Sajber svet u bliskoj buducnosti

Kategorija [ Komunikacije, ZANIMLJIVOSTI ]

Naš ljubavni život u 21. veku, tvrde futurolozi, neće se mnogo razlikovati od scena iz naučnofantastičnih filmova

Lutke igračke s implantima za emocije, „orgazmatroni“ ili humanoidne lutke za erotske maštarije, dinosaurusi koji će „oživeti“, turistička putovanja na Mars , hoteli u kosmosu, hibernacija kao „rutinski zahvat“, roboti umesto lekara – samo su neka od 500 predviđanja futurologa za 21. vek.

Nije sve tako ružičasto

Uz optimistička, Pirsonova „vremenska lista“ obuhvata i neka uznemirujuća predviđanja.

Tako, tvrdi on, ratovi će dobiti novu dimenziju kroz razvoj kao insekti majušnih „vojnika robota“ i oružja za izazivanje prirodnih katastrofa. Tako će do 2025. godine u razvijenim zemljama biti više robota nego ljudi, do 2030. roboti će mentalno i fizički nadmašiti ljude i, najverovatnije, postati netrpeljivi prema sopstvenim izumiteljima.

– Svaka nova tehnologija donosi koristi, ali ima i cenu. Sasvim je jasno da mi užasnom brzinom pronalazimo načine za samouništenje i da je čovečanstvo suočeno s nebrojenim rizicima – upozorava Pirson.
Do 2012. „bebe“, omiljene igračke devojčica, biće „opremljene“ implantima, „veštačkom inteligencijom“ i reagovati na emocije deteta. U isto vreme, usamljenim muškarcima na raspolaganju će stajati „orgazmatroni“, čovekolike lutke napravljene od materijala koji ima sve osobine ženske kože i, uz to, sa svim atributima ženstvenosti. To su sve samo neki od pronalazaka koji će zaživeti u narednoj deceniji, tvrdi futurolog Jan Pirson.

– Na raspolaganju će nam stajati neslućena raznovrsnost zabave, bićemo zdraviji, bogatiji i socijalno zbrinutiji. Ali, svako ko se priprema za uzbudljivu budućnost mora da shvati da tehnološke inovacije nisu važne same po sebi, važno je šta će ti pronalasci omogućiti ili uništiti – oprezan je Pirson.

Pirson, koji radi za britansku kompaniju „BT grups BT egzakt tehnolodžiz“ objavio je „vremensku listu“ 500 predviđanja za narednih 30 godina. To je, zapravo, uzbudljiva, ali i zabrinjavajuća vizija budućnosti.

Do kraja iduće godine dinosaurusi iz filma „Park iz doba jure“ načiniće korak bliže realnosti jer će postojati mogućnosti da se davno iščezli organizmi „ožive“. Iako „povratak u budućnost“ neće postati prava nauka, Pirson s ponosom podseća da je ostvareno 85 odsto njegovih predviđanja iz 1991.

– Do 2015. biće izgrađeni hoteli u kosmosu za koje će se koristiti reciklirani rezervoari goriva sa letova spejs šatla, dok će do 2030. tehnologija hibernacije omogućiti ljudima da se „zamrznu“ na nekoliko dana, meseci ili čak godina kako bi let do Marsa bio moguć i bezbedan.

Iste godine, tvrdi Pirson, biće moguće da se ljudski mozak poveže s kompjuterima koristeći nano tehnologiju u oblasti molekula ili atoma. Mogućnost da se naš mozak „vrati unazad“ znači trajno pamćenje doživljenog, a time se otvara mogućnost da mozak razmišlja i reaguje „turbo“ brzinom.

– Zamislite značaj mogućnosti da vaš mozak funkcioniše milion puta brže – kaže Pirson. On takođe tvrdi da će humanoidni roboti preuzeti poslove u fabrikama i da će do 2015. godine biti sposobni da obavljaju sve kućne ili poslove u bolnicama.


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Stiven Spilberg protiv robota

Govorite li „robotski“?

Ceca u trenerci kao sav normalan svet!


Tagovi: [ , , , ]

Jedan komentar na “Sajber svet u bliskoj buducnosti”

  • Chombe
    18 oktobra, 2009, 1:41

    Sta ima? Wilt

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump