Slavna Peti Smit svira na „Egzitu“

Kategorija [ Muzika, ZANIMLJIVOSTI ]

Legendarna američka kantautorka i umetnica Peti Smit, koju mnogi zovu kumom panka, dolazi na „Egzit“ koji se od 9. do 12. jula održava u Novom Sadu! Peti koja je odavno zauzela mesto na listi najuticajnijih muzičara svih vremena na „Mejn stejdžu“ će nastupiti u subotu, 11. jula.

Peti Smit ima izuzetan životopis. Rođena je kao Patrisija Li Smit 1946. u Čikagu, odrasla u Nju Džersiju, a 1967. se preselila u Njujork, gde je ubrzo postala članica čuvenog avangardnog „Pesničkog projekta“ koji je 1966. u Ist Vilidžu osnovao Pol Blekburn. Početkom sedamdesetih Peti se bavila slikarstvom, glumom, pisala je poeziju, a 1971. sa glumcem Semom Šepardom napisala je i glumila u komadu „Cowboy Mouth“, a predstavu je najavljivao plakat na kojem je pisalo da u komadu igraju „čovek koji liči na kojota i žena koja podseća na vranu“. Zajedno s Alenom Lanijerom iz benda „Blue Oyster Cult“ napisala je nekoliko pesama koje su se našle na pločama ove kultne grupe, a početkom 1974. Peti Smit je počela ozbiljnije da se bavi muzikom, a sa svojim bendom je 1975. objavila album „Horses“ na kojem je kombinovala pank muziku i recitovanje poezije. Ploča je predstavljala jedno od pionirskih izdanja koja su najavila predstojeću pank revoluciju u svetu. Osim obrade numere „Gloria“ Vana Morisona, sa albuma koji je nezaobilazan deo svake liste najznačajnijih ploča u istoriji muzike izdvojile su se i numere „Redondo Beach“ i „Free Money“.

Nakon albuma „Radio Ethiopia“ iz 1976, koji je ostao upamćen po naslovnoj numeri koju kritičari i dan-danas nazivaju „10 minuta buke“, Peti je 1978. objavila svoju komercijalno najuspešniju ploču „Easter“, koju je najavio singl „Becouse the Night“, koju je Smit komponovala zajedno sa Brusom Springstinom. Naredne godine snimila je album „Wave“, koji i pored uspešnih singlova „Frederick“ i „Dancing Barefoot“ nije ponovio uspeh prethodnog izdanja.
Nakon raskida veze sa dugogodišnjim partnerom Alenom Lanijerom, Peti je upoznala Fredija Smita, nekadašnjeg gitaristu benda MC5 i preselila se u Detroit. Veći deo osamdesetih Smit se nije bavila muzikom, posvetila se porodici (sa Smitom ima dvoje dece, sina Džeksona i kćerku Džesi), a nakon devet godina pauze 1988. objavila je album „Dream of Life“ sa kojeg je veliki hit postala numera „People Have the Power“. Početkom devedesetih Peti je posle serije porodičnih tragedija (u kratkom razmaku su preminuli Fred Smit i njen brat Tod) želela da digne ruke od muzike, međutim, njeni prijatelji, Majkl Stajp, pevač grupe R.E.M. i čuveni bit pesnik Alen Ginzberg su je nagovorili da ponovo krene na turneju. Posle zajedničkih nastupa sa Bobom Dilanom, Peti se 1996. vraća u studio i objavljuje album „Gone Again“, a iste godine sa Stajpom snima pesmu „E-Bow the Letter“. Do kraja devedesetih izdala je još dve ploče „Peace and Noise“ i „Going Ho“, a za numere „1959″ i „Glitter in Their Eyes“ bila je nominovana za nagradu „Gremi“.
Peti Smit je 2007. primljena u rokenrol „Kuću slavnih“, a umesto nabrajanja mnogobrojnih priznanja koje je dobila u prethodnih desetak godina, dovoljno je pomenuti izvođače na koje je muzika Smitove imala veliki uticaj – Majkl Stajp, bend U2, „The Smiths“, „Sonic Youth“, „Garbage“, KT „Tanstal“…

izvor: blic


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Razvodi se Vil Smit?

Dr Iggy najavio koncert u Centru „Sava“

Mik Džeger: „Stonsi“ će opet na turneju


Tagovi: [ , , , , , ]

Nema komentara na “Slavna Peti Smit svira na „Egzitu“”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump