvrdili su američki naučnici. Još više zabrinjava činjenica da je u crtaćima i dečjim emisijama izmerena veća količina nasilja nego u onim namenjenim odrasloj publici.

Istraživanja su potvrdila da animirane emisije namenjene deci školskog i predškolskog uzrasta često u sebi sadrže više brutalnosti nego emisije namenjene odraslima. Problem je tim veći što su deca sklona imitiranju i identifikovanju s izmišljenim likovima jednako kao i s glumcima iz filmova. Takođe se pokazalo da mlađa deca više imitiraju negativno ponašanje koje vide na TV-u, poput tračarenja i okretanja očima, dok verbalnu agresiju kakvu viđaju na televiziji kopiraju i u školi.

Američki psiholozi su ispitali 95 devojčica od deset i 11 godina da bi saznali koje su njihove omiljene TV emisije i rangirali ih po količini nasilja, verbalne i indirektne agresije. Najpopularnije su bile serije „Izgubljeni“, „Bafi – ubica vampira“, „Pokemon“ i „Šubi Du“.

Pokazalo se da su emisije namenjene deci do sedam godina, a to su uglavnom razni crtaći, sadržale daleko veću količinu nasilja od onih namenjenih starijoj publici. U njima je u sat prikazivanja izbrojano 26 činova agresije, dok je u emisijama namenjenim opštoj populaciji bilo tek pet, a devet u emisijama za decu do 14. godine.

Dokazano je i da animirano i izmišljeno nasilje utiče na mališane. Istraživanja animiranih video-igrica pokazala su da one imaju isti učinak na dečju agresivnost, osećanja i ponašanje kao i nasilne TV emisije.
Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Školarci fizički neaktivni i sve deblji

Klinci vole Internet ali i druženje uživo!

Zašto deca lažu


Tagovi: [ , , , ]

Nema komentara na “Deca nasilna zbog crtaća”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump