Muškarci sve više cene pametne žene

Kategorija [ LJUBAV I SEX, Sve o ljubavi ]

Savremeni muškarci i žene od partnera traže da budu inteligentni i da umeju da vole. Sve više muškaraca želi tradicionalnu suprugu, a sve više žena je spremno da to i bude.Statistike kažu da se visokoobrazovane žene poslednjih godina češće udaju od manje obrazovanih, a savremeni muškarci sve više cene i traže pametne i ambiciozne žene…

Mnogobrojna istraživanja o braku, sprovedena u poslednje vreme, ponovo nam vraćaju veru u vezu između muškarca i žene.

Otkriveno je da bračni parovi ne samo da imaju bolji seks od onih koji nisu stali pred matičara, nego ga, u proseku, upražnjavaju češće od parova koji nisu u braku. Takođe, poslednja istraživanja otkrila su da skladan brak koristi zdravlju srca, da se venčani parovi vole više od nevenčanih, da sve više muškaraca želi tradicionalnu suprugu, a da je sve više žena spremno da to i bude. Australijski naučnici otkrili su da se visokoobrazovane žene poslednjih godina češće udaju od manje obrazovanih. Razultati najnovijih istraživanja koje je sproveo univerzitet u Ajovi, u SAD, upravo njima ide na ruku jer, čini se, savremeni muškarci sve više cene i traže pametne i ambiciozne žene.
Inteligencija se prošle godine dobro kotirala. Od svih osobina koje muškarci traže od svoje partnerke, ona se nalazila na četvrtom mestu. To je veliki pomak u poređenju sa istraživanjima sprovedinim 1939. godine, kada se inteligencija nalazila na jedanaestom mestu, dok je na vrhu lestvice bila – nevinost. Danas je nevinost potpuno nevažna. Pripadnici oba pola stavljaju je na poslednje mesto liste prioriteta. Muškarcima su danas najvažniji: uzajamna privrženost i ljubav, emocionalna stabilnost i zrelost, kao i pouzdan karakter. Iste osobine, i to baš ovim redom, traže i žene u svojim partnerima. Na potezu je, dakle, ljubav!
Dalje, pod odrednicom „prilično važno“, muškarci na sledeća tri mesta stavljaju obrazovanje i inteligenciju partnerke, bitno im je da ona dobro izgleda, ali i da je ambiciozna. Kod žena stvari stoje donekle drugačije. I one tragaju za obrazovanim i inteligentnim partnerom, a volele bi da on bude i ambiciozan. Ali, dok muškarci na peto mesto stavljaju dobar izgled, pripadnicama lepšeg pola od veće je važnosti da li i koliku želju za zasnivanjem porodice ima njihov odabranik. Muškarci kažu da je poželjno da žena bude finansijski situirana, dobra kuvarica i spretna u održavanju doma, dok žene kao poželjne osobine navode njegov dobar izled i uglađenost. Tu se, dakle, polovi potpuno razilaze, ali se, kada je reč o poslednja dva mesta na skali prioriteta, pod odrednicom „potpuno nevažno“, njihova mišljenja i očekivanja potpuno podudaraju. Ni jedni ni drugi ne haju za to kakva politička uverenja ima njihov partner, kao ni to da li je nevin.
Premda je muškarcima prilično važno da njihova draga bude samostalna, uspešna i inteligentna, primetno je da istovremeno i zaziru od toga, jer smatraju da bi takva partnerka mogla ugroziti njihovu dominaciju. Otuda im često duhovita žena nije naročito privlačna, jer je i humor jedan od vidova inteligencije. Psiholozi tvrde da je potreba muškaraca za dominacijom evolucijski ukorenjena već vekovima i da se ne može tako lako iskoreniti. Muškarci traže inferiorne žene, kako bi sami mogli da se osete kao zaštitnici. Da li su onda sposobne žene, koje umeju da zarade novac, stvarno poželjnije od domaćica? Istraživanja pokazuju da jesu, odnosno da je savremenim muškarcima sve važnije da žena bude inteligentna, ambiciozna i da ume da doprinosi kućnom budžetu. Finansijska stabilnost danas je mnogo važnija. Nalazi se na dvanaestom mestu, dok je 1939. bila na pretposlednjem, a 1967. godine ubedljivo na poslednjem mestu.
Kristin Vilen, autorka priručnika „Udajte se pametno: pametni ženski vodič do prave ljubavi“, ovako objašnjava najnovije rezultate istraživanja koje se, od 1939. sprovodi na svakih deset godina: „Ovo je generacija muškaraca koje su odgajale obrazovane žene – majke, učiteljice… Stoga je razumljivo da iste te karakteristike očekuju i od današnjih žena“. Vilenova, takođe, naglašava da valja uzeti u obzir i to da je istraživanje sprovedeno među studentima nekoliko univerziteta. „Logično je da će ljudima na fakultetu obrazovanje i inteligencija biti među važnijim odrednicama“, ističe ona.
E, to već sasvim objašnjava ovaj optimistički redosled 18 potencijalno poželjnih karakteristika, te kako se dogodilo da ambiciozne žene postanu poželjnije od dobrih kuvarica. Činjenica da su u istraživanju učestvovali studenti, pojašnjava i kako je došlo do društvenih promena u kojima su muškarci donekle pristali da izgube dobar deo „teritorije“ kojom su još do juče suvereno vladali.

LEKCIJE IZ INTIMNOSTI
Postoji li način da ubrzamo nastajanje ljubavi koju na tron stavljaju pripadnici oba pola? Robert Epstajn, psiholog sa Harvarda koji je poznat po kontroverznim teorijama o ljubavi i romansi, instruktor je kursa kojeg upravo drži na Kalifornijskom univerzitetu San Dijego. Na prvom času, naslovljenom sa „udubljivanje u dušu“, rekao je studentima da se jedni drugima zagledaju u oči, nastojeći da ne trepnu. Na drugom času nazvanom „ljubavna aura“ polaznici kursa morali su da okrenu dlanove jedno ka drugom tako blizu da mogu da osete partnerovo energetsko polje, ali bez dodirivanja.
Ovi časovi su „skrojeni“ tako da učesnicima pomognu da se jedni u druge ludo zaljube ili, u najmanju ruku, da se bolje upoznaju. Prema rečima instruktora, više su usmereni ka uspostavljanju emocionalne nego fizičke intimnosti. Osim netremičnog gledanja, on kaže da i vožnja roler-kosterom može označiti početak ljubavi! Naime, tokom ove vratolomne vožnje srce počinje ubrzano da radi i teško dišemo. Mozak, navodno, istražuje šta je izazvalo takav rad srca i greškom ta osećanja vezuje za partnera koji sedi pored nas. „Udubljivanje u dušu“ je, međutim, bezazlenije a daje iste rezultate, o čemu svedoče primeri nekoliko volontera koje je Epstajn upario na kursu, rekavši im da očima potpuno uđu u osobu koja stoji nasuprot njih.
„Devojka sa kojom sam spojen je preslatka. U početku nisam mogao dugo da je gledam pravo u oči, ali posle nekoliko sekundi strah je nestao“, kaže student biologije Endi Ngajen.
Instruktor je potom razgovarao sa svim studentima koji su dobrovoljno učestvovali u ovom eksperimentu i ispostavilo se da su posle testa svi počeli da svoje slučajne partnere, koje do juče uopšte nisu primećivali, posmatraju na sasvim drugi način.

OPTIMIZAM, ODEVANJE, IZRAZ LICA
Naučno je dokazano da pozitivne osobe imaju više šansi da pronađu partnera. Ne morate ništa reći da bi okolina uočila vaš optimizam. Katkad način odevanja ili izraz lica govore više od reči.
Ako biste danas sreli gospodina ili gospođicu pravu, da li biste je prepoznali? Zapitajte se šta želite od partnera. Napišite 15 osobina koje su vam važne, a ako u nekome prepoznate 80 odsto stavki sa liste, krenite u osvajanje.
Idealnog partnera možete upoznati gde god da izađete, ali studije pokazuju da najviše šansi za to imamo na tri mesta. Prvo je neko gde se okupljaju ljudi sličnih interesovanja, što može biti i teretana. Drugi najbolji način za upoznavanje je u aranžmanu prijatelja ili članova familije. Može se dogoditi da zabeležite mnogo takvih neuspelih sastanaka dok, najzad, ne pronađete ono što tražite. A evo preporuke – na ovakve sastanke izlazite udvoje, nipošto sa osobom koja nastoji da vas spoji. Treći dobar način za upoznavanje je Internet, pogotovo ako ste stidljivi, introvertni ili veoma uposleni.
Koliko ćemo biti uspešni u pronalaženju odgovarajućeg partnera, zavisi od toga koliko smo spremni da se nekome posvetimo. Sveže razvedeni, ili oni koji su upravo izašli iz veze, ne treba da žure sa pronalaženjem novog partnera. Preporučljivo je da naprave pauzu pre nego što ponovo budu spremni za ljubavne sastanke.

izvor: svevesti


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Žene vole aroganciju, a muškarci osmeh

Muškarci se plaše lepih žena!

U proseku muškarci prvi kažu : Volim te


Tagovi: [ , , , , , ]

Jedan komentar na “Muškarci sve više cene pametne žene”

  • mara
    1 maja, 2009, 22:16

    Confused Mislite o tome! Kissing Sweat Heart Yes

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump