Susret s vanzemaljcima za 15 godina

Kategorija [ Komunikacije, ZANIMLJIVOSTI ]

Naučnici koji za vanzemaljcima tragaju istažujući zvezde uvereni su da su oni „negde gore“ i nadaju se da će se „bliski susret prve vrste“ dogoditi uskoro. Oni postoje, najverovatnije prate šta radimo, ali mi još ne raspolažemo tehnologijom da ih otkrijemo, tvrde astronomi i astrofizičari.Kultna scenta susreta sa vanzemaljcima iz filma Stivena Spilberga „Bliski
susret treće vrste“

Najnovija tehnološka dostignuća, međutim, otvorila su put do provere milione doskora nepoznatih zvezdanih sistema i dramatično povećala izglede da se u kosmosu u narednih 15 godina pronađu oblici inteligentnog života, uvereni su stručnjaci jedne od najvećih privatnih „agencija za vanzemaljce“.
„Očigledno je da istražujući našu galaksiju tražimo iglu u plastu sena, ali u njoj ‘igala’ ima na hiljade“, uveren je Set Šostak, astronom u neprofitnom kalifornijskom Institutu za vanzemaljsku inteligencije (SETI).
„Ako je to slučaj, istraživanjem brojnih novih zvezdanih sistema postoje dobri izgledi da u naredne 22 godine sretnemo inteligentne vanzemaljce“, tvrdi Šostak.
Šostak, inače Australijanac poreklom, inače smatra da „čak i ako se u kosmosu otkrije postojanje života, mi još uvek znamo suviše malo o njegovoj formi i sumnjam da bi oni bili spremni da komuniciraju s nama“.
Od osnivanja 1984. institut SETI istražuje radio signale s nadom da će otkriti emitovanje iz kosmosa. Njegov projekat „Feniks“ svake godine održava dva tronedeljna savetovanja u sedištu džinovskog radio teleskopa u Aresibu, u Kostariki.
Projekat „Feniks“ je 1997. poslužio kao inspiracija za snimanje filma „Kontakt“ s Džodi Foster u glavnoj ulozi. U njemu ličnosti tragaju za životom u kosmosu. Uz to, „Feniks“ je privatno finansirani naslednik originalnog NASA programa koji je ukinut 1993. zbog sumnjičavosti američkog Kongresa.
„Primali smo signale, ali sve naše kontrole pokazivale su da ‘na vezi’ nije I-ti, simpatični lik iz poznatog naučnofantastičnog filma, već da su signali poreklom sa Zemlje“, vajka se Šostak i podseća da je SETI finansirao sa 26 miliona dolara izgradnju džinovskog teleskopa.
Šostak je uveren da u svemiru postoje inteligentna bića, ali ne očekuje da su mnogo ljubazna i spremna na komunikaciju, a još manje da su nalik na simpatičnog, buljookog I-tija.
On je uveren da je sastav organizma vanzemaljaca sličan ljudskom, jer koriste organske materije na bazi ugljenika, da poseduju centralni nervni sistem, oči, jedna ili dvoja usta, noge i sposobnost neke vrste reprodukcije.
Šostak ipak misli da je inteligencija vanzemaljaca mnogo svetlosnih godina izvan inteligencije čoveka.
„Možda ono što ćemo susresti neće biti biološki život, već neka vrsta veštačkog oblika života. Ne treba očekivati da ćemo na kraju puta sresti vanzemaljca koji na bilo koji način liči na one iz filmova“, upozorio je Šostak.

izvor: blic


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Anabela i Marko: Susret posle osam godina!

Digli spomenik stradalim vanzemaljcima!

Tina Tarner napunila 70 godina!


Jedan komentar na “Susret s vanzemaljcima za 15 godina”

  • Anonimni
    4 jula, 2009, 9:59

    Really Pissed

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump