Bedlingtonski terijer

Izgledom podseća na ovcu. Vlasnici ga tako oblikuju redovnim trimanjem. Bedlington nije slab pas već je mišićav, okretan, srdačan i nije grub. Rado galopira. Gornji deo glave je uzak, pokriven bujnom, svilenom, skoro belom čupavom dlakom. Njuška je prilično velika, crna kod belih pasa a peščane boje kod smedjih pasa. Oči su malene, svetle i naizgled trouglaste. Uši vise po licu i na krajevima imaju resice od svilenkaste dlake. Leđa su zaobljena. Rep nije kupiran. Dlaka je gusta i mekana. Može biti skoro beo, crveno smeđ ili peščane boje. Visina oko 41 cm, težina od 8 Kg do 10 Kg. Njegova domovina je područje izmedju Engleske i Škotske. Cigani, popravljači lonaca i lutalice su imali te brze, oštre i tihe pse za divlji lov, a rudari su ih koristili za tamanjenje pacova u rudničkim rovovima. Još uvek rado uništavaju pacove.

Od 1820 godine ih i planski uzgajaju a na kraju XIX veka dobili su današnju frizuru koju možemo oblikovati običnim makazama ili električnim brijačem. Pas je većinom mekan iako lako postane vrlo oštar. Jako je hrabar ali ponekad može u manjem čoporu (dva psa) opasno podivljati i najmanje što može je – uništavati mačke. U kući nije zahtevan, bistar je i srdačan. Umiljat je pas. Može živeti u stanu ali treba mu puno kretanja. Puno bedlingtonaca je položilo ispite propisane za službene pse. Za njih možemo reći da imaju lavlje srce u ovci. Trimati ga moramo svakih 8 nedelja.

mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Mančesterski terijer

Staford Bul Terijer

Američki Pit Bul Terijer Vs. Američki Staford Terijer


Nema komentara na “Bedlingtonski terijer”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump