Dugodlaki vajmarski ptičar

Vrat je bez podvoljka, mišićav, skoro okrugao. Prsa su jaka, mada ne preširoka. Duga leđa su karakteristična. Rep je kod kratkodlakih kupiran na polovicu, a kod dugodlakih su odstranjena samo dva ili tri kralješka. Kod svih načina kretanja korak je dug, u galopu radi duge skokove, u kasu se ljulja. Dlaka je mekana i duga, s poddlakom ili bez nje. Može biti glatka ili valovita. Duža je na stražnjoj strani prednjih udova, a na zadnjim su udovima pantalone. Na repu je zastavica. Dlaka se potpuno razvije tek nakon dve godine. Visina mužjaka je od 62 cm do 67 cm, ženke od 59 cm do 63 cm. Vajmarski ptičar je posebnost među ptičarima ne samo zbog neobične boje, već i zato jer je hubertoidnog tipa a to je sličnost sa bloodhoundom. Izgledom ga možemo lako upoređivati sa još nekim pasminama goniča ili sa hanoverskim krvoslednikom.

Njegova lepota je „kriva“ što je u Americi to isključivo pas pratilac. Uzgajaju ga samo radi lepote dok je u Europi gotovo svaki vajmarski ptičar lovački pas. Njegov posao u lovu je posao nakon odstrela. Odličan je tragač na krvnom tragu. Nepogrešivo markira i radi i u vodi. Tamanitelj je glodara i prilično je oštar prema ljudima. Prema članovima svog „čopora“ je nenasrtljiv. Njegove radne sposobnosti i sposobnost učenja su velike. Dugodlakog vajmarskog ptičara nije dozvoljeno ukrštati sa kratkodlakim. Jako je izdržljiv i otporan. Doživi starost oko 10 godina.
izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 3 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Kratkodlaki vajmarski ptičar

Nemački dugodlaki ptičar

Nemački oštrodlaki ptičar


3 komentara na “Dugodlaki vajmarski ptičar”

 • Anonimni
  11 januara, 2010, 13:39

  Evil Grin Evil Grin gdje su sllike dugodlakog vajmarca????

 • DaNa
  5 decembra, 2010, 18:49

  dali netko zna gdje bi mogla kupit vajmarskog pticara ?? Confused

 • DaNa
  5 decembra, 2010, 18:51

  KRATKO DLAKOG!? Really Pissed

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump