Dijeta za vreme i posle trudnoće i dojenja

Mnoge žene pate od nekog poremećaja menstruacije, bilo u blažoj ili težoj formi. Da bi se to regulisalo, ponekad je dovoljno da se promene izvesne navike u životu. Jedna od njih je da se održava zdrava težina, jer do poremećaja menstruacije može da dođe kada se jede previše ili premalo.

Trudnoća je prirodno stanje kada dolazi do promene telesne težine, i iz tog razloga ćemo pokušati da objasnimo neke nedoumice i nepoznanice kada je u pitanju uvećana težina, porođaj i dojenje.

Da li je dozvoljeno da žena drži dijetu posle porođaja, ако doji?

Tokom dojenja, može da se sprovede umerena dijeta (500 kalorija manje) i vežbe u trajanju od 45 minuta – četiri puta nedeljno, u narednih deset nedelja.

Koliko smanjenje težine može da se očekuje kada se primeni ovakva dijeta?
Dojilje koje primene ovakvu kuru, mogu da očekuju kako će za deset nedelja da izgube od dva i po do pet kilograma, a da pritom ne naškode svojoj bebi.

Kada se može početi sa dijetom posle porođaja?
Ukoliko žena želi korekciju težine posle porođaja, onda treba da sačeka mesec dana, a tada može da se primeni ova kura i nastavi dojenje. Tokom dojenja, mora oprezno i pre svega umereno da se pristupi dijeti.

Da li mogu da se primene neke od popularnih dijeta o kojima stalno slušamo?
Izbacivanje pojedinih grupa namirnica, drastične dijete ili praćenje «modernih» dijeta nije dozvoljeno.

Koliki unos kalorija se preporučuje tokom dojenja?
Većina popularnih dijeta ima projektovanih 1.200 kalorija, što treba pod hitno zaboraviti. Tokom dojenja mora da se unosi 1.800-2.000 kalorija, i tu nema razgovora – ako majka želi odgovarajuću količinu mleka za bebu. Skidanje težine za više od dva-dva i po kilograma mesečno može da ugrozi vašu bebu.

Kakvu hranu treba konzumirati tokom dojenja?

Hrana mora da bude raznovrsna, a na meniju da budu zastupljeni voće i povrće, ali i integralne žitarice, kao i meso i riba (zbog proteina).

Treba izbegavati zasićene masti, rafinisani (beli) šećer, so i kofein. Mnogim ženama je koristilo da tri velika obroka zamene sa šest manjih!

Da li se može nastaviti sa upotrebom vitamina i minerala koji se koriste tokom trudnoće?
Naravno. Unošenje vitamina B6, kalcijuma i magnezijuma može da deluje blagotvorno kod grčeva i premenstrualnog sindroma (PMS).

Čega se još treba odreći da bi se smanjio broj kalorija koje unosimo?
Redukciju hrane je najbolje sprovesti tako da se izbaci takozvana džanki hrana – u koju spada čips, razne grickalice, kolačići, slatkiši i svi gazirani napici.

Da li je potrebno unositi više tečnosti, s obzirom na dojenje?
Potrebno je piti 10-12 čaša vode dnevno, a ukoliko se gubi više od pola kilograma nedeljno – onda treba pojačati ishranu.

Da li se preporučuju neke vežbe ili fizička aktivnost?

Obično treba početi sa 10 do 15 minuta lagane šetnje, da bi to kasnije bilo oko 45 minuta dnevno. Korisno je voziti sobni bicikl, hodati po traci, plivati, vežbati aerobik.

Da li se može primenjivati joga?

Joga se pokazala kod mnogih žena kao izuzetno korisna, i to posebno u slučaju bolnih menstruacija. Preporuka je da se upražnjava tri puta nedeljno, u trajanju od 20 do 30 minuta.

Koliko se treba odmarati?
Pored dojenja, koje je naporno za ženu – bez obzira na zadovoljstvo koje je prisutno, potrebno je uspostaviti i pravilan ritam spavanja i odmaranja. Poznato je da odmorna žena lakše podnosi opisane napore, pa je i organizam manje osetljiv na PMS i bolne menstruacije. Novija istraživanja ukazuju da su kod žena potrebe za odmorom različite u pojedinim fazama menstrualnog ciklusa!

Šta ne sme da se zaboravi tokom korekcije telesne težine?
Nikada ne treba zaboraviti da je primarni cilj dojenje jednog zdravog i naprednog deteta. Idealno bi bilo uskladiti sve ove napore, tako da krajnji efekat bude zadovoljstvo, a ne dodatno opterećenje. Naravno, najbolja preventiva je da se tokom trudnoće ne dobije višak kilograma, kojih se kasnije teško možete otarasiti.

Povratak na staru težinu
Koliko vremena je potrebno da se žena vrati na svoju težinu?
Prekomernu težinu ste dobili tokom devet meseci trudnoće, pa otprilike toliko treba da se izgubi višak kilograma. To se odnosi na trudnice koje su dobile do 14 kilograma. Ukoliko je više od toga, onda će i povratak na predporođajnu težinu duže da traje. Za one manje uporne i malodušne, možda neće ni biti potpunog povratka na pređašnju težinu.
Piše: Prim. dr Dragoslav Lekić, ginekolog

Dijeta u toku trudnoće

Dijeta za trudnice mora biti bogata hranjivim materijama, da ima visok sadržaj kalorija, proteina, gvožđa, kalcijuma, folnih kiselina, a za neke žene, vitamina D. Porast težine mora biti postepen: 1 – 2 kilograma u prvi kvartal, te 1,5 – 2 kg za svaki mesec u poslednje dve četvrtine. Žena sa prosečnom težinom poveća težinu između 10 i 14 kilograma ukupno.

Prekomerna so nije preporučljiva, jer može dovesti do arterijske hipertenzije.
Izbegavajte proizvode koji sadrže sirove sastojke ili nisu dovoljno kuvani kao npr.: sir (feta, itd.) nepasterizovano mleko. Dobro operite voće i povrće pre nego što ih uzimate radi uklanjanja pesticida i bakterija.

Dijeta nakon porođaja:

1. Najmanje 10 -12 čaše vode dnevno. Otkažite pića koja sadrže šećer u vodi, gde možete da dodate malo limunovog soka. Ovo je jednostavan način smanjiti stotinjak kalorija na dan.
2. Jesti zdrava jela od grožđa, oraha, šargarepe, žitarica.
3. Alege vrsta naslanjajte mesa.
4. Trošite žita.
5. Odoleti napasti da kupujete proizvode brze hrane.
6. Odmah, ako ste u mogućnosti, možete početi da se bavite sportom.
7. Otkrijte lakše načine da se poveća fizička aktivnost – park, udaljenost od supermarketa, idite stepenicama, a ne liftom.
8. Dojite! Dojenje sagori 500 kalorija dnevno. Što duže dojite više ćete kalorija sagoreti.
9. Izbegnite drastične dijete. Možete staviti u opasnost zdravlje i sigurno neće raditi.
10. Pružite šansu telu – treba mu vremena da se oporavi. Većina mama će se vratiti na kilažu pre porođaja za 8-12 meseci.

Dijeta za vreme dojenja

1. Konzumirati voće i povrće u izobilju, a zelene namirnice bogate su kalcijumom. NAPOMENA: Neke vrste povrća nisu dobre zbog bebe, tj. ako majka doji ne bi trebala da jede ništa što nadima, ili bar u manjim količinama, jer bebe tada imaju pojačane grčeve. Neke od tih namirnica su: brokoli, karfiol, grašak (mahunarke), kukuruz…
2. Izbegavajte alkohol jer to može da prođe kroz mleko za bebu. Ako i dalje konzumirate alkohol, to je poželjno popiti odmah nakon dojenja, a ne pre.
3. Pokušajte izbegavati kofein ili čak smanjite potrošnju kofeina u tom periodu. Kofein je sklon akumuliranju u telu deteta, ne uklanja se jednostavno. Šoljica kafe dnevno nije toliko opasna za dete, ali višak kofeina može imati neugodnih efekata-poremećaji spavanja, nervoza i razdražljivost. Izaberite kafu bez kofeina ili čaj i izbegavajte gazirana pića kao što su Coca-Cola, jer sadrže kofein.
4. Zabranjeno pušenje tokom dojenja! Pasivno pušenje je opasno za decu, a posebno za bebe.
5. Neke bebe su alergične na kravlje mleko koje je konzumirala majka. Simptomi se mogu pojaviti od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon dojenje i sastoje se u: proliv, osip, agitacija i vetar.
6. Neki lekovi mogu biti opasni za zdravlje vaše bebe. Lekove je poželjno uzimati posle dojenja a ne pre.
7. Neke metode mogu uticati na proizvodnju mleka, ali se efekti razlikuju od jedne žene do druge.Posavetujte se sa svojim lekarom pre uzimanja bilo koje vrste lekove.

izvor: dijetica.com


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 2 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Vikend dijeta

Dijeta sa suvim šljivama

Dijeta u skladu sa vašim godinama!


2 komentara na “Dijeta za vreme i posle trudnoće i dojenja”

  • Danica
    26 septembra, 2010, 13:25

    Moja bebica ima nesto vise od mesec dana, dojim ga, imam dosta mleka, ali se bas brinem kako cu da skinem kilazu, i kako mogu da regulisem ishranu u toku dojenja, a da to ne steti mojoj bebi?

  • Elma
    15 septembra, 2011, 14:46

    Zdravo! Moja bebica ima tacno mjesec dana, dojim je..imam prilicno dosta mlijeka..ali u toku trudnoce sam se ugojila skoro 15 kilograma i volela bih da smrsam ali da ne prekidam dojenje.. molim vas dajte mi neki savjet….

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump