Este Lauder kraljica parfema i krema

Nema ružnih žena, ima samo onih koje za sebe ne mare, rekla je svojevremeno prodavačica kozmetičkih preparata Este Lauder. Tom uverenju dodala je nekoliko ključnih elemenata biznisa i postala kraljica kozmetike.
Priča o Este Lauder je manje-više svima poznata, jer predstavlja „poglavlje iz knjige američkog poslovnog folklora“, pisao je časopis „Tajm“ 1998. godine, kad je objavio svoju listu 20 najmoćnijih poslovnih genija 20. veka.

Este Lauder je na tom spisku bila jedina žena.

Džozefin Ester Mencer rođena je u Njujorku kao deveto dete u porodici jevrejskih imigranata iz Mađarske (majka je bila Mađarica, otac češkog porekla).

Prve marketinške lekcije dobila je od oca: upornost, perfekcionizam i kvalitet proizvoda. Tajne spravljanja krema i losiona naučila je od ujaka, hemičara.

 

Sa svojim suprugom Jozefom Lauderom, za koga se udala kad su joj bile 22 godine, ubrzo razvela pa opet za njega udala, osnovala je Este Lauder kompaniju, 1946. godine.

Este se nije plašila da rizikuje, bila je ambiciozna, uporna i smeona preduzetnica. Nailazila je na mnoge prepreke, ali nikad nije odustajala.

Firma koja je na početku imala samo jednog zaposlenog, do 1973. godine prerasla je u kompaniju sa 1.000 zaposlenih i zaradom od 100 miliona dolara.

Este nije mirovala dok svoje proizvode nije plasirala u robnim kućama, umesto da ih prodaje u ekskluzivnim salonima, pošto je čvrsto verovala da „lepota mora biti dostupna svima“.

 

Bila je vrlo inovativna za svoje vreme, uvela je nekoliko novih marketinških tehnika. Između ostalog, dopustila je mušterijama da na licu ili zglobu ruke isprobavaju njene kreme i parfeme.

Upravo njoj treba zahvaliti na tome što u robnim kućama danas svako može da dobije besplatne uzorke, a s kupovinom, i poklon-uzorke. Este Lauder je uvela taj koncept.

Prodavačima je govorila: „Ako ne prodaš, to nije zato što nešto s proizvodom ne valja, nego zato što nešto ne valja s tobom“. Ili: „Kad prestaneš s mušterijom da razgovaraš, izgubila si je. Kad mušteriji okreneš leđa, nje nema više“.

Este Lauder je u autobiografiji, objavljenoj 1985. godine, zapisala: „U savršenom svetu sve bi nas vrednovali po lepoti duše, ali u ovom našem svetu, koji nije savršen, žena koja lepo izgleda uživa veliku prednost i njena je obično poslednja“.

Ona sama nije bila lepotica, barem ne u konvencionalnom smislu ali je, kažu, kao utemeljivač globalne kozmetičke korporacije u svakom smislu „razbijala kalupe“.

 

Este Lauder je danas korporacija od 18 kompanija, sa prošlogodišnjim prihodom od sedam milijardi dolara i sa preko 28.000 zaposlenih širom sveta.

Još 1960. godine izašla je na svetsko tržište, a s početkom 21. veka, proizvodi Este Lauder postali su dostupni u više od 130 zemalja.

Este je često govorila: „Nisam do ovoga došla samo zato što sam to želela ili se tome nadala nego zato što sam na tome radila“.

Bila je poznata i po svom dobrotvornom radu, za šta je dobila francusku Legiju časti, američku Medalju slobode i niz drugih priznanja.

Zvanično je otišla u penziju 1995, ali je ostala do kraja života angažovana u kompaniji i potpuno predana njenim proizvodima i njenim ljudima.

Umrla je 2004. godine, u 97. godini iako neki veruju da je bila i par godina starija. Kozmetičko carstvo koje je ona stvorila danas je u rukama njena dva sina, Leonarda i Ronalda, i njenih unuka.

Kompanija je i dalje jedan od vodećih sponzora u raznim oblastima – od umetnosti preko medicinskih istraživanja do zaštite okoline.

 izvor: svevesti


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Kraljica odlikovala Ketrin Zitu-Džouns

Kejt Vinslet: Imam bore i ne želim da ih krijem!

Alki nestala skupocena krema!


Nema komentara na “Este Lauder kraljica parfema i krema”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump