Ne kupujte dečiju ljubavi

Ako previše udovoljavate svakom zahtevu vašeg deteta, ono će zaključiti da je izvor novca nepresušan. Živeće u iluziji da će i kasnije moći da dobije sve što poželi, tvrdi dr Patris Er, psihijatar.

Vaše dete stalno traži novu odeću, mobilni telefon, kompjuter…, a vi se pitate kako da regujete u takvoj situaciji. Patris Er, francuski psihijatar, tvrdi da deca dok odrastaju imaju potrebu za uspostavljanjem kakve-takve kontrole nad svojim životom i da to obično rade kroz kupovinu.

Ako želite da naučite dete da novac ne služi za bacanje, prestanite da mu ispunjavate sve želje jer ćete mu tako učiniti medveđu uslugu. Umesto toga, savetuje dr Er, naučite dete da ceni materijalne stvari i pomozite mu da što pre odraste.
Učite ih strpljenju

Ako vaše dete burno reaguje na vaše NE, optužuje vas da niste u pravu i da ste nepravedni prema njemu, ne popuštajte. Objasnite mu da mora da se strpi i da će to što želi dobiti tek kada vi procenite da vaš kućni budžet može da izdrži novi izdatak.
Tako ćete da ga naučiti da novac ne pada s neba, ali i da mora malo da se pomuči ako želi nešto da dobije. Videćete, njegovo zadovoljstvo biće još veće kada najzad, nakon čekanja, dobije nove farmerke ili cipele koje je tako želelo.
Ne ucenjujte ih

Nemojte da kupujete detetovu naklonost kupovinom jer ćete tako porodične odnose da pretvorite u trgovačke. S druge strane, ako njegovo ponašanje nije zadovoljavajuće, uskratite mu ono što ste mu obećali. Kažite mu da ćete ponovo razmisliti o kupovini kada promeni ponašanje. Razgovarajte o novcu. Dete mora da shvati da ne može da dobije sve što poželi i da ponekad mora da se opredeli između odlaska na letovanje i novog, skupog bicikla. Upoznajte dete s porodičnim budžetom i ekonomskom situacijom u kojoj se nalazite jer će, ukoliko bude znalo s koliko novca raspolažete, shatiti da ga poštujete kao ličnost.


Razmotrite njihove želje

Sa 15-16 godina dete ne razmišlja mnogo o svojim željama. Pitajte ga zašto toliko želi nove patike i da li su mu potrebne baš u tom trenutku. Iznesite svoje mišljenje i saslušajte njegovo. Kroz takvu diskusiju će naučiti kako treba da iznosi svoje argumente i možda će uspeti da vas ubedi da ih prihvatite. Ali, postoji i druga mogućnost. Možda će priznati da ima gotovo nov par patika kojima ništa ne fali i da mu nove nisu potrebne.


Poklonite im vreme

Ponekad se kupovinom nadoknađuje ljubav. Tinejdžeri vole da s vremena na vreme čuju neku nežnu i toplu reč. Dakle, nemojte da zaboravite da mu kažete koliko ga volite, koliko se ponosite njime… To je važnije od svega što može da se kupi. Poklonite mu svoje vreme. Umesto da odete s drugaricom u grad, idite sa ćerkom ili sinom na bazen ili u kafić. Iako će na takav predlog verovatno odgovoriti nekim podrugljivim komentarom, sigurno će ga dirnuti.
Zaposlite ih

Ako vaša ćerka toliko želi nove farmerke, neka skupi makar deo novca za kupovinu. Uputite je na prijateljicu koja traži bebisiterku ili na baku iz komšiluka koja bi plaćala nekome da joj šeta psa. Kad počnu da zarađuju, teže će trošiti novac i naučiće da cene ono što imaju. Isprobajte još jedan trik. Tinejdžeri su skloni da misle da novac pada s neba i da treba samo zavući ruku u džep i izvući onoliko koliko je potrebno. Nervirajte ih. S vremena na vreme malo frustrirajte svog tinejdžera. Time mu nećete učiniti ništa nažao, ali ćete mu zato pokazati da ne podležete pritiscima. Shvatiće koliko ste čvrsti, a samim tim i da može da se osloni na vas kad zagusti. Deci to uliva potrebnu sigurnost. Budite sigurni da vas posle svega neće manje voleti. Naprotiv.

Naučite ih da ne robuju brendovima

„Kako to da samo ja ne mogu da imam patike koje nose svi moji drugovi?“ Roditeljima je teško da odgovore na ovakva pitanja pošto ne žele da frustriraju dete i strahuju da će se generacijski jaz još više produbiti. Međutim, ako previše lako udovoljavate svakom zahtevu deteta u adolescentskom uzrastu, poslaćete mu pogrešnu poruku da je izvor novca nepresušan. Živeće u iluziji da će i kasnije moći da dobije sve što poželi – čim pukne prstima! Buđenje će sigurno biti bolno. Imajte na umu da i najbolja voćka počne da truli ako se previše zaliva… Zato ga nemojte zasipati poklonima!
izvor: zena.blic


Podeli sa prijateljima

» NAPIŠI KOMENTAR

Pogledajte još i ovo:


Sreća je u ljubavi!

Šminkanje očiju

Izbegnite greške u šminkanju očiju


Nema komentara na “Ne kupujte dečiju ljubavi”

Klikni na smajli koji želiš da koristiš:
(bez previše smajlića po poruci)

SmileBig SmileGrinLaughFrownWinkKissRazzAngelAngryReally AngryConfusedThinkingCoolEvil GrinReally PissedCryWiltShameCuteKissingShockTrembleFoot in MouthIDKQuestionSweatGo AwayHug RightClapDanceVictoryYawnFemale FighterSoldierStarvingHeartYesNoBeerCoffeeRoseJump