Bostonski terijer

To je čvrst pas sa ravnomerno raspoređenim belim oznakama po telu. Tanke uši nosi uspravno i one mu daju izgled dobro uravnoteženog psa srednje veličine. Deluje odlučno, jako, aktivno i pre svega bistro. Malo podseća na francuskog buldoga. Glava bostonskog terijera je četvorougaona i dobro je izraženo čeono koleno. Njuška je crna a nosni deo glave je širok. Velike i okrugle uši su međusobno dosta udaljene. Pogled je pozoran, razuman i oprezan. Leđa su duboka, opseg prsiju je veliki a rep kratak. Dlaka je kratka, glatka, sjajna, belo-crne je boje sa belom pegom na glavi. Visina od 30 cm do 35 cm, težina do 11,3 Kg. Bostonski građanin Robert Hooper je 1870 godine pario mešanca između buldoga i belog engleskog terijera sa sitnom, jedva 4 kilograma teškom belom ženkom koja je ličila terijeru.

Današnji izgled je pasmina dobila ukrštanjem sa francuskim buldogom i 1893 godine novu pasminu je priznao Američki kinološki savez (American Kennel Club). Danas ih najviše uzgajaju u Bostonu. Bostonski terijer voli decu i vrlo je prijatan. Nikad ne laje bez razloga, drži se kuće i potrebno mu je malo prostora. Njegovu kratku dlaku jednostavno je negovati. Moramo ga redovno četkati i brisati vlažnom krpom. Tog živahnog psa uvek spremnog na igru možemo nositi svuda sa sobom. Neprimetan je i uopšte ne znamo da je sa nama. Ako mu omogućimo dovoljno šetnje može stanovati i u malom stanu u velikom gradu. U Evropi ih retko vidimo. Lako uči i po prirodi je zdrav pas. Podložan je upalama očiju.

izvor: mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Erdel terijer

Kernski terijer

Američki Pit Bul Terijer Vs. Američki Staford Terijer


Jedan komentar na “Bostonski terijer”

  • eldin
    11 januara, 2010, 23:55

    jako lijep pas

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump