Mobilni telefon od milion dolara

Kategorija [ Komunikacije, ZANIMLJIVOSTI ]

Zaboravite na Nokiju 8800 i njene još skuplje varijacije, lukavo se podsmehnite modelu Samsung Serene, pa čak i uvredljivo odmahnite na pomen ekskluzivnih Vertu aparata – Diamond Crypto Smartphone daje sasvim novi prizvuk sintagmi „luksuzni mobilni telefon“. Svetski priznati austrijski juvelir Peter Aloisson i kompanija JSC Ancort, inače poznata po rešenjima za zaštitu kompjuterskih podataka i glasovne komunikacije, započeli su „projekat“ kreacije uredjaja čija cena iznosi neverovatnih 1.300.000 (slovima: milion i tri stotine hiljada) dolara!

Red dijamanata, red zaštite

Gotovo svi delovi ovog „telefona“, uključujući tastaturu, izradjeni su od čiste platine, a logo „proizvodjača“ i navigacioni taster od 18-karatnog ružičastog zlata! Sa leve i desne strane prednjeg panela nalaze se dva reda od po 25 čistih dijamanata od pola karata. Od tih 50 dijamanata, čak 10 su (basnoslovno skupi) plavi dijamanti! Da to ne bude sve, dodatnih 25 dijamanata nalazi se u okviru pomenutog navigacionog tastera, a u njegovom središtu (na samom tasteru „OK“) ponosno se šepuri još jedan plavi dijamant. Oznake svih tastera inače su ručno gravirane, a zatim i ručno obojene; treba li da pomenemo da je bojenje materijala poput platine veoma skup proces. Bokovi telefona i zadnji panel napravljeni su od drveta, i to naravno najskupljeg – abonosovine. Po želji kupca, u drvene delove mogu se ugravirati inicijali kupca ili ime kompanije. I kutija u kojoj se isporučuje ovo bogatstvo ručno je napravljena od abonosovine, a kada je otvorite pušta muziku, i to melodiju koju sami odaberete! U kutiji se naravno nalazi i futrola od najkvelitetnije kože, protkana platinastim ukrasima.

Možda je bitno znati i nešto o performansama. Radi se o pametnom telefonu sa Windows CE operativnim sistemom, koji poseduje kvalitetan ekran QVGA rezolucije, Motorolin procesor na 266 MHz, moćan imenik sa memorijom za 4.000 brojeva, i koji podržava sve uobičajene mobilne tehnologije. Medjutim, kao što se i iz imena ovog „telefonskog blaga“ odnosno delatnosti kompanije JNC Ancort može naslutiti, posebna pažnja posvećena je kriptografskim tehnologijama – ukratko, Diamond Crypto Smartphone svom vlasniku omogućuje da koristeći najsavremenije kriptografske algoritme ostvaruje zaštićene pozive i razmenjuje zaštićene SMS poruke i e-mailove! Nema, dakle, prisluškivanja, zadiranja u privatnost, niti kradje poverljivih informacija i finansijskih malverzacija prilikom elektronskih transakcija. Zarad brzog uključivanja „neophodne“ zaštite, na tastaturi čak postoji zaseban taster sa asocijativnom sličicom ključića.

Filozofska pozadina

E sad, svi vrlo dobro znamo da svaka roba ima svoga kupca, naročito ako pričamo o čuvenim ruskim bogatašima. I verovatno bi smogli snage da se uzdržimo daljih komentara da nismo pronašli inspirativno saopštenje o svojevrsnoj „filozofskoj pozadini“ ovog „telefonskog projekta“. Naime, izgleda da ovaj telefon ima istorijski zadatak da, citiramo, „privuče pažnju svetske javnosti na problem očuvanja individualnosti čoveka u ovom savremenom svetu“! Sigurni smo da nemate važnijih problema u životu…

Posmatrano iz ugla običnog pojedinca, treba li zaista da verujemo da to što jeftina moderna tehnologija svakome omogućuje da prisluškuje razgovore, odnosno modifikuje sopstveni glas i manipuliše svojim sagovornikom, može da ima „katastrofalne posledice po čovečanstvo“?! Pa pitamo vas, kako vama zvuči to što Diamond Crypto Smartphone putem kriptografskih tehnologija navodno obezbedjuje „očuvanje individualnosti duše“, a da istovremeno svojim bahatim luksuzom omogućuje pojedincu da „razmišlja drugačije“, što je „ključni faktor u razvoju naše civilizacije“?! Ma, molim vas! Nije li suština u dobroj zaradi sa jedne i kupovini socijalnog statusa i (izopačenog) duševnog mira sa druge strane?

izvor: ns-caffe.com


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Vibrator od dijamanata vredan milion dolara

Pop pevačica izgubila mobilni telefon

Stiže LG 3D smartphone


Jedan komentar na “Mobilni telefon od milion dolara”

  • Anonimno
    10 maja, 2009, 12:29

    Vulgarno Mad

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump