Kako se boriti protiv bora?

Lekari sa Američke dermatološke akademije došli su do zanimljivih otkrića kada su u pitanju bore.

Oni su, naime, otkrili da spavanje u jednoj te istoj poziciji, iz noći u noć, dovodi do javljanja „noćnih linija“, tj. vrste bora koje se bukvalno urežu u kožu lica i ostanu tu čak i kada se probudite. Spavanje na boku povećava količinu bora na obrazima i bradi. Zato ADA savetuje da je najbolje spavati uvek na leđima.
Jedite više ribe – pogotovo lososa

Ne samo da je losos (zajedno sa ostalim ribama koje žive u hladnim vodama) neverovatan izvor proteina – koji su odgovorni za izuzetno zdravu kožu – već je i izvor veoma bitne masne kiseline, poznatije pod imenom omega-3. Ove masne kiseline hrane kožu i čine je mladom i glatkom, sprečavajući pojavu bora.

Prestanite da se mrštite

Prema Američkoj dermatoloskoj akademiji, česti i ubrzani pokreti mišića lica, poput mrštenja, dovode do preopterećivanja mišića lica, formirajući tako udubljenja na koži. Ova udubljenja pre ili kasnije uvek postanu bore. Zbog toga je jako bitno da oči držite otvorene što je duže moguće. Kao pomoć možete koristiti naočari za čitanje (ukoliko vam je vid slab) ili, kada ste napolju, naočari za sunce, koje štite kožu oko očiju od štetnih sunčevih zraka i ne teraju vas da se mrštite.

Zamenite kafu kakaom

U istraživanju koje je objavljeno 2006. godine u „Žurnalu za ishranu“ otkriveno je da kakao sadrži velike količine supstanci koje štite kožu od oštećenja nastalih od sunčevih zraka, popravlja cirkulacione puteve koji vode do ćelija u koži, pomaže u hidrataciji kože i čini da koža bude izuzetno glatka i meka.

Ne preterujete sa umivanjem

Prema brojnim istraživanjima, voda lišava kožu njenih prirodnih masti i ulja, koje joj služe kao zaštita protiv bora. Ukoliko previše ispirate kožu, istovremeno ćete sprati i ovu prirodnu zaštitu. Ukoliko sapun kojim se umivate ne sadrži supstance koje daju vlagu vašoj koži, onda je bolje preći na sredstvo za ispiranje lica, čisto opreza radi.

Jedite više soju

Istraživanja su takođe pokazala da soja može jako puno da pomogne u zaštiti protiv starenja fotoćelija usled izlaganja suncu, da ima čak i sposobnost da regeneriše ćelije u koži. Ukoliko se soja redovno konsumira, za neverovatnih šest meseci mogu se primetiti razlike u strukturi kože i njenoj čvrstini.

Ukoliko zaista želite da vam koža ostane mlada, evo još nekih saveta:

Izbegavajte preterano izlaganje suncu.

Nosite uvek sa sobom neku zaštitu od sunca.

Prestanite sa pušenjem.

Koristite sredstva koja održavaju vlažnost kože

izvor: lepoizdravo.com


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Bora: Izvinjavam se Slovencima što sam ih nazvao konjušarima!

Kako da sačuvate bronzani ten?

Kako da izaberete naočare za sunce


Tagovi: [ , , , , , ]

Nema komentara na “Kako se boriti protiv bora?”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump