Pritkinova dijeta

Dijeta o kojoj ćete ovde čitati se u stvari zove Pritikinova dijeta, ali se slovo „i“ negde zagubilo (verovatno zbog lakšeg izgovora) tako da je dotična dijeta poznatija upravo pod imenom Pritkinova dijeta.

Dijeta se sastoji od redukcije unosa masnoća (dozvoljen unos do 10% dnevne energetske potrošnje), proteina oko 10% -15% a povećava se unos složenih ugljenih hidrata i može ići čak i do 80%! Takođe se smanjuje količina holesterola na 25 mg, a povećava unos biljnih vlakana na 15 gr.

Kako to praktično izgleda?

Od mesa se preporučuje riba (nemasna) i pileće belo meso i to u količini ne većoj od 100 gr dnevno (kuvano ili pečeno na roštilju).

• Masnoće – znači ulja, margarini, životinjske masti su zabranjene. S obzirom da znam koliko je teško preći odmah na ovakav režim savetujem upotrebu hladno ceđenih ulja (maslinovo, suncokretovo i ulje kukuruznih klica) u količini ne većoj od 2 supene kašike dnevno – i nekom prelazno periodu od recimo nedelju – dve dana.

• Od jaja koristi se jedno belance dnevno

• Od mlečnih proizvoda obrano mleko i jogurt ( do 1/4 litre dnevno) kao i sir od obranog mleka (30-50 gr dnevno).

• Veliki akcenat se stavlja na mahunarke kao izvor biljnog proteina i dijetnog vlakna i preporučuje se dnevni unos od oko 100 gr. Mahunarke koje se koriste su: sočivo, azuki pasulj, naut, crna soja, žuta soja i prerađevine (tofu, tempeh i sl.), kao i domaći pasulj

• Žitarice se koriste u formi integralnih žitarica, koristi se crni hleb i testenina od integralnog brašna (naravno ona bez dodataka ulja i jaja). Preporučene žitarice su: integralni pirinač, geršla (ječam), proso, ovas, raž, pšenica….

• Dozvoljeno je svo povrće u neograničenim količinama (jedino oprez sa jako koncentrisanim namirnicama biljnog porekla – semenkama).

• Voće je dozvoljeno i može se jesti 2-3 puta dnevno (400 – 500gr). Smrznuto i konzervisano voće – ne više od 100 gr. Veoma korisno: svakodnevno pojesti jedan plod limuna, grepfruta ili pomorandže.

• Slatkiši su zabranjeni mada ima zgodnih zamena kao što je ječmeni slad i slično.

• Od pića samo svež pripremljeni sokovi od svežeg voća bez dodatnih zaslađivača.
i voda.

Ova dijeta može prouzrokovati poboljšanje ili čak potpuno povlačenje sledećih bolesti: ateroskleroza, angina pektoris, hipertenzija, dijabetes, kronova bolest, proširene vene, tromboza dubokih vena, hijatus hernija, hemeroidi, iritabilni kolon, giht, prisustvo kamena u žučnoj kesi, osteoporoza i ulcerozni kolitis.

izvor: dijeta.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


South beach dijeta /dijeta južnih plaža/

Dijeta sa supom od povrća

Dijeta sa suvim šljivama


Jedan komentar na “Pritkinova dijeta”

  • kaca
    25 oktobra, 2009, 15:12

    Hug Right

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump