Belgijski špic-šiperka

To je mali pas sa glavom sličnom lisičjoj i kratkim, nešto nižim telom. Zbog jake grive vrat se čini izrazito visok a leđa ravna. Vrat je robustan, šape malene, okrugle i zatvorene (mačje), sa jakim, ravnim i kratkim noktima. Uši su kratke, trouglaste, uspravne, visoko postavljene i izrazito pokretljive. Šiperka je bez repa (kupiran), a može se i roditi sa zakržljalim repom. Dlaka je kratka, gusta i tvrda, na vratu je griva, na zadnjim stranama nogu zastavice. Krzno je crno bez drugih boja ili oznaka. Visina – najviše 30 cm, težina od 3 Kg do 5 Kg. Doživi veliku starost i do 20 godina. Šiperka je postao modni pas zbog supruge belgijskog kralja Leopolda II koja je na izložbi 1885 godine kupila pobednika te pasmine. Ta kupovina je uticala i na spoljni izgled psa. Šiperka, zvan i brodski špic, jako je stara pasmina. Govori se da su ih mornari rado držali na morskim i rečnim brodovima.

Pas je bio posebno dragocen brodarima jer je sprečavao udarce o stene ili druge brodove. Na opasnost je ukazivao lajanjem tako da i današnji šiperka rado laje. Ima veliki raspon glasa i kažu da je on pas koji govori. Vrlo je oprezan i nepoverljiv prema strancima. Ima sve dobre pseće osobine povezane sa karakteristikama špica. Voli decu (retkost kod malih pasa) i zbog toga je ugodan kućni član. Pošto puno laje nije primeren za život u soliterima. Možemo ga vrlo dobro odgojiti i ako živi u kući na selu sve će očistiti od miševa. Šiperke je otporan na vremenske neprilike.

izvor: mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Mali špic i patuljasti špic

Finski špic

Belgijski dugodlaki ovčar (Tervueren)


Jedan komentar na “Belgijski špic-šiperka”

  • Anonimni
    21 marta, 2010, 0:00

    Heart Smile Smile Smile DALI NEKO MOŽE DA MI JAVI GDE MOGU NABAVITI ŠIPERKU? Tremble Victory Victory Victory Dance

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump