Volim te bez razloga

Kategorija [ LJUBAV I SEX, Sve o ljubavi ]

Uspešni parovi se ne razlikuju od neuspešnih po tome što nemaju konflikte, već po tome kako ih razumeju i kako se sa njima nose

Osobe koje se vole moraju povremeno uzlaziti u međusobne konflikte. Kada jedna osoba želi jedno, a voljena osoba nešto drugo, nastaje konflikt. Njega ne bi bilo samo onda kada bi dve osobe bile jedno biće koje uvek, dakle istovremeno, želi isto. Uspešni parovi se ne razlikuju od neuspešnih po tome što nemaju konflikte, već po tome kako ih razumeju i kako se sa njima nose.

Siguran način da konflikti destabilizuju vezu jeste da ih neko razume kao negaciju ljubavi.

Dobar način je ono što je nazvano bezuslovno prihvatanje ili bezuslovna ljubav. Osoba koja veruje da je partner, ako je zaista voli, mora voleti bezuslovno, često misli da partner mora prihvatiti svako njeno ponašanje i sve njene želje. Zbog toga ona svaki partnerov zahtev za promenu ponašanja ili njegovo odbijanje ispunjenja neke njene želje doživljava kao uslovljavanje, kao negaciju ljubavi. Na zahtev da nešto kod sebe promene, njihov tipičan odgovor je: „Takav sam kakav sam. Ako me voliš to ćeš prihvatiti, ako me ne prihvataš – idi.“ Pri tome mogu uvređeno podsetiti da ljubav, ako je prava, treba da bude bezuslovna ljubav.

Poslednjih decenija je napisano mnogo knjiga o ljubavi koje govore o tome da stvarna ljubav treba da bude bezuslovna, da u pravoj ljubavi ne treba da postoji uslovljavanje. Na prvi pogled je sve jasno. Ali, da li je baš tako?

Da bi neko mogao dobro da razume ljubav, mora da pravi razliku između osobe i onoga što osoba radi, što čini, kako postupa. Ova razlika je veoma važna za svakoga ko želi da sa drugim ljudima ima dobre odnose. Ljubav je odnos prema drugoj osobi kao prema biću, a ne prema svim njenim pojedinačnim željama i ponašanjima. Upravo zbog toga što postoji ova razlika moguće je da volimo nekoga i da istovremeno osuđujemo neki postupak voljene osobe. Odbacivanje neke želje voljene osobe nije isto što i odbacivanje nje kao bića. Majka malog deteta zabranjuje detetu da radi nešto što želi a što ona ocenjuje kao opasno, upravo zato što ga voli.

Kada volimo nekoga to činimo zbog toga što smo ocenili da ta osoba ispunjava neke naše kriterijume, što čini da nam je emocionalno važna. Drugim rečima, volimo drugog tek kada je neko ispunio neke uslove. Kada ocenimo da se drugi promenio, da više ne ispunjava naše kriterijume, tada možemo prestati da ga volimo. Kada bi ljubav zaista bila bezuslovna, onda nikada ne bismo mogli da prestanemo da volimo osobu koju smo jednom zavoleli. Ljubavna veza odraslih ljudi je neka vrsta psihološkog ugovora koja uključuje uslove pod kojima će par ostati zajedno.

A bezuslovna majčinska ljubav? Pa zar majka ne voli to dete upravo zbog toga što je njeno?

izvor: svevesti.com


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 2 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Volim te bez obzira na sve!

Rec “ Volim te “

Dača: Volim te, Ivana!


2 komentara na “Volim te bez razloga”

  • Anonimni
    27 maja, 2009, 8:00

    Really Angry

  • Anonimni
    27 maja, 2009, 8:01

    Angel

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump