Češki terijer

Lovac je na glodare i jamar. Ima kratke udove, vrlo je pokretan, snažan, ima izrazito dugu glavu sa jakom vilicom. Značajna je sjajna i svilena dlaka pastelnih boja, kovrđava ili valovita. Oči su srednje velike i u skladu sa bojom dlake, tamne ili jetrene boje. Uši imaju oblik slova V, ovešene su i pomaknute nešto napred. Rep nije krupiran i nošen je na dole. Kada je uznemiren podigne ga i tada ima sabljast oblik. Prsa nisu preduboka, zadnji udovi su mišićavi, prednje šape veće su od zadnjih. Boja je sivo plava ili nešto svetlija boja kafe.

Žute, sive i bele oznake su dozvoljene ako ne prekrivaju više od 20% tela. Visina oko 30 cm, telesna težina oko 8 Kg. Češki terijer je nastao posle rata. Stvorili su ga ukrštanjem silihemskog i škotskog terijera. Od početka pedesetih godina sistematski ga je razvijao dr. František Horak i predstavio ga je kao češkog terijera.

Godine 1963. novu je pasminu priznao i FCI. Uzgajatelji nastoje kod psa očuvati želju za lovom, stoga najviše vole kad štenad dođe u lovačke ruke (što se u zadnje vreme sve ređe događa). U Češkoj uzgojnu vrednost nadgledaju lovačke kinološke organizacije.U borbi sa lisicom ili jazavcem odvažan je, ali ne bezglavo agresivan. Bori se razborito. Izvrstan je lovac na miševe. Pored svega je i prijatan porodični pas, čemu pridonose njegova vodljivost, prijatan temperament i podnošljivost prema drugim psima. Dobro se razume s decom, odličan je čuvar koji ne laje previše. Moramo ga trimati svakih 6 do 8 nedelja. Robustan je i otporan pas.

izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Nemački lovni terijer

Američki Pit Bul Terijer Vs. Američki Staford Terijer

Norvički terijer


Nema komentara na “Češki terijer”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump