Eurosong: „Bajka“Norveške odnela pobedu!

Kategorija [ Muzika, ZANIMLJIVOSTI ]

Finale „Evrosonga“ završeno je bez iznenađenja – pobedio je apsolutni favorit, Norvežanin Aleksander RibakNorvežanin Aleksander Ribak sa 387 bodova trijumfovao je na 54. „Evrosongu“ u Moskvi! Finalno veče najvećeg evropskog muzičkog takmičenja završeno je bez iznenađenja – pobedio je apsolutni favorit. Oslo je unapred organizovao pobedničku paradu, u kojoj će danas Norvežani marširati po taktovima pobedničke pesme „Bajka“!

Norveškoj je bilo veoma bitno da jubilarni 55. „Evrosong“ bude održan u Oslu. Naime, u istoriji takmičenja Norvežani bi trijumfovali jednom u deset godina, a ove godine uhvatili su poslednji voz u ovoj deceniji. Oni već najavljuju spektakl 2010. godine!

Kako je glasala Srbija

Danska 1
Rumunija 2
Francuska 3
Azerbejdžan 4
Hrvatska 5
Grčka 6
Malta 7
V. Britanija 8
Norveška 10
BiH 12

Dosta pre nego što je proglašen najboljim, predstavnik Norveške ponašao se kao pobednik. Naime, Ribak je tražio najluksuzniji smeštaj u najboljem hotelu u Moskvi, a jedan od članova njegove delegacije mesec dana pre takmičenja proverio je sobe koje su rezervisali da bi se uverio da li je Norvežanin dobio sve što je tražio. Na takmičenju u Moskvi osvojio je 387 bodova, čak 169 više od drugoplasirane Johane sa Islanda! Predstavnici Azerbejdžana, atraktivna Ajsel i hitmejker Araš, zauzeli su treće mesto (207 bodova).

– Hvala Moskvo, hvala Evropo! – poručio je kratko Ribak pre nego što je ponovo otpevao pobedničku pesmu.

Pozdrav iz kosmosa

Osim 20 predstavnika koji su do završnice „Evrosonga“ došli posle dva polufinala, pred 20.000 gledalaca za najbolju pesmu Evrope nadmetali su se i predstavnici zemalja sa automatskim učešćem u finalu – Španija, Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Rusija. Nakon što su sve pesme izvedene, astronauti sa Međunarodne kosmičke stanice poručili su: „Evropo, počni da glasaš!“. Posle 15 minuta glasanja, počeli su da pristižu bodovi iz svih zemalja. Srbija je maksimalni broj bodova dala „Regini“, dok se Bosni najviše dopao hrvatski predstavnik Igor Cukrov, koji je osvojio 18. mesto u konačnom plasmanu.

Iako je bila jedan od favorita, bosanska grupa „Regina“ takmičenje je završila na devetom mestu! Krivac za loš rejting mogla bi da bude činjenica da su nastupali dvanaesti po redu, odnosno na polovini takmičenja koja, po statistici, nikad ne donosi pobedu. Posle osvajanja trećeg mesta na „Evrosongu“ u Istanbulu 2004, voditeljskog evrovizijskog angažmana u Atini 2006, Grk Sakis Ruvas je takmičenje u Moskvi završio na sedmom mestu. Poslednjeg dana evrovizijski kritičari su često pominjali da bi Francuskinja Patricija Kas, čiji je album najprodavanije inostrano izdanje u Rusiji, mogla da bude najveće iznenađenje, ali takmičenje je završila tek kao osma.

Marko Kon: Ribak je zasluženo pobedio!

Srpski predstavnik Marko Kon iz Moskve poručuje da je Ribak zasluženo trijumfovao.

– Od samog početka Norvežanin je bio apsolutni favorit, svi su pričali samo o njemu. Pravog konkurenta nije ni imao. Čestitam mu, zaslužio je pobedu! Veoma je drag i simpatičan momak. Upoznali smo se na grčkoj žurki, kad mi je rekao da mu se naša „Cipela“ najviše dopada! – kaže za Press Kon, koji se danas vraća u Srbiju.

Noć pred finale Ukrajinka Svetlana Loboda pozvala je hitnu pomoć! Loboda nije mogla da ustane iz kreveta zbog visoke temperature. Hitnom intervencijom lekara uspela je da se oporavi i u finalu ponovi svoj energičan nastup, koji joj je doneo 12. mesto. Podršku nemačkom predstavniku (20. mesto) dala je starleta Dita fon Tiz, kojoj su organizatori u poslednji čas zabranili da se razgoliti na sceni i pokaže grudi! Najveće iznenađenje je bio visok plasman predstavnika Velike Britanije, koji su osvojili peto mesto.

Spektakl Dime Bilana

Ruski tabloidi nagađaju da je stručni žiri svih zemalja glasao dan ranije! Naime, zbog predostrožnosti ako sistem zataji, žiri je ocenio takmičare nakon što je odgledao snimak sa prve generalne probe finala.

U finalu spektakularnog šou-programa prošlogodišnji pobednik Dima Bilan spustio se sa vrha „Arene“ i srušio mnoge barijere na bini, trudeći se da dočara stih svoje pobedničke pesme: „Moraš verovati u sve da bi postigao i nemoguće“. Gledaoce su zapanjili i plivači, koji su svoje umetničke tačke izveli u bazenu na vrhu „Arene“. Domaćini finalnog takmičenja bili su pevačica Alsu i voditelj i zabavljač Ivan Urgant.

izvor: press


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Srbija bez finala na Eurosongu (opširnije)

Kaliopi odnela pobedu na Sunčanim Skalama

Eurosong: Večeras finale!


Jedan komentar na “Eurosong: „Bajka“Norveške odnela pobedu!”

  • Anonimni
    21 maja, 2009, 13:24

    Starving

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump