Amerikanci spremaju automobil na vazduh

Kategorija [ Automobili, ZANIMLJIVOSTI ]

Pomoću uređaja koji su nazvali „Air cycle machine“, inženjeri američke kompanije „Magnetic Air Cars“ (MAC) iz Kalifornije napravili su automobil koji radi na hladan kompresovani vazduh, i ne emituje štetne gasove u atmosferu.

„Ovaj uređaj bio je deo koji je nedostajao da bi ideja o mehaničkom prenosu energije bez trenja bila realizovana. Napravili smo magnetni motor na vazdušni pogon, odnosno auto koji neće zagađivati prirodu, jer nema izduvnih gasova“, kaže Menuel Parks, izvršni direktor MAC-a.
„Air cycle“ mašina sastoji se od turbokompresora sa vazdušnim ležištem i pojačivača vazdušnog mlaza postavljenih pod odgovarajućim uglom, i njen posao je da usmerava vazdušne mlazeve koji dolaze iz rezervoara sa kompresovanim vazduhom.
Veliki broj naučnika smatra da su turbokompresori sa vazdušnim ležištem najbolje rešenje za stvaranje mehaničke energije, koja će pokretati automobil. U Američkoj agenciji za istraživanje svemira (NASA) i u japanskom auto-gigantu „Tojoti“ takođe misle da će turbokompresori koji koriste vazduh pokrenuti pravu revoluciju u proizvodnji automobila na magnetno-vazdušni pogon.
Prototip vozila na kome rade sličan je današnjim automobilima na električni pogon koje pokreću velike punjive baterije. Ali za razliku od njih, u MAC-u koriste rezervoare sa kompresovanim vazduhom, i tvrde da pomoću njih prelaze veće kilometraže od automobila na električni pogon.
„Dok je auto u pokretu, može da usisava i kompresuje vazduh, što produžava vožnju, a takođe ima i specijalni akumulator nalik običnom, ali sa tri puta većim kapacitetom i dužim vekom upotrebe. Takođe, akumulator ne sadrži nikakve kiseline, može da se reciklira i jeftiniji je od običnih“, tvrde inženjeri.
Trenutno se eksperimentiše sa raznovrsnim izvorima energije za napajanje kompresora, kako bi videli koji u kombinaciji sa „Air cycle“ mašinom može da omogući automobilu dobar rad, velike brzine i što manju poluciju vazduha. Probe se izvode na novim, modernim automobilima, pa čak i kamionima, a trenutno su adaptirali nekoliko „hamera“ za rad na magnetno-vazdušni pogon.
„Energija vazdušnih mlazeva je veoma čista, jeftina i jednostavna za upotrebu, ako imate odgovarajući uređaj za nju. Pogledajte samo snagu koju poseduju tornada i uragani. Naš uređaj radi na sličnom principu, pa strujanjem vazduha „podigne“ i usisa određenu količinu vazduha“, objašnjava Parks.
Ipak, u zavisnosti od vrste goriva koje će se koristiti za rad kompresora za vazduh, auto može da emituje male količine izduvnih gasova ako koristi fosilna goriva. Međutim, u MAC-u insistiraju na radu isključivo sa alternativnim gorivima. Energijom ostvarenom pomoću superprovodnika, punjivih baterija, solarnih ploča, magnetnih motora i magnetnih generatora može se kompresovati usisan vazduh. Pomoću tih komponenti, od kojih su pojedini patenti MAC-a, automobil na vazduh biće sposoban za razvijanje većih brzina.
Kako ne koriste fosilna goriva za rad kompresora, planirano je da se za rad magnetno-vazdušnog motora upotrebi i sistem vodene filtracije vazduha, koji pročišćava vazduh upotrebljen u motoru. Taj patentirani sistem vazduh koji izlazi iz motora čini čistijim od onog koji u motor ulazi, pa je njegova prednost i u smanjenju emisije štetnih gasova i u poboljšanju kvaliteta vazduha u gradskim sredinama. Temperatura vazduha koji izlazi iz motora povećava se za pet stepeni tek posle 200.000 obrtaja, a mala količina hladnog vazduha iz rezervoara biće iskorišćena kao klima-uređaj za unutrašnjost vozila.
I u drugim zemljama se radi na razvoju slične tehnologije, a najviše se odmaklo s radom u Francuskoj, Indiji i Južnoj Koreji. U poređenju s njima, MAC-ov auto koristi turbokompresore sa vazdušnim ležištima za magnetni motor, dok oni koriste kompresovani vazduh umesto benzina samo za pokretanje klipova. Primera radi, francuski prototip može da pređe samo 160 kilometara dok ne potroši sav vazduh iz rezervoara, a punjenje rezervoara može da potraje do nekoliko sati.
Sigurno je i da će mikroprocesori i digitalne komponente biti sastavni deo automobila na vazdušni pogon, jer će omogućiti lakše upravljanje vozilom, a u planu je i ugrađivanje uređaja za bežičnu audio-video komunikaciju, kao i GPS uređaja.
„Naš krajnji cilj nije da napravimo sopstveni auto, već da našu tehnologiju ugradimo u postojeće moderne automobile, i tako od njih načinimo vozila koja neće zagađivati prirodu“, kaže direktor Parks.

izvor: svevesti


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


„Ford fusion“ automobil za 2010. godinu!

„Roj Rodžers“ džins automobil

„Kija“ predstavila novi hibrid /video/


Nema komentara na “Amerikanci spremaju automobil na vazduh”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump