Manx (MAN) i Cymric (CYM)

Manx se često naziva mačkom bez repa. Manks potiče sa ostrva Mana u Irskom moru uz zapadnu obalu Velike Britanije. To je vekovima stara pasmina koja se razvila u prirodi i tamnošnji farmeri su vrlo ponosni na nju. Koriste je kao izvrsnog lovca na miševe i kao ljubimca. Te su mačke takođe opisane i na dalekom istoku. Postoji mogućnost da su na ostrvo Manu dospele posle brodoloma španskih ratnih brodova još 1588 godine. Po ostrvu Man su dobile i ime. Klub Manksova osnovan je još 1901 u Velikoj Britaniji a 1950 godine osnovano je i službeno uzgajalište na ostrvu Man.

Postoje tri legende o postanku MAN. Prva od njih vraća se u vreme opšteg potopa i priča da su toj mački rep otkinula vrata Noeve arke kad je uskakivala na nju jer je Noe prebrzo zatvorio vrata. Druga je legenda o strmim liticama ostrva Man po kojima su se mačke da bi sišle u dolinu morale sankati na stražnjici kao po toboganu i tako izgubile rep. Treća legenda opisuje kako su manks majke odgrizale potomcima rep i tako im spašavale živote jer su engleski bogataši i plemići ukrašavali svoje šešire i kape sa mačjim repovima koje su lovili na ostrvu. U realnosti u pitanju je spontana genetska mutacija prenošena dominantnim autosomalnim genom „M“ koja se pojavljuje u tri oblika: – „Rumpy“potpuno bez repa; – „RumpyRiser“je gotovo neznatno produženje trtičnog pršljena koje ne smeta utisku da je mačka bez repa; – „Stumpy“ sa repom u obliku bartljka. Manks mačići vrlo polagano rastu i izuzetno ih je teško uzgajati. Mačići koji su homozigoti i nose genetsku kombinaciju „MM“, tjo jest dva dominantna mutirajuća gena umiru još u materici jer im se ne razvija kičmena moždina. Heterozigotni mačići „Mm“ preživljavaju. Svi manksovi koji su živi su dakle heterozigoti. Rumpy se ne smeju pariti međusobno jer je kod njih ishod parenja fatalan. Zbog toga se preporučuje manksove pariti sa američkom ili britanskom kratkodlakom mačkom. Iako se zna da iz takvog parenja nećemo dobiti samo manksove. Mace sa kombinacijom „mm“ nazivomo „Longy“ mace. Rađaju se sa normalnim repom i ne smatraju se manksovima ali se uključuju u uzgoj. Zbog svoje morfologije mace su vrlo privlačne. Zadnji deo im je nešto viši a mace se kreću na vrlo poseban način skačući poput zeca. Odlično love, vrlo su ljupke i nežna. Potrebno im je osigurati mnogo igračaka i čvrsti stub za penjanje. Lako se neguju. Dovoljno ih je češljati jednom nedeljno.


Cymric je priznata od FIFe 2005 godine. Ta pasmina je zapravo dugodlaki Manx. U leglu Manksa se često pojavi i dugodlaki primerak a to je Cymric. Cymric se može ukrštati zajedno sa Manksom. Standard MAN i CYM su identični osim poludugog krzna zbog kojeg treba i više nege Cymric mačkama.

IZVOD IZ STANDARDA

Glavne karakteristike ove pasmine su kratka leđa, duboke slabine i veličina i oblik repa. Naime one se rađaju bez repa.
GLAVA je prilično velika, okrugla i bucmasta. Obrazi istaknuti, nos srednje dugačak bez naglašenog stopa. Vrh nosa blago je savijen prema gore.
UŠI su srednje veličine, otvorene na osnovi, sužavaju se blago prema vrhu, smešteni visoko na glavi.
OČI su velike i okrugle svih boja. Boja nije od nekog posebnog značaja.
TELO je kompaktno, snažno i širokog grudnog koša. Leđa su kompaktna i kratka u srazmeri sa telom i završavaju sa širokom naglašenom i oblom stražnjicom. Slabine su vrlo duboke.
NOGE su mišićave. Prednje noge su kratke i razmaknute što dobro naglašava širinu grudnog koša. Zadnje noge su duže što ostavlja utisak da je telo nagnuto prema napred. Šape su okrugle.
REP se pojavljuje se u tri oblika.
Rumpy (51) – potpuno bez repa i na trtici nalazimo samo naglašeno ulegnuće,
Rumpy riser (52) – trtica se produžuje prema gore tako da ne narušava utisak bezreposti,
Stumpy (53) – to je kratak rep poput batrljka, ponekad nepravilno oblikovan ne duži od 3 cm. Ne sme biti savijen ni prelomljen.
KRZNO ima dobro poddkrzno. Podkrzno je mekano i gusto. Priznate su sve boje i uzorci i kombinacije sa belom bojom. Nosno ogledalo i jastučići na šapama moraju biti u skladu sa bojom krzna.

Napomena: MAN 51 i 52 sude se u istom razredu. Sve boje krzna kod 51, 52, 53 sude se istom razredu. MAN x 54- longy je ne priznat te ne dobiva sertifikat. On ima i nešto duži rep.

izvor: mmance.on.neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Japanski Bobtail (JBT) (Japanese Bobtail)

Ocicat (OCI)

Cornish Rex (CRX)


Jedan komentar na “Manx (MAN) i Cymric (CYM)”

  • Anonimni
    18 oktobra, 2012, 17:43

    volim buckaste mace previse su mekane i vole da se maye…….. Smile Razz

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump