Engleski kratkodlaki ptičar

Skladno je građen, jak, istrajan i brz pas. Bez obzira da li stoji ili se kreće uvek je elegantan i lep. Ima markantnu glavu sa dobro izraženim čeonim kolenom i zatiljkom. Njuška i rub očiju su crni, a kod pasa limunske boje i kod belih pasa su svetliji. Smeđe oči deluju prijazno. Srednje duge uši postavljene su prilično visoko, tesno priljubljene uz glavu i na donjem delu šiljaste. Rep je srednje dug i postavljen ravno u visini leđne linije. Dlaka je kratka, glatka i sjajna. Boje su limunska, bela, naranđasto-bela, jetreno-bela i crno-bela. Može biti i jednobojan. Visina od 63 cm do 69 cm, težina od 20 Kg do 30 Kg. Doživi 10 do 12 godina starosti. Englezi su oplemenili starog španjolskog goniča. Poenter je specijalista za traženje, praćenje i ukazivanje. Kada stoji visoko diže glavu i intenzivno usisava miris. Traži izuzetno brzo po velikom prostoru i jako se udaljuje od lovca.

Kada se postavi stvara jedinstvenu sliku i čini se kao bela tačka u polju (point – tačka). Poentera zanima samo topao telesni miris žive divljači. Označi (markira) svu pernatu divljač. Školovanje poentera je jako zahtevno i to može raditi samo stručnjak. U porodici je veran članovima svog „čopora“, voli decu i jako je prilagodljiv. Po naravi je oprezan i ukazuje na približavanje stranih Ijudi. Ako znamo raditi sa njim prijatna je životinja. Potrebno mu je veoma puno kretanja inače ga osigura sam, bez gospodara i tako postane skitnica. Nije pas za štenaru niti za nelovce.
izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Kratkodlaki vajmarski ptičar

Nemački kratkodlaki ptičar

Nemački dugodlaki ptičar


Jedan komentar na “Engleski kratkodlaki ptičar”

  • marta
    29 juna, 2009, 22:57

    No

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump