Engleski seter

To je pas elegantnog izgleda, laganih kretnji, dobrodušan i dobar lovac. Glava je duga, srazmerno vitka, sa jasno izraženim čeonim kolenom. Čeoni deo lobanje među ušima je zaobljen (puno prostora za mozak), vidljivo je izražen zatiljak. Uši su srednje dugi i ovešeni. Vrhovi ušiju su jače obrasli. Nosni otvori su veliki. Rep je srednje dug i ima zastavicu sa najdužom dlakom na sredini repa. Dlaka je, osim na glavi, po celom telu lagano valovita i svilenkasta. Može biti kombinacija bele i crne boje, bele i boje citrona ili bele, crne i boje treseta. Uvek ima nešto bele boje. Telesna visina od 65 cm do 68 cm, težina od 27 Kg do 30 Kg. Doživi od 12 do 15 godina starosti. Ime setter potiče od engleske reči i znači onog koji nalazi i ukazuje na divljač. Tri pasmine engleskih dugodlakih ptičara bile su opisane i slikovno predstavljene već 1805. godine u delu „Cynographia Britannica“.

Predstavljeni su bili upotrebljivi psi. Među njima je engleski seter po brzini i istrajnosti upoređivan sa kratkodlakim ptičarom – poentrom koji ima drugačiji način traženja. Kreće se kao mačka, i kada nanjuši divljač, prišunja se kao mačka, skoro uz zemlju. Kada ukazuje na divljač (markira), postavi se uspravno, digne nos i okrene glavu prema divljači. To je pas koji ukazuje pre odstrela. Karakteristično je njegovo ošarano, dlakama različitih boja pokriveno telo. Upotrebljavaju ga lovci u Engleskoj. Potrebno mu je puno kretanja! Umiljat je i privrženiji porodici nego druge rase lovačkih pasa. Nije primeren za život u gradu.
izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Irski seter

Engleski kratkodlaki ptičar

Gordon seter


Nema komentara na “Engleski seter”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump