Entlebuški planinski pas

Najmlađa je rasa među švajcarskim planinskim psima. Poznavaoci ga odmah prepoznaju, a laici ga smatraju mešancem. Spada među niže, srednje velike pse, jako je pokretljiv i okretan, dužina tela je veća od visine. Gornji deo lobanje je pljosnat sa lagano izraženim stopom. Ima jaku vilicu, koja se jasno odvaja od obraza i čeonog dela glave. Donji deo ušiju je zaobljen. Izraz lica je budan. Sve na tom psu je snažno, naočito i skladno. Rep je kratak i sa takvim se obično okoti. Dlaka je kratka, tvrda, jaka, sjajno crna sa sjajnim smeđe crvenim mrljama i belim oznakama kao i kod drugih „planinaca“. Visine je ispod 50 cm, težina od 25 Kg do 30 Kg. Doživi visoku starost. Radi se o starom pastirskom psu, kojeg su ponovno otkrili i uzgajali nakon prvog svjetskog rata. Među radnim sposobnostima izrazite su teranje i čuvanje stada ali i čuvanje kuće.

Postao je i omiljen, nezahtevan gradski pas, koji živi u stanu i pravi je porodišni pas. Vrlo je oprezan, mada obično nije agresivan. Spreman je hrabro braniti svog gospodara, pre svega decu. Jako je temperamentan iako nije na teret i odmah zna da li se to što je učinio gospodaru sviđa ili ne. Ne napada manje pse, jednostavno se okrene od njih. Vrlo se rado igra a kad ostari malo se smiri. Lajanje je podnošljivoi možemo ga po potrebi i ograničiti jer ima veliku sposobnost učenja. Najlepše kod entlebuškog planinskog psa je njegova povezanost „sa svojim ljudima“. Telesno je robustan ali u duši je osjetljiv. Retko oboli. Jednostavno ga je čistiti. Ima osrednju potrebu za kretanjem.
izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» PROČITAJ 1 KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Apencelski planinski pas

Bernski planinski pas

Pirinejski planinski pas


Jedan komentar na “Entlebuški planinski pas”

  • milica vasic
    8 septembra, 2020, 8:45

    Gde kupiti ovog prelepog psa
    Hug Right

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump