Kako da izaberete naočare za sunce

Naočare za sunce su obavezne tokom leta kao zaštita i kao modni detalj. Zato poslušajte savete koji će vam pomoći da pravilno odaberete naočare.

STAKLA I UV ZAŠTITA
Prvo i najvažnije pravilo pri kupovini naočara je da proverite kakva im je UV zaštita. Ukoliko naočare za koje ste se odlučili nemaju etiketu i potvrdu da štite oči od UV zračenja, raspitajte se kod optičara ili lekara koji će vam preporučiti naočare s dobrom i sigurnom zaštitom koja podrazumeva blokiranje barem 70 posto UVB zraka i 60 posto UVA zraka.

OBLIK LICA
Nakon što ste utvrdili da naočare koje vam se sviđaju imaju dobru zaštitu, treba da utvrdite oblik svog lica. Da biste to što bolje uradili, slikajte se ili uzmite svoju fotografiju na kojoj ste direktno okrenuti prema kameri, a zatim na nju položite prozirni papir i iscrtajte rubove svog lica. Ponekad je teško utvrditi o kojem se obliku radi, ali odaberite onaj oblik koji je najdominantniji.

OKRUGLO LICE
Kod okruglog i malo punašnog lica širina i dužina su jednake, pa u tom slučaju treba izabrati oblik naočara koje će vizualno izdužiti lice. Ako imate ovakav oblik lica, izbegavajte okrugle sunčane naočare. Umesto njih, uzmite široke naočare sa četvorougaonima okvirima.

OVALNO LICE
Ovalni oblik lica krase istaknute jagodice i brada koja je neznatno uža od čela. Ovo je oblik kojem pristaju skoro svi modeli naočara različitih oblika i stilova. Ipak, blago četvrtasti okviri sa zaobljenim ivicama najčešće izgledaju najbolje na ovom licu.

ČETVRTASTO LICE
Ovakva lica imaju izražen donji deo vilice i široko čelo. Budući da su širina i dužina lica jednake, trebaju vam okviri koji će ublažiti i smekšati crte lica, poput okruglih ili ovalnih. Najbolji izbor su velike okrugle naočare tamnih stakala kakve je nosila Džeki Kenedi.

SRCOLIKO LICE
Ono što je važno pri odabiru sunčanih naočara u ovom slučaju je uravnoteženje širokog čela i uske brade. Pokušajte sa sunčanim naočarima čiji okviri imaju zanimljive uzorke kako bi pažnju usmerili na područje oko očiju. Takođe, za vas su prikladne i manje naočare, bez velikih okvira i svetlije boje. Pristajaće vam i okviri koji su duži pri dnu, slično avijatičarskim naočarima.

DUGULJASTO LICE
Duguljasto lice, kao što mu samo ime govori, duže je nego šire. Vilica je obično najuži deo kod ovakvog oblika lica, pa zato pripazite kod odabira naočara i izaberite one koje će vizualno skratiti lice. Okrugli ili četvrtasti okviri su definitivno najbolji izbor.

izvor: svevesti


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Sunčane naočare za leto 2009 god.

Ruž i naočare: 7 pravila prolećne šminke

Kako da sačuvate bronzani ten?


Nema komentara na “Kako da izaberete naočare za sunce”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump