Most

Bio jednom jedan mali vilenjak. Živeo je u šumi pored reke i čuvao omiljeni vilinski proplanak. Voleo je da gleda vile dok igraju na proplanku. Najviše je voleo ples cveća, kada bi svi cvetovi sa livade zaigrali i poklonili svoje mirise vetru za dobro jutro. Posle jutarnjeg plesa vile su se povlačile u šumu, a vilenjakov posao je bio da sakupi rosu i umije reku.
Jednog dana ugleda «nešto» kako se mrda s druge strane reke. Veliko je da bi bilo zec. Baci kamenčić. Hop! Uplaši se «nešto» s druge strane i gle! Jedna čupava glavica proviri iz žbuna. Šta je to? Liči na njega, ali je nekako toplije i krhkije.
– Ko si ti? – upita «ono» s druge obale začudjenog vilenjaka.
– Ja sam vilenjak zadužen za najlepši proplanak. – isprsi ze značajno – A ti? – upita.
– Ja sam mala vila i učim govor cveća. – reče – Možda me i sutra možeš videti ako iskoristiš treći sunčev zrak da dodješ. – dobaci mu na odlasku.
Mali vilenjak je sutradan uhvatio greškom peti zrak; sledećeg dana je već
toliko žurio da je umesto na treći, stao na drugi. Trećeg dana je bio na dogovorenom mestu. Mala vila je iz svoje kose puštala melodiju jedne stare vilinske pesme koju dugo nije čuo.
– Ovo smo danas učili. – objasni mu ona, a on joj reče kako je tu pesmu poslednji put čuo na času istorije vilinske muzike. Dugo su pričali. Svakim danom sve duže.
– Dodji na moju obalu. – reče jednog dana vilenjak – pokazaću ti najlepši proplanak .
– Hoću, ali ne umem da plivam. – reče mala vila – Hajde da pronadjemo most.
– Hajde. – reče mali vilenjak.
Pošli su uzvodno; zatim nizvodno, ali, nigde mosta. Posle toga su danima išli sve dalje i dalje. Ništa. Na kraju su se dogovorili da svako krene na svoju stranu da traži most i da javi onom drugom kad ga nadje,
Sunčan dan. Svi zraci na broju. Graja u šumi, deca.
– Ko zadnji preko, magarac! – začu se i u želji da što pre predju most, svi se
dadoše u ludi trk.

izvor: bgdcafe


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Dara Bubamara umalo poginula?!

Gagi: Ne želim da Mladen živi u mom stanu!

Priča o poljupcu…


Tagovi: [ , , , , ]

Nema komentara na “Most”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump