Evroazijski pas

Srednje je veliki pas iz porodice špiceva. Dlaka je u različitim kombinacijama boja i može biti tako duga da se ne može odgonetnuti oblik tela. Glava je slična vučjoj, stop malo izražen. Uši su srednje velike, uspravne i stoje malo prema napred. Rep nosi preko leđne linije ili savijenog u stranu. Po čitavom telu ima gustu poddlaku i srednje dugu pokrovnu dlaku. Vilica, obrazni deo lobanje, uši i noge do kolena su kratko odlakani. Boja dlaka je od smeđe do bledo smeđe, vučje siva, crna ili crna sa ograničenim pegama druge boje. Korak je harmoničan, ne sme biti ukočen. Visina od 50 cm do 60 cm (mužjaci su viši), težina od 20 Kg do 32 Kg. Doživi približno 14 godina. Pasmina je nastala pre oko 70 godina u Weinheimu u Nemačkoj ukrštanjem čau-čau psa i vučjeg špica a kasnije su ukrstili i samojeda.

Tvorci pasmine su dosegli svoj cilj jer pasmina se održala i drugačija je od ostalih pasa koji su bili podloga pasmini. Evroazijski pas voli svoju porodica i to ne samo jednog člana. Dobar je čuvar koji malo laje. Ima dobro razvijen lovački nagon i retko skita. Nepoverljiv je iako strancima nije neprijatelj. Klasičan je radni pas kojeg treba školovati, pri tome je izrazito pas za jednog čoveka – u tuđim rukama je neupotrebljiv. Po prirodi je prilagodljiv i lako uči. Rado izlazi u susret svom gospodaru, treba mu puno osećajne naklonjenosti, rado se igra i puno se kreće. Idealan je pas za porodice sa decom. Nije mu potreban veliki vrt, već redovna nega krzna. Nije zahtevan. Skloni su displaziji.
izvor: mmance.on neobee.net


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Apencelski planinski pas

Grenlandski pas

Pirinejski ovčarski pas


Nema komentara na “Evroazijski pas”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump