Tajna nežnih tabana

Stopala su deo našeg tela o kome najčešće ne razmišljamo. Služe za hodanje, trčanje, skakanje. Negujemo ih ukoliko od neadekvatne obuće ili prevelikog napora dobijemo rane, plikove, žuljeve.

Ostatak vremena ne razmišljamo o njima, a stopala u toku prosečnog životnog veka pređu 100.000 kilometara i treba im pomoći u tome. Dodatni razlog za negu stopala je taj što ide proleće. Ukoliko vam stopala i nisu baš u najboljem izdanju, za to ste do sada znali samo vi, jer su ih čizme i cipele krile od pogleda drugih. Međutim, dolaskom lepog vremena i otvorenih sandala vaša stopala moći će da vide svi. Zato odvojte alo vremena za negu stopala.
Tretman za nežnu kožu
U toplu vodu stavite morsku so da omekša kožu. Palčevima dobro izmasirajte tabane i prste – to opušta i oslobađa od stresa. Umorne noge preporodiće par kapi etarskog ulja ruzmarina, eukaliptusa ili pomorandže. Stopala dobro osušite, naročito deo između prstiju (nedovoljno sušenje je jedan od glavnih krivaca za razvijanje gljivica na stopalima). Nokte secite ravno, da ne bi urastali i oblikujte ih turpijom, potezom u jednom smeru.
Piling
Makar jednom nedeljno uradite piling koji možete napraviti od morske soli, smeđeg šećera i maslinovog ulja. Dobijenu smesu treba dobro istrljati, pogotovo na mestima gde je koža otvrdnula. Odumrle ćelije kože uklanjaju se i kamenom.
Nega kremama
Nakon temeljnog pilinga, kožu stopala je potrebno nahraniti hranljivom kremom s visokim procentom masnoće da bi se postigao efekat glatkosti i mekoće. Ako je koža suva, nakon nanošenja kreme pre spavanja, možete da navučete i pamučne čarape koje će pospešiti upijanje hranljivih sastojaka iz kreme.
Masaža stopala
Masirajte stopala pre spavanja masažnim uljem, mlekom ili kremom koju koristite za svakodnevnu negu.
Kupujte udobnu obuću
Obuća treba odlično da pasuje, da štiti noge i da ih ne povređuje.
Pri kupovini, vodite računa o:
Cipele koje kupujete treba da budu bar centimetar duže od stopala.
Kupujte cipele uveče kad su vam stopala umorna i pomalo otečena.
Probajte obe cipele pre nego što ih kupite. Mnogi ljudi imaju jedno stopalo veće od drugog.
Obuća ne sme da bude veća od one koja vam je potrebna. Stanite na prste pa ako vam cipela spada sa pete, prevelike su vam.
Suviše uska obuća nije zdrava.
Kupujte obuću s nižom potpeticom da bi se težina ravnomerno rasporedila na pete i prste.
Obuća treba da bude fleksibilna i meka. Biće vam udobna ako lako možete da pomerate prst

izvor: svevesti


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Tajna lepe kose

Devet tajni uspešnih ljudi

Vene ne moraju da bole!


Tagovi: [ , , , , ]

Nema komentara na “Tajna nežnih tabana”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump