Seksualna energija = srećan život

Kategorija [ LJUBAV I SEX, Sve o sexu ]

Svako od nas ima poprilično neobjašnjive zalihe seksualne energije koje trošimo i koristimo kako znamo i umemo. Ponekad nismo ni svesni odakle nam sva ta energija, ali smo zahvalni što ju imamo. No, sada možete naučiti kako kontrolirati stepen tog nagona koji je tako često na listi prioriteta.

Naučnici su, naime, otkrili da na naš libido može uticati čitav niz spoljnih faktora – od onog što jedemo, preko toga koliko vežbamo, pa do toga kakav je naš društveni život.

Sve ono što nam se događa na drugim područjima života utiče na našu seksualnu aktivnost. Iako se često čini da na svoj seksualni život ne možemo uticati kroz ta druga područja, čini se da je to sasvim moguće.

Istina, nema nekih brzih saveta koji deluju poput afrodizijaka, ali ukratko – ako niste zadovoljni svojim seksualnim životom, probajte najprije poraditi na svom – životu.

VEŽBANJE

Svi se uglavnom nadamo da ćemo nakon par rundi na steperu i nekoliko desetaka trbušnjaka izgledati kao Elle Macpherson, ali dobrobiti vežbe nisu samo u dobrom telu. Jedno je istraživanje pokazalo da žene koje vežbaju pet puta nedeljno imaju puno bolji seksualni život nego one koje to čine ređe.

Vežbanje, naime, poboljšava stanje vašeg organizma u celosti, pozitivno utiče na vaše blagostanje i na vaš nivo energije, a sve to skupa dobro je za vaš seksualni apetit. Pored toga, žene koje vežbaju obično se smatraju seksualno privlačnijim, pa se iz toga može izvući zaključak da vežbanje pozitivno utiče na samopouzdanje. Još bi vam jedna stvar kod vežbanja mogla biti vrlo zanimljiva – vežbanje ženama pomaže da lakše dožive orgazam i produžuje njihov seksualni život. Mala cena za platiti, zar ne?

STRES

Rokovi, novac, posao, deca – život je prepun stresa. A stres je nešto što je definitivno loše za vaš seksualni život, budući da stres loše utiče na vaš libido. Krivac za ovo je kortizol, hormon stresa, koji se meša u posao reproduktivnih hormona. Osim toga, svima je jasno da kad smo anksiozni ili nemirni, seks nam je verovatno poslednja stvar na pameti.

Kortizol može učiniti nedostupnim progesteron, hormon koji vas ‘pali’, što vas svakako može učiniti manje požudnima. Cilj vam, dakle, smanjiti štetu koju vam nanosi stres, i to vežbom, meditacijom ili tako što ćete rano leći i pošteno se naspavati. Ako ste umorni, jedino na što vaš mozak može misliti jest san i odmor, a poslednje mu je na pameti seksualno zadovoljenje. San znatno smanjuje nivo kortizola, a povećava razinu hormona rasta, koji pozitivno utiče na energiju i blagostanje. S druge strane, ne zaboravite, seks je takođe sjajan način rešavanja stresa.

DRUŽENJE

Druženje s prijateljima za ručkom ili večernji izlazak može biti tek opuštajuće, ali je isto tako dobro za vaš seksualni život: zdrav društveni život smanjuje stres, čini vas sretnijima i pozitivno utiče na vaše samopouzdanje, a zbog svega toga možete biti čak i privlačniji suprotnom spolu. Jedna je studija pokazala da su nezaposlene žene zadovoljnije svojim seksualnim životom nego one zaposlene.

Činjenica stoji da ukoliko se osećate asocijalno, to loše utiče na vaš seksualni život, dok nivo prijateljstva, izvan same veze, svakako utiču na bolje odnose s partnerom. Ako imate ‘život’ izvan veze, imat ćete više tema za razgovor s partnerom. Zdrava prijateljstva mogu isto tako biti zaštita od stresa. Prijateljstva posebno puno čine za samopouzdanje žena. Neke studije čak pokazuju da ljudi s razvijenim društvenim životom imaju manje problema s kardiovaskularnim sastavom i imunitetom, te imaju niže razine kortizola.

TELEVIZIJA

Neki parovi svoju sobu ne smatraju carstvom senzualnosti, nego na nju više gledaju kao na mesto gdje će pogledati posljednje epizode omiljene serije i tako utonuti u san. E, pa razmislite još jednom. Istraživanje u Italiji pokazalo je da se parovi koji u spavaćoj sobi imaju televiziju seksaju dvostruko manje od onih koji nemaju tu kockastu napravu u svom carstvu. Isto istraživanje pokazalo je da određene emisije, nasilni filmovi i slično jednostavno ubijaju strast.

Još je jedan razlog zašto ne treba preterano gledati televiziju. U više je navrata dokazano da savršena tela u video spotovima, idealne glumice u filmovima loše utiču na žensko samopouzdanje. Tek kratko vreme provedeno uz takve slike može naneti trajnu štetu samopouzdanju žene. Na kraju krajeva, što manje vremena provedete uz televiziju, to ćete više vremena provesti zajedno pričajući, slušajući muziku, mazeći se. Ako se bolje osećate jedno uz drugo, ako posvećujete više vremena partneru, više ćete se vezati, a to će dovesti do poboljšanja odnosa, pa i seksualnih.

izvor: zenskiportal.com


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 6 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Operi sudove i bićeš nagrađen…- Seksom-

Seksualna inteligencija – za žene /test/

Sreća je u ljubavi!


6 komentara na “Seksualna energija = srećan život”

 • 10 maja, 2009, 16:50

  Yawn Female Fighter :Really Angry Confused Thinking

 • *
  10 maja, 2009, 23:09

  Yes Big Smile Laugh

 • nena
  1 jula, 2009, 23:37

  ljubav je veoma vazna

 • SESTRA SLATKA
  2 jula, 2009, 8:20

  Ja sam pod stresom,ne zbog posla,dece nego sto nemam s kim da uspostavljam sexualnu energiju Jump

 • SESTRA SLATKA
  2 jula, 2009, 8:20

  Tj da vrsim razmenu energije Jump

 • boba
  15 februara, 2010, 22:29

  Stvarno nemam takvih problema,sex mi je uvek dobro dosao,bez obzira na raspolozenje i umor!!! Heart Heart Heart

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump