Engleski springer španijel

Visokonog je, plemenit, simetrično građen i živahan pas. Tipično je njegovo polagano kretanje koje prelazi u dugi kas u kojem pas prednje noge stavlja napred tako da se čini kao da u plećima nisu povezane s telom. Deluje sportskije od kokera. Glava je masivna i okrugla, uši su tesno obešene uz glavu i ne preduge. Dlaka je ravna, gusta i otporna na vremenske neprilike. Nije pregruba i može, na prsima i prsnom košu, biti srednje duga. Česta je belo-smeđa ili belo-crna boja, ili i samo jedna boja s različitim oznakama. Visina oko 50 cm i manja odstupanja su dozvoljena. Težina oko 22,5 kg. Springer doživi 14 godina starosti. Ta pasmina spada među najstarije tragače, a sigurno je najstarija među španijelima. Iz nje su potekli skoro svi španijeli, osim klamberskog. Ime je dobio po karakterističnom načinu lova jer plen (pernatu divljač) preplaši i poskoči za njom.

To je pre svega svestrano uporabljiv lovački pas, poseban tragač, brz i ima dobro razvijen nagon donošenja. Nemački mu lovci pripisuju nedostatke kao šunjkavac naime nije glasan na tragu. Kao porodični pas springer španijel ima slične osobine kao i koker, samo je nešto mirniji. Naginje neurozama i zato ga nikada nisu uzgajali masovno. Engleski springer ima telo radnog psa i potrebno mu je održavati radnu kondiciju dugim šetnjama ili trčanjem uz bicikl. Potrebna mu je svakodnevna nega i češljanje. Potrebno je odmah uklanjati svu mrtvu dlaku, a uz to i šišati dužu dlaku među prstima. Rasa je otporna.
izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Engleski hrt

Engleski seter

Engleski Buldog


Nema komentara na “Engleski springer španijel”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump