Muzički tornado u Beogradu zvani AC/DC

Kategorija [ Muzika, ZANIMLJIVOSTI ]

Beograd je sinoć jedva preživeo udar muzičkog tornada zvanog AC/DC – australijski rokeri su pred oko 40. 000 ljudi na stadionu Partizana napravili šou koji će se godinama prepričavati. Angus Jang i drugovi su publici priredili dva sata čistog uživanja i sa lakoćom pokazali u čemu je suština rokenrola – brzo, žestoko i savršeno odsvirano.

Tačno u 20.59 časova gase se svetla, stadion se trese od sve bržeg kloparanja voza… lokomotiva ulazi na binu i koncert počinje numerom „Rock ‘n’Roll Train“.

– Hvala Beograde, drago nam je što smo ovde. Večeras je vreme za rokenrol. Žurka počinje sada! – uzviknuo je pevač Brajan Džonson.

Svaka pesma koju su AC/DC odsvirali bila je priča za sebe, a nakon nekoliko numera sa novog albuma došao je red na velike hitove benda, a atmosfera je postajala sve užarenija.

Bez obzira koje epitete da upotrebimo to ni izbliza ne može da opiše ludnicu koju su fenomenalni australijski muzičari izazvali na stadionu Partizana. Na koncert je bilo dovoljno doći samo zbog spektakularnog izvođenja numere „The Jack“ koja je završena striptizom Angusa Janga. Međutim, članovi grupe su se tek zagrevali, a beogradska publika je sa Džonsonom horski pevala pesme „Thunderstruck“, „Dirty Deeds Done Dirt Cheap“, „Hells Bells“, … Druga polovina koncerta je bila kao iz snova, Angus Jang je još jednom dokazao da je jedan od najboljih svetskih gitarista i da je sa godinama sve bolji. Sa numerom „Anything Goes“ počinje potpuni raspad na stadionu, a muzički delirijum doživljavamo uz hitove za sva vremena „TNT“ i „Whole Lotta Rosie“. Onako kako su AC /DC završili regularni deo koncerta viđa se jednom u životu, a petnaestominutni Angusov gitarski solo na kraju pesme „Let There Be Rock“ publiku je ostavio u neverici – Jang je preko mostića koji vodi kroz publiku došao do sredine terena, nestao na trenutak, a zatim se popeo na improvizovanu binu, gde je obasjan svetlošću reflektora izveo pravu muzičku bravuru. Dok je gitara „plakala“ u njegovoj ruci, zaplakali su i mnogi u publici. Na bis AC/DC su izveli numeru „Highway to Hell“, a koncert su završili na furiozan način sa pesmom „For Those About to Rock“… Dok su topovi gruvali sa bine, mi smo mogli samo da konstatujemo da smo, bez ikakvog preterivanja prisustvovali najvećem muzičkom spektaklu u Beogradu u poslednjih dvadeset godina.

Fanovi čekali od jutra
Nekoliko stotina fanova sastava AC/DC čekalo je juče od prepodnevnih časova kako bi među prvima ušli na stadion Partizana i zauzeli što bolja mesta za koncert legendarne australijske grupe.

– Ovde sam od 12 sati, ne očekujem da ću prvi ući, ali ovaj koncert je svakako moja životna želja – kaže Milan iz Kladova.
Osim fanova iz raznih krajeva Srbije, veći deo fanova koji su poranili na koncert došli su i iz Bugarske (oko 1.800 ljudi) i Hrvatske.

– Došao sam da ostvarim dečačke snove jer AC/DC slušam više od 25 godina i oni mi daju potpuni osećaj slobode – kaže Filip iz Sofije, dok pored njega Ivana sa crvenim „đavolskim“ rogovima na glavi, koja je došla iz Zagreba, očekuje da upozna puno različitih ljudi.
– Došli smo juče u Beograd iz Rumunije i spavali smo u kolima na parkingu pored stadiona – kaže Raz koji je sa devojkom požurio da među prvima uđe na stadio

Rokenrol ikone
1973. Angus i Malkom Jang su u Sidneju osnovali bend, a osim njih dvojice prvu postavu su činili i Lari van Krid, Dejv Evans i Kolin Burdžis
1974. Pevač Bon Skot je zamenio Dejva Evansa
1975. U januaru grupa objavljuje prvi album „High Voltage“, a u decembru ploču „T.N.T.“
1979. Postaju popularni širom sveta nakon velikog uspeha albuma „Highway to Hell“
1980. 19. februara Bon Skot je umro od trovanja alkoholom
1980. Za novog pevača je izabran Brajan Džonson, koji je na audiciji pevao numere „Whole Lotta Rosie“, „Let There Be Rock“ i „Nutbush City Limits“ Ajka i Tine Tarner
1980. Krajem jula bend objavljuje svoj najuspešniji album „Back in Black“ koji je do sada prodat u više od 45 miliona kopija
1983. Posle svađe sa Angusom Jangom bubnjar Fil Rad napušta bend
1990. Objavljuju album „The Razors Edge“
1994. Rad se vraća u grupu
2003. Zajedno sa bendovima „The Rolling Stones“ i Rush“ nastupili su u Torontu pred više od 500.000 ljudi
2003. Primljeni su u rokenrol „Kuću slavnih“
2008. Posle osmogodišnje pauze objavljuju album
„Black Ice“ koji je
za samo nekoliko meseci prodat u više
od osam miliona primeraka širom sveta
2008. U oktobru počinju veliku svetsku turneju „Black Ice“ koja će trajati 18 meseci
2009. Po poslednjim podacima bend je do sada prodao više od 200 miliona ploča

izvor: blic


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Pušteno još karata za AC/DC

Lepa Brena: Za rođendan koncertu u Beogradu!

„Negativ“ – koncert u Beogradu


Nema komentara na “Muzički tornado u Beogradu zvani AC/DC”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump